Σήμερα (22/05), ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας άφησε «ανοιχτό» το ενδεχόμενο αποχώρησης της χώρας από μία στρατιωτική συμμαχία με επικεφαλής τη Ρωσία, καθώς η κυβέρνηση κατηγορεί τη Μόσχα ότι δεν έλαβε την απαραίτητη στήριξη, στον πόλεμο με το Αζερμπαϊτζάν.

«Δεν αποκλείω η Αρμενία να λάβει την απόφαση να αποσυρθεί από την Οργάνωση του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), εφόσον η συμμαχία δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της», σημείωσε ο Νικόλ Πασινιάν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Γερεβάν. Η τοποθέτηση ακολουθεί τις συνομιλίες που αναμένεται να έχουν ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας και ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, στη Μόσχα, όπου θα γίνουν δεκτοί από τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η Ρωσία κατάφερε την επίτευξη μίας εκεχειρίας, προκειμένου να σταματήσει η –διάρκειας έξι εβδομάδων– εμπόλεμη σύρραξη μεταξύ των δύο χωρών το 2020, ωστόσο, αυτή η συμφωνία δεν οδήγησε σε ειρήνη, καθώς οι εντάσεις παραμένουν σε υψηλό επίπεδο και οι εξάρσεις της βίας είναι συνήθεις. Η Μόσχα έχει αποστείλει ειρηνευτική δύναμη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, το οποίο διεθνώς αναγνωρίζεται ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν, όμως, ο πληθυσμός αποτελείται κυρίως από Αρμένιους.

«Αρχίσαμε να συζητάμε τα θέματα ασφαλείας με τους Δυτικούς εταίρους μας, επειδή βλέπουμε ότι το σύστημα ασφαλείας στην περιοχή δε λειτουργεί», προσέθεσε ο Νικόλ Πασινιάν, αναφερόμενος στις προσπάθειες που καταβάλουν το τελευταίο διάστημα η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, προκειμένου να αναβιώσουν την ειρηνευτική διαδικασία, δίχως, ωστόσο να καταγράφεται αξιοσημείωτη επιτυχία.

Η Ρωσία «θα συνεχίσει τον διάλογο με τους Αρμένιους φίλους της» και θα συζητήσει και την «κοινή συμμετοχή στις δραστηριότητες της CSTO», διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Διαβάστε ακόμη: