Μόλις δύο μήνες πριν την τυπική έναρξη της χειμερινής περιόδου και τα αποθέματα φυσικού αερίου στις ΗΠΑ είναι λιγότερα κατά 10% από αντίστοιχες περιόδους των προηγούμενων χρόνων, ενώ μειώθηκαν οι εξορύξεις αερίου κατά 1 δισ. κυβικά.

Η Ε.Ε. πληρώνει ήδη για το αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), 7 (!) φορές ακριβότερα από τις τιμές του στις ΗΠΑ.

Προσθέστε ότι φέτος ένα τμήμα του αμερικανικού φυσικού αερίου που προοριζόταν για εξαγωγή θα στραφεί στην εσωτερική κατανάλωση.

Οι ελλείψεις θα οδηγήσουν σε αύξηση των τιμών, που αυτή την περίοδο στις ευρωπαϊκές αγορές είναι πάνω από 2.500 δολάρια/1.000 κυβικά μέτρα και το χειμώνα προβλέπεται να ξεπεράσει τα 4.000 δολάρια/1.000 κυβικά.

Δυσκολότερα όμως θα αντιμετωπιστεί η αύξηση των τιμών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν διαθέτουν ενεργειακές πρώτες ύλες.

Υπάρχουν και άλλες εκτιμήσεις. που υπολογίζουν ότι αν συνεχιστεί ο «ενεργειακός πόλεμος» οι τιμές μπορεί να φτάσουν στο φυσικό αέριο μέχρι 10.000 δολάρια/1.000 κυβικά και στο πετρέλαιο μέχρι 370 δολάρια/βαρέλι!

Διαβάστε ακόμη: