Mετά το πετυχημένο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας και αφού άλλο ένα στοίχημα -αυτό της συσπείρωσης του κόμματος- κερδήθηκε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχωράει σε νέες αποστολές.

Αρχίζει πρόγραμμα εξορμήσεων τέλη Μαΐου – Στο πόδι βουλευτές και υπουργοί

Το μεγάλο στοίχημα της επόμενης μέρας του Συνεδρίου είναι να διατηρηθεί η ορμή, γι αυτό έχει δώσει εντολή να καταρτιστεί ένα πρόγραμμα επισκέψεων στην περιφέρεια από μικτά κλιμάκια υπουργών, βουλευτών και κομματικών στελεχών προκειμένου να ακούσουν τα παράπονα του κόσμου, να εξηγήσουν και να περιγράψουν στους πολίτες όσα έχουν γίνει σε κυβερνητικό επίπεδο, τις μεταρρυθμίσεις σε όλο το φάσμα της οικονομίας και της δημόσιας διοίκησης αλλά και να σημειώσουν τις παραλείψεις και τις αλλαγές που θα ήθελε ο κόσμος.

Είναι ενδεικτικό ότι αυτή είναι διαδικασία ανοικτού κόμματος και όχι μιας απομονωμένης κυβέρνησης και αυτό θα το πιστωθεί επιπλέον ο πρωθυπουργός.

Ωστόσο, αυτό που προέχει μέχρι τις εξορμήσεις είναι το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Αμερική.

Η συνάντηση Μητσοτάκη-Μπάιντεν και η ομιλία του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο παίρνει μία νέα διάσταση αυτή την εποχή αφού συμβαίνουν αρκετές γεωπολιτικές αλλαγές που ενέχουν και παγίδες για την ελληνική διπλωματία.

Τουρκικό αίτημα για αναβάθμιση F 16

Καταρχάς, την ώρα που ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στον Λευκό Οίκο, τουρκική αντιπροσωπεία θα βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για να αιτηθεί την αναβάθμιση τουρκικών F16.

Που σε περίπτωση που ικανοποιηθεί το αίτημα αυτό θα ξεκλειδώσει και την αγορά νέων F16.

Γι Αυτό κρίνεται σκόπιμο να υπενθυμίσει ο κ. Μητσοτάκης στον Πρόεδρο των ΗΠΑ αλλά και στους γερουσιαστές τον ρόλο της Τουρκίας, τις τουρκικές προκλήσεις των τελευταίων ημερών αλλά και την υποστηρικτική στάση της Ελλάδας στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Άλλωστε, όπως φάνηκε και μέσα στην εβδομάδα, ο πρωθυπουργός θέλει να πάει στην άλλη άκρη του Ατλαντικού με όλα του τα όπλα, γι αυτό και ψηφίστηκε στην Βουλή η αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ, ώστε να μπορεί εύκολα ο πρωθυπουργός να πει στον συνομιλητή του «εγώ έκανα το χρέος μου και τίμησα την συμφωνία»…

Τα βασικά αιτήματα της Ελλάδας στον Μπάιντεν

Το βασικό αίτημα της Ελλάδας θα είναι η αγορά των F35, δηλαδή ενός μαχητικού 5ης γενιάς, καθώς και η καλυτέρευση των όρων χρηματοδότησης του προγράμματος δεδομένων των στενών δημοσιονομικών συνθηκών που υπάρχουν.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός στοχεύει στην ομιλία του στο Κογκρέσο να πείσει ότι δεν πρέπει να εξοπλιστεί περαιτέρω η Τουρκία καθώς δεν έχει πράξει τα δέοντα ως μέλος του ΝΑΤΟ, δηλαδή έχει αποφύγει τις κυρώσεις προς την Ρωσία.

Ωστόσο, οι ελληνοαμερικανικές συζητήσεις θα περιλαμβάνουν και τα ενεργειακά, αφού η Ελλάδα θα μπορεί να προμηθεύεται LΝG από τις ΗΠΑ και να το αποθηκεύει στην Αλεξανδρούπολη, που εκτός από στρατιωτικός κόμβος γίνεται και ενεργειακός κόμβος για όλη την Ευρώπη.

Μετά τις ΗΠΑ συζήτηση στην Βουλή για ενέργεια και έκτακτη φορολογία

Τέλος, μετά το ταξίδι στις ΗΠΑ και την συζήτηση στην Βουλή για την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση, μετά από επίκαιρη ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ, το κυβερνητικό επιτελείο θα προχωρήσει σε έκτακτη φορολογία των 600 εκατ. ευρώ από τα υπερκέρδη των εταιριών ενέργειας αλλά και σε νέες εξαγγελίες όπως η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και οι μειώσεις ΦΠΑ σε προϊόντα και υπηρεσίες.