Το μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον που συγκεντρώνει το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για τη δημιουργία μεγάλων θαλάσσιων αιολικών πάρκων, παίρνει σταδιακά σάρκα και οστά.

Ήδη, η δανέζικη Copenhagen Offshore Partners (COP), εγκαινίασε τα γραφεία της στην Αθήνα και αναμένει τις γρήγορες αποφάσεις της χώρας μας για να δραστηριοποιηθεί στην ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην Ελλάδα.

«Το κάλεσμα που έχει απευθύνει η ελληνική κυβέρνηση στις ξένες εταιρείες υπεράκτιων αιολικών γίνεται πράξη, αφού το επενδυτικό ενδιαφέρον ολοένα και αυξάνεται», δήλωσε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου και τόνισε πως η COP ήρθε στην Ελλάδα για να κάνει επενδύσεις και να δημιουργήσει έναν κόμβο ο οποίος θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της εταιρείας σε όλο τον κόσμο.

Είναι πολύ σημαντικό να συνεργαζόμαστε με διεθνείς εταίρους, πρωταγωνιστές στον τομέα των υπεράκτιων αιολικών, όπως η COP, πρόσθεσε και ανακοίνωσε πως θα κατατεθεί άρθρο στη Βουλή, που θα προβλέπει ότι ο ΑΔΜΗΕ θα πρέπει να δεσμεύσει ηλεκτρικό χώρο 2 GW για τη σύνδεση υπεράκτιων αιολικών έργων με τμήματα του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Σημειωτέων ότι η COP έχει μεγάλη παρουσία και δραστηριότητα σε όλο τον κόσμο και τώρα στο κέντρο του ενδιαφέροντος τους βρίσκεται και η Ελλάδα, στην οποία έχει ανοίξει το πριν από έναν χρόνο το ένα από τα δύο hubs της στην Αθήνα – το άλλο είναι στο Βιετνάμ.

Στο ίδιο πάντα θέμα, των θαλάσσιων αιολικών πάρκων είχαμε πριν λίγες ημέρες και την πρώτη πράξη του τεράστιου αυτού εγχειρήματος Άδειες έρευνας.

Η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ), παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρου Σκυλακάκη και της υφυπουργού, Αλεξάνδρας Σδούκου, επέδωσε και επίσημα τις πρώτες άδειες έρευνας, τριετούς διάρκειας, για Πιλοτικά Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα στην εταιρεία «ΑΙΟΛΙΚΗ ΠΡΟΒΑΤΑ ΤΡΑΪΑΝΟΥΠΟΛΕΩΣ», θυγατρικής εταιρείας της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής και στην εταιρεία «ΘΡΑΚΙΚΗ ΑΙΟΛΙΚΗ 1» του ομίλου Κοπελούζου.

Οι άδειες αφορούν τη θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται νοτίως της ακτογραμμής της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου και βορείως-βορειοανατολικώς της Σαμοθράκης και ορίζεται ως περιοχή ανάπτυξης πιλοτικών έργων υπεράκτιων αιολικών πάρκων, συνολικής ισχύος έως 600 MW.

Η αρχή έγινε, ζητούμενο φυσικά να υπάρξει και η ανάλογη συνέχεια.

Διαβάστε ακόμη: