Εφιαλτική νύχτα στο Αιγαίο για δεκάδες μετανάστες η προηγούμενη, καθώς τα δουλεμπορικά που επέβαιναν ναυάγησαν, ενώ έπνεαν θυελλώδεις άνεμοι, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 17 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους σε Λέσβο και Κύθηρα.

Στη Λέσβο έχουν ανασυρθεί 16 γυναίκες νεκροί και ένα 15χρονο αγόρι. Στα Κύθηρα δεν υπάρχει επίσημος απολογισμός για νεκρούς, υπάρχουν ωστόσο 15 αγνοούμενοι, άνθρωποι που χάθηκαν στη θάλασσα κάτω από δραματικές και εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.

Όπως έχουν περιγράψει κάτοικοι του νησιού που προσέτρεξαν σε βοήθεια, αλλά και ο δήμαρχος, το ιστιοφόρο στο οποίο επέβαιναν οι 95 μετανάστες συνεθλίβη από τους δυνατούς ανέμους στα βράχια, στην περιοχή Διακόφτι των Κυθήρων, σε ένα εξαιρετικά δύσβατο σημείο όπου για να γίνει η διάσωση κατά τη διάρκεια της νύχτας και ενώ έπνεαν θυελλώδεις άνεμοι, χρειάστηκε να μεταφερθεί εκεί γερανός για να τραβήξει τους επιζώντες από το επίπεδο της θάλασσας, επάνω στον βράχο, σε ύψος 12 με 15 μέτρα.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία, έχουν διασωθεί 80 άτομα, μεταξύ των οποίων 18 ανήλικοι, 7 γυναίκες και 55 άνδρες.

Το ναυάγιο στα Κύθηρα

Οι έρευνες του Λιμενικού Σώματος για τον εντοπισμό των 15 αγνοουμένων συνεχίζονται υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες λόγω ισχυρών ανέμων έντασης έως 10 μποφόρ, ενώ 11 από τους διασωθέντες μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Κυθήρων, για περαιτέρω ιατρικό έλεγχο.

Εν τω μεταξύ, ο φακός του ΑΡ αποτύπωσε με το πρώτο φως της ημέρας το μέγεθος της τραγωδίας.

Άνθρωποι προφανώς νεκροί μπλεγμένοι στα συντρίμμια του ιστιοπλοϊκού, το οποίο κυριολεκτικά διαλύθηκε από τα χτυπήματά του στους βράχους.

Οι σοκαριστικές φωτογραφίες του Associated Press από το ναυάγιο στα Κύθηρα

Διαβάστε ακόμη: