Σήμερα (18/05), ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, γνωστοποίησε ότι συμφώνησε να συμμετάσχει στις ειρηνευτικές συνομιλίες με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, οι οποίες θα διεξαχθούν στη Μόσχα την 25η Μαΐου, με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, να αναλαμβάνει τον ρόλο του μεσολαβητή, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax.

«Λάβαμε μία πρόταση από τη ρωσική πλευρά να συμμετάσχουμε σε μία τριμερή συνάντηση την 25η Μαΐου, με τη μεσολάβηση του Προέδρου της Ρωσίας. Αποδεχθήκαμε την πρόταση», τόνισε ο κ. Πασινιάν κατά τη διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης.

Η Ρωσία κατάφερε την επίτευξη μίας εκεχειρίας, προκειμένου να σταματήσει η –διάρκειας έξι εβδομάδων– εμπόλεμη σύρραξη μεταξύ των δύο χωρών το 2020, ωστόσο, αυτή η συμφωνία δεν οδήγησε σε ειρήνη, καθώς οι εντάσεις παραμένουν σε υψηλό επίπεδο και οι εξάρσεις της βίας είναι συνήθεις.

Η Μόσχα έχει αποστείλει ειρηνευτική δύναμη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, το οποίο διεθνώς αναγνωρίζεται ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν, όμως, ο πληθυσμός αποτελείται κυρίως από Αρμένιους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν, επίσης, αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε να ενθαρρύνουν τις δύο πλευρές να έλθουν σε μία συμφωνία, η οποία θα έχει διάρκεια.

Διαβάστε ακόμη: