Η νορβηγική αστυνομία ανακοίνωσε ότι αντιμετωπίζει ως «τρομοκρατική ενέργεια» την επίθεση με πυρά που διαπράχθηκε στη διάρκεια της νύχτας μπροστά από νυχτερινά κέντρα στο κέντρο του Όσλου, στοιχίζοντας τη ζωή σε δύο ανθρώπους και τραυματίζοντας τουλάχιστον 21, δέκα από τους οποίους σοβαρά.

Δύο νεκροί και τουλάχιστον 21 τραυματίες

Ο ύποπτος που συνελήφθη έπειτα από πυροβολισμούς που έλαβαν χώρα στη 01:00 τοπική ώρα (02:00 ώρα Ελλάδος) έξω από δύο νυχτερινά κέντρα, το ένα εκ των οποίων ήταν κλαμπ ομοφυλοφίλων, στο κέντρο του Όσλου, είναι ένας 42άχρονος Νορβηγός ιρανικής καταγωγής, σύμφωνα με αξιωματούχο της αστυνομίας της νορβηγικής πρωτεύουσας πόλης.

Ο ύποπτος, το όνομα του οποίου δε δημοσιοποιήθηκε, ήταν γνωστός στις υπηρεσίες εσωτερικών πληροφοριών, οι οποίες είναι επίσης επιφορτισμένες με θέματα αντιτρομοκρατίας, συμπλήρωσε ο αξιωματούχος της αστυνομίας, Κρίστιαν Άτλο, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Είναι ύποπτος για ανθρωποκτονία, απόπειρα ανθρωποκτονίας και τρομοκρατική ενέργεια», σημείωσε ο Άτλο.

Η τελευταία κατηγορία συσχετίζεται με «τον αριθμό των νεκρών και των τραυματιών, τον αριθμό των σκηνών του εγκλήματος (…) και υπάρχουν λόγοι να πιστεύουμε ότι είχε την πρόθεση να σπείρει τον τρόμο», συνέχισε.

«Υπάρχουν λόγοι να πιστεύουμε ότι πρόκειται για έγκλημα μίσους», υπογράμμισε, αναφερόμενος στο είδος των στόχων του, που ήταν νυχτερινά κέντρα και ιδιαιτέρως το ένα, η London Pub.

Ο ύποπτος είχε επίσης απασχολήσει την αστυνομία στο παρελθόν για μικροαδικήματα, όπως ότι έφερε μαχαίρι ή πως καταδικάστηκε για κατοχή ναρκωτικών ουσιών.

Ακυρώθηκε το Oslo Pride

Η παρέλαση υπερηφάνειας της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας που προβλεπόταν να διεξαχθεί σήμερα το απόγευμα στο Όσλο (25/06) ακυρώθηκε κατόπιν αιτήματος της αστυνομίας έπειτα από αυτήν την επίθεση.

Έπειτα από «σαφείς» συστάσεις της αστυνομίας, «όλες οι εκδηλώσεις που συνδέονται με την Oslo Pride ακυρώνονται», ανέφεραν οι διοργανωτές σε ανακοίνωσή τους.

Υπουργείο Εξωτερικών: «Η Ελλάδα στο πλευρό του λαού της Νορβηγίας»

«Είμαστε βαθιά συγκλονισμένοι από τη χθεσινή φρικτή επίθεση στο Όσλο», ανέφερε το Υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του.

«Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και ευχόμαστε πλήρη ανάρρωση στους τραυματίες.

Η Ελλάδα εκφράζει την πλήρη αλληλεγγύη της στο λαό και στην κυβέρνηση της Νορβηγίας», κατέληξε η ανακοίνωση.

Η δημοσίευση του Υπουργείου Εξωτερικών: