Ο Τζο Μπάιντεν είχε χθες τηλεφωνική συνομιλία διάρκειας 45 λεπτών Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος τον ενημέρωσε για τις συνομιλίες που είχαν Λαβρόφ-Κουλέμπα στην Αττάλεια και πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό πως η χώρα του μπορεί και συνομιλεί τόσο με τη Μόσχα όσο και με το Κίεβο.

Αυτό το… προνόμιο προσπάθησε να «εξαργυρώσει» ο Ερντογάν ζητώντας από τον Αμερικανό πρόεδρο να άρει το εμπάργκο στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας και να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την αγορά 40 μαχητικών F-16 και των εκσυγχρονισμό των υπολοίπων.

Δεν έχει γίνει γνωστό τι του απάντησε ο Μπάιντεν σε αυτό το αίτημα. Ο Αμερικανός πρόεδρος, είπε πάντως ότι εκτιμά τις διπλωματικές προσπάθειες της Τουρκίας και πρόσθεσε πως επιθυμεί να ενισχυθούν οι σχέσεις Ουάσιγκτον – Άγκυρας.

Όπως είναι γνωστό στο τραπέζι υπάρχει ακόμα το εμπάργκο, από αμερικανικής πλευράς, αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας, κάτι που πολύ δύσκολα θα «σπάσει» στην παρούσα φάση, όσο η Τουρκία συνεργάζεται στενά με τη Μόσχα και διατηρεί στο έδαφός της τους S400.