Η βιομηχανία fintech αντιμετώπισε περισσότερες προκλήσεις το 2023, με τις συνολικές επενδύσεις να μειώνονται κατά το ήμισυ, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια και η επιδείνωση των μακροοικονομικών συνθηκών οδήγησαν τους επενδυτές να περιορίσουν τις τοποθετήσεις τους στον κλάδο, σύμφωνα με τα παγκόσμια επενδυτικά στοιχεία που κοινοποιήθηκαν αποκλειστικά στο CNBC.

Τα στοιχεία από την Innovate Finance, έναν φορέα της βιομηχανίας χρηματοοικονομικής τεχνολογίας, δείχνουν ότι οι επενδύσεις σε fintechs πέρυσι μειώθηκαν κατά 51,2 δισεκατομμύρια δολάρια, μειωμένες κατά 48% από το 2022, όταν οι συνολικές επενδύσεις στον τομέα ανήλθαν σε 99 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο συνολικός αριθμός των συμφωνιών συγκέντρωσης χρημάτων fintech μειώθηκε επίσης σημαντικά, σε 3.973 το 2023 από 6.397 το 2022 — πτώση 61%.

Ωστόσο, παρά την πτώση αυτή, υπήρχε στη λίστα της Innovate Finance όσον αφορά τη χρηματοδότηση μια χώρα που ξεχώρισε: τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Σύμφωνα με την Innovate Finance, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είδαν τις συνολικές επενδύσεις να αυξάνονται κατά 92% το 2023, εν μέρει χάρη στους πιο φιλικούς κανονισμούς για το fintech και καθώς η υιοθέτηση της ψηφιακής τραπεζικής και άλλων εργαλείων επεκτάθηκε στην περιοχή.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μπήκαν στους 10 κορυφαίους καταλόγους των πιο καλά χρηματοδοτούμενων κόμβων fintech το 2023, σύμφωνα με την Innovate Finance.

Υπήρχαν περισσότερες χώρες της Ασίας και της Μέσης Ανατολής στο top 10 πέρυσι από ό,τι υπήρχαν ευρωπαϊκές χώρες, σημείωσε ο όμιλος, καθώς ορισμένες μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες υποχώρησαν στον πίνακα, όπως η Γαλλία και η Γερμανία.

Η χρηματοοικονομική τεχνολογία είχε το μερίδιό της στη θλίψη τους τελευταίους 12 μήνες, εν μέσω εντεινόμενων συγκρούσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και Ισραήλ και Χαμάς, συνεχιζόμενων γεωπολιτικών εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και ευρύτερων αβεβαιοτήτων που επηρεάζουν τις χρηματοπιστωτικές αγορές, όπως τα υψηλότερα επιτόκια.

Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 3% το 2023 από 3,5% το 2022.

Διαβάστε ακόμη: