Η 1η Ιουνίου σηματοδοτεί την έναρξη του Μήνα Υπερηφάνειας της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.
Πραγματοποιείται κάθε χρόνο τον Ιούνιο για να τιμήσει τις ταραχές στο Stonewall, που σημειώθηκαν στα τέλη Ιουνίου 1969, το Pride αφορά επίσης τις κοινότητες που συγκεντρώνονται σε εορτασμό, διαμαρτυρία, ενότητα και αλληλεγγύη.
Ενώ οι εορτασμοί Pride ήταν διαφορετικοί τα τελευταία χρόνια λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, οι εκδηλώσεις του Pride ελπίζουμε ότι θα επανέλθουν φέτος.
Η σημαία του ουράνιου τόξου είναι ήδη ένα πολύ γνωστό σύμβολο του gay pride.
Ωστόσο, υπάρχουν πολλές περισσότερες σημαίες που χρησιμοποιούνται για να γιορτάσουν την ποικιλομορφία των σεξουαλικών ταυτοτήτων και των ταυτοτήτων φύλου και που είναι σημαντικό να γνωρίζουμε και να τις αναγνωρίζουμε.
Οι πολύχρωμες σημαίες
Το Queer In The World λέει ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότερες από 50 σημαίες, αν και ο αριθμός δεν είναι σταθερός – καθώς μπορεί να υπάρχουν πολλά σχέδια και παραλλαγές για οποιαδήποτε σημαία.
Gay pride
Αρχικά σχεδιάστηκε από τον Αμερικανό καλλιτέχνη και ακτιβιστή για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων Gilbert Baker το 1978, η σημαία του ουράνιου τόξου αρχικά αποτελούνταν από οκτώ ρίγες.
Τα χρώματα της σημαίας είχαν το καθένα ένα νόημα που δόθηκε από τον Gilbert:
Ζεστό ροζ – σεξ
Κόκκινο – ζωή
Πορτοκαλί – θεραπεία
Κίτρινο – ηλιακό φως
Πράσινο – φύση
Τυρκουάζ – μαγεία/τέχνη
Indigo – γαλήνη
Βιολετί – πνεύμα
Τον Ιούνιο του 2017, δημιουργήθηκε μια νέα παραλλαγή της σημαίας του ουράνιου τόξου, προσθέτοντας μαύρες και καφέ λωρίδες χρώματος στην κορυφή της σημαίας.
Οι νέες προσθήκες ήταν να δημιουργήσουν μια πιο περιεκτική σημαία και να αναγνωρίσουν τα έγχρωμα άτομα στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.
Μια άλλη επανάληψη της σημαίας του ουράνιου τόξου αποκαλύφθηκε το 2018, όταν ο σχεδιαστής Daniel Quasar, ο οποίος προσδιορίζεται ως queer και μη δυαδικός, επανασχεδίασε την αρχική σημαία για να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην «συμπερίληψη και εξέλιξη».
Η τρανς σημαία και οι ρίγες της περιθωριοποιημένης κοινότητας μεταφέρθηκαν στο πάνω μέρος της σημαίας και έδωσαν ένα νέο σχήμα βέλους. Το βέλος δείχνει προς τα δεξιά για να δείξει την κίνηση προς τα εμπρός, ενώ το αριστερό άκρο δείχνει ότι χρειάζεται ακόμη να γίνει πρόοδος.
Bisexual Pride
Η σημαία του Bisexual Pride δημιουργήθηκε από τον αμφιφυλόφιλο ακτιβιστή Michael Page με έδρα τη Φλόριντα το 1998.
Ο Michael προσπάθησε να δημιουργήσει ένα συγκεκριμένο σύμβολο για την αμφιφυλοφιλική κοινότητα και επέλεξε να χρησιμοποιήσει τα χρώματα ροζ (για να αντιπροσωπεύει την ομοφυλοφιλία), μωβ (για να αντιπροσωπεύει έναν συνδυασμό ομοφυλοφιλίας και ετεροφυλοφιλίας) και μπλε (για να αντιπροσωπεύει την ετεροφυλοφιλία) στο σχέδιο.
Transgender Pride
Η Monica Helms, μια αμερικανική βετεράνα του ναυτικού που εμφανίστηκε ως τρανς το 1987, σχεδίασε τη σημαία το 1999.
Η ίδια περιγράφοντας την έννοια της σημαίας ως εξής:
«Οι ρίγες στο πάνω και στο κάτω μέρος είναι ανοιχτό μπλε, το παραδοσιακό χρώμα για τα αγοράκια. Οι ρίγες δίπλα τους είναι ροζ, το παραδοσιακό χρώμα για τα κοριτσάκια. Η ρίγα στη μέση είναι λευκή, για όσους είναι ιντερσεξ, σε μεταβατικό στάδιο ή θεωρούν ότι έχουν ουδέτερο ή απροσδιόριστο φύλο. Το μοτίβο είναι τέτοιο που ανεξάρτητα από τον τρόπο που το πετάξεις, είναι πάντα σωστό, υποδηλώνοντας ότι βρίσκουμε την ορθότητα στη ζωή μας».
Lesbian Pride
Η παραπάνω σημαία, με διαφορετικές αποχρώσεις του ροζ, του λευκού και του κόκκινου, κυματίζει ως η επίσημη λεσβιακή σημαία.
Μερικές φορές έχει την ένα σημάδι κραγιόν σε μια γωνία και για να γιορτάσει την κουλτούρα του Lipstick Lesbian, τα μέλη της οποίας μένουν σε μια «θηλυκή» εικόνα αντί να παίρνουν μια «butch».
Intersex Pride
Σχεδιασμένη το 2013 από την Intersex Human Rights Australia, αυτή η σημαία αποφεύγει σκόπιμα τη χρήση παραδοσιακών χρωμάτων όπως το μπλε και το ροζ για τον εορτασμό της ιντερσεξ κοινότητας.
Το Intersex είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται για μια ποικιλία καταστάσεων στις οποίες ένα άτομο γεννιέται με αναπαραγωγική ή σεξουαλική ανατομία που δεν φαίνεται να ταιριάζει με τους τυπικούς ορισμούς της γυναίκας ή του άνδρα.
Εξηγώντας την έννοια της σημαίας, η ομάδα δηλώνει: «Ο κύκλος είναι αδιάσπαστος και χωρίς διακόσμηση, συμβολίζοντας την ολότητα και την πληρότητα και τις δυνατότητές μας. Αγωνιζόμαστε ακόμη για τη σωματική αυτονομία και την ακεραιότητα των γεννητικών οργάνων, και αυτό συμβολίζει το δικαίωμα να είμαστε αυτοί που και όπως θέλουμε να είμαστε».
Pansexual Pride
Η πανσεξουαλικότητα διαφέρει από την αμφιφυλοφιλία στο ότι οι άνθρωποι που ταυτίζονται ως πανσεξουαλικοί έλκονται συναισθηματικά ή σωματικά από όλα τα φύλα, ανεξαρτήτως φύλου, ενώ η αμφιφυλοφιλία ορίζεται ως άτομα που έλκονται συναισθηματικά ή σωματικά από δύο φύλα. Η πανσεξουαλική σημαία υπερηφάνειας δημιουργήθηκε για να διαφοροποιήσει τη σημαία της αμφιφυλοφιλίας, η οποία έχει επίσης τρεις οριζόντιες ράβδους. Δημιουργήθηκε στο Διαδίκτυο κάπου γύρω στο 2010 ωστόσο ο δημιουργός παραμένει άγνωστος.
Asexual Pride
Η σημαία της ασέξουαλικότητας προέκυψε αφότου η AVEN (Δίκτυο Άφυλης Ορατότητας και Εκπαίδευσης) διοργάνωσε έναν διαγωνισμό στους πίνακες του φόρουμ για να δημιουργήσει μια σημαία υπερηφάνειας για όσους προσδιορίζονται ως άφυλοι. Το νικητήριο σχέδιο δημοσιεύτηκε στις 30 Ιουνίου 2010. Τα χρώματα μαύρο, γκρι, λευκό και μωβ επιλέχθηκαν ως τα ίδια που αποτελούν μέρος του λογότυπου της AVEN. Η ασεξουαλικότητα περιλαμβάνει ένα φάσμα πολλών ασεξουαλικών ταυτοτήτων κάτω από την ομπρέλα της.
Μαύρο: Ασεξουαλικότητα
Γκρι: ημι-σεξουαλικότητα
Λευκό: Μη σεξουαλικοί σύντροφοι και σύμμαχοι
Μωβ: Κοινότητα
Polysexual Pride
Πολυφυλόφιλος είναι κάποιος που έλκεται ρομαντικά ή σεξουαλικά από κάποια αλλά όχι όλα τα φύλα. Η σημαία έχει σχεδιαστεί για να αντικατοπτρίζει αυτό.
Το ροζ αντιπροσωπεύει την έλξη για τα θηλυκά. το μπλε για τα αρσενικά. Το πράσινο είναι για μια έλξη για όσους δεν συμμορφώνονται με κανένα από τα δύο φύλα.
Polyamorous Pride
Αυτή η σημαία γιορτάζει την άπειρη επιλογή συντρόφων που είναι διαθέσιμοι σε πολυαγαπημένα άτομα.
Η έννοια της σημαίας εξηγείται ως εξής: «το μπλε αντιπροσωπεύει τη διαφάνεια και την ειλικρίνεια μεταξύ όλων των συντρόφων με τους οποίους τα άτομα που είναι πολυεπίπεδα έχουν τις πολλαπλές σχέσεις τους. Το κόκκινο, αντιπροσωπεύει την αγάπη και το πάθος και το μαύρο αντιπροσωπεύει την αλληλεγγύη με εκείνους που, αν και είναι ανοιχτοί και ειλικρινείς με όλους τους συμμετέχοντες στις σχέσεις τους, πρέπει να κρύψουν αυτές τις σχέσεις από τον έξω κόσμο λόγω των κοινωνικών πιέσεων.
Non-Binary Pride
Μη δυαδικά είναι τα άτομα των οποίων η ταυτότητα φύλου δεν ταιριάζει στο παραδοσιακό δυαδικό αρσενικό/θηλυκό. Η σημαία δημιουργήθηκε από τον Kyle Rowan το 2014. Οι τέσσερις οριζόντιες λωρίδες των χρωμάτων – κίτρινο, λευκό, μοβ και μαύρο είναι συμβολικές για την εμπειρία των μη δυαδικών ανθρώπων. Αυτή η σημαία δεν δημιουργήθηκε με σκοπό να αντικαταστήσει τη σημαία Genderqueer, αλλά να κυματίσει δίπλα της.
Κίτρινο: Αντιπροσωπεύει εκείνους των οποίων το φύλο εμπίπτει εκτός και χωρίς αναφορά στο δυαδικό. Λευκό: Αντιπροσωπεύει άτομα με πολλά ή όλα τα φύλα. Μωβ: Αντιπροσωπεύει εκείνους των οποίων η ταυτότητα φύλου εμπίπτει κάπου μεταξύ αρσενικού/θηλυκού ή είναι ένα μείγμα από αυτά. Μαύρο: Αντιπροσωπεύει άτομα που αισθάνονται ότι δεν έχουν φύλο.
Genderfluid Pride
Genderfluid είναι τα άτομα που έχουν έκφραση/εκφράσεις ή ταυτότητα/ταυτότητες φύλου που δεν είναι σταθερές. Η σημαία δημιουργήθηκε από τον JJ Poole το 2013. Η δημιουργία της σημαίας ήταν να αντιπροσωπεύει άτομα των οποίων η ταυτότητα ή/και η έκφραση φύλου είναι ρευστή και μπορεί να κυμαίνεται σε διαφορετικές χρονικές στιγμές ή σε διαφορετικές συνθήκες. Οι πέντε οριζόντιες έγχρωμες ρίγες της σημαίας αντιπροσωπεύουν την ποικιλομορφία της ρευστότητας του φύλου, της ταυτότητας του genderfluid και της κοινότητας genderfluid. Τα άτομα με έμφυλη ροή μπορεί επίσης να ταυτιστούν ως μέρος της μη δυαδικής κοινότητας, της διεμφυλικής κοινότητας ή ως πολυφυλόφιλων. Τα άτομα με έμφυλη ροή μπορεί να έχουν πολλαπλές ταυτότητες φύλου, εκφράσεις ή να χρησιμοποιούν πολλαπλά σύνολα αντωνυμιών που κυμαίνονται μερικές φορές, συνεχώς ή σε ένα μοτίβο.
Ροζ: Αντιπροσωπεύει τη θηλυκότητα. Λευκό: Αντιπροσωπεύει έλλειψη φύλου. Μωβ: Αντιπροσωπεύει έναν συνδυασμό αρρενωπότητας και θηλυκότητας. Μαύρο: Αντιπροσωπεύει όλα τα φύλα, συμπεριλαμβανομένων των φύλων που δεν ευθυγραμμίζονται με τη θηλυκότητα ή τον ανδρισμό. Μπλε: Αντιπροσωπεύει την αρρενωπότητα.
Agender Pride
Agender ορίζονται τα άτομα που αναγνωρίζονται ότι δεν έχουν φύλο ή ως ουδέτερο φύλο. Ο όρος Agender μπορεί να μεταφραστεί κυριολεκτικά σε «χωρίς φύλο». Οι Agender μπορούν να έχουν οποιοδήποτε τύπο έκφρασης και να χρησιμοποιούν οποιοδήποτε σύνολο αντωνυμιών ή καθόλου αντωνυμίες. Η σημαία Agender έχει επτά οριζόντιες ρίγες και δημιουργήθηκε το έτος 2014 από τον Salem X. Η σημαία δημιουργήθηκε για να αντιπροσωπεύει όσους ανήκουν στην κοινότητα Agender. Οι Agender μπορεί να αναγνωρίσουν ότι δεν έχουν φύλο, έχουν απροσδιόριστο φύλο, δεν ευθυγραμμίζονται με κανένα φύλο, νευρικό φύλο ή ουδέτερο ή επιλέγουν να μην φέρουν ετικέτα στο φύλο τους.
Μαύρο: Αντιπροσωπεύει την απουσία φύλου Λευκό: Αντιπροσωπεύει την απουσία φύλου Γκρι: Αντιπροσωπεύει ημι-άφυλη Πράσινο: Αντιπροσωπεύει μη δυαδικά φύλα