Μια τετραετής δοκιμή βρίσκεται σε εξέλιξη στο Ηνωμένο Βασίλειο για να διαπιστωθεί εάν η χορήγηση μιας ένωσης που βρίσκεται στο λουλούδι ασφόδελο ή νάρκισσο σε αγελάδες θα μπορούσε να μειώσει την παραγωγή αερίου του θερμοκηπίου, μεθανίου.

Κάπου στα Μαύρα Όρη της Ουαλίας, καλλιεργείται μια απίθανη καλλιέργεια.

Οι ασφόδελοι, που καλλιεργούνται σε μεγαλύτερα υψόμετρα, έχουν μια μυστική δύναμη.

Παράγουν μια κρίσιμη ιατρική ένωση που είναι βασικό συστατικό σε ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη διαχείριση της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Πρόσφατες μελέτες αποκαλύπτουν ένα άλλο εκπληκτικό όφελος.

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι οι νάρκισσοι σε μεγάλο υψόμετρο παράγουν ένα εκχύλισμα το οποίο, όταν ταΐζεται σε αγελάδες, έχει τη μοναδική ικανότητα να μειώνει τις εκπομπές τους μεθανίου.

Η πρόκληση είναι να κατορθώσουν οι επιστήμονες τις καλλιέργειες λουλουδιών να αναπτύσσονται με συνέπεια στις κορυφές των βουνών.

Ο ασφόδελος είναι ταυτόσημος με την Ουαλία. Είναι το εθνικό λουλούδι της χώρας.

Αλλά το τελευταίο μέρος που θα περίμενε κανείς να καλλιεργηθεί είναι στα Μαύρα Όρη. Αν και προκλητικός, ο λόγος είναι επειδή αυτές οι συνθήκες είναι ιδανικές για την παραγωγή Γαλανταμίνης, μιας ένωσης που είναι ζωτικής σημασίας όταν πρόκειται για τη μείωση του μεθανίου.

Οι αγελάδες και άλλα ζώα φάρμας συμβάλλουν στο 14% περίπου των κλιματικών εκπομπών που προκαλούνται από τον άνθρωπο. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι, εκτός από τη μείωση των εκπομπών, το εκχύλισμα ασφόδελου μπορεί να κάνει πιο αποτελεσματικά τα πεπτικά συστήματα των ζώων.

Η βρετανική κυβέρνηση υποστηρίζει τώρα μια τετραετή δοκιμή, η οποία, εάν είναι επιτυχής, θα μπορούσε να έχει βαθιές επιπτώσεις.

Αν και δεν είναι η λύση για την κλιματική αλλαγή, εάν είναι επιτυχής, αυτή η δοκιμή έχει τη δυνατότητα να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να βοηθήσει στην επιβράδυνση της αυξανόμενης παγκόσμιας θερμοκρασίας.

Διαβάστε περισσότερα