Αρχαιολόγοι στη Νορβηγία ανακάλυψαν τον αρχαιότερο χρονολογημένο ρουνόλιθο στον κόσμο, με ρουνικές επιγραφές πριν από έως και 2.000 χρόνια.

Ερευνητές στο Μουσείο Πολιτιστικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Όσλο βρήκαν την πέτρα κατά τη διερεύνηση ενός ταφικού χώρου στον δήμο Χόλε στην ανατολική Νορβηγία το φθινόπωρο του 2021, σύμφωνα με το μουσείο.

Η πέτρα έχει ονομαστεί “Svingerudsteinen,” ή “η πέτρα Svingerud“, από την τοποθεσία όπου βρέθηκε.

Καμένα οστά και κάρβουνο από τον λάκκο αποτέφρωσης όπου ανακαλύφθηκε αποκάλυψαν ότι η γραφή ήταν σκαλισμένη στον κοκκινοκαφέ ογκόλιθο από ψαμμίτη, με ύψος και πλάτος περίπου ενός ποδιού, μεταξύ του 1 και 250 μ.Χ.

«Εγώ και οι συνάδελφοί μου στο Μουσείο Πολιτιστικής Ιστορίας είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι με αυτό το συγκλονιστικό εύρημα που μας κάνει να ξαναγράψουμε μερικά κεφάλαια στην ιστορία της ρουνικής γραφής», είπε στο CNN μέσω email η ρουνιολόγος Kristel Zilmer, Καθηγήτρια Γραπτού Πολιτισμού και Εικονογραφίας στο μουσείο.

οι αρχαιολόγοι προσδιόρισαν την ηλικία της με δείγματα χρονολόγησης με ραδιενεργό άνθρακα

Η Zilmer ερεύνησε και ερμήνευσε τις επιγραφές στην πέτρα, ενώ οι αρχαιολόγοι προσδιόρισαν την ηλικία της με δείγματα χρονολόγησης με ραδιενεργό άνθρακα από τον τάφο όπου βρέθηκε. «Παρέχει την πρώτη ξεκάθαρη απόδειξη της εμφάνισης ρουνόπετρων στη Σκανδιναβία τους πρώτους αιώνες μ.Χ., χάρη στις δυνατότητες που είχαμε σε αυτήν την περίπτωση να πραγματοποιήσουμε χρονολόγηση με ραδιενεργό άνθρακα του τάφου στον οποίο βρισκόταν η πέτρα», πρόσθεσε.

ρουνική λίθος αρχαιολογοι

η παλαιότερη γνωστή μορφή γραφής στη Σκανδιναβία

Οι ρούνοι είναι η παλαιότερη γνωστή μορφή γραφής στη Σκανδιναβία και το αλφάβητο χρησιμοποιήθηκε ευρέως από την αρχή της Κοινής Εποχής (CE) και σε όλη την Εποχή των Βίκινγκ μέχρι τον ύστερο Μεσαίωνα, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο.

Η Σκανδιναβία έχει αρκετές χιλιάδες ρουνόπετρες από την εποχή των Βίκινγκ, μεταξύ 793 και 1066 μ.Χ., αλλά υπάρχουν λιγότερα στοιχεία για ρούνους από παλαιότερες εποχές.

Από τους ρουνόλιθους που βρέθηκαν στη Νορβηγία, μόνο περίπου 30 πιστεύεται ότι χρονολογούνται νωρίτερα από περίπου το 550 μ.Χ.

Το Svingerudsteinen είναι η μόνη πέτρα που βρέθηκε από τους αρχαιολόγους που χρονολογείται πριν από το 300 μ.Χ. Περιέχει τα τρία πρώτα γράμματα του ρουνικού αλφαβήτου  “f”, “u” και “th” , σε μία από τις πλευρές του, σύμφωνα με το μουσείο.

Η πέτρα έχει μια «πολύ ιδιαίτερη εμφάνιση», σύμφωνα με την Zilmer, χαρακτηρίζοντας ένα «απροσδόκητο» μείγμα από λεπτά εγχάρακτα, ρηχά ρούνια, χαρακτήρες που μοιάζουν με ρούνες και άλλα οπτικά μοτίβα.

Ορισμένες επιγραφές έχουν σχήμα ζιγκ-ζαγκ, ενώ άλλες σχηματίζουν πλέγμα. Οκτώ ρούνοι στην μπροστινή όψη του πέτρινου ξόρκι “idiberug” όταν μετατράπηκε σε ρωμαϊκά γράμματα.

Σύμφωνα με την Zilmer, αυτό θα μπορούσε να είναι το όνομα μιας γυναίκας που ονομάζεται “Idibera”, θα μπορούσε να αναφέρεται σε έναν συγγενή που ονομάζεται “Idiberung”, ή θα μπορούσε να πει, “για την Idibera”.

Διαβάστε ακόμη: