Η πολυπόθητη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αποτελεί γεγονός, αν και ο αντίκτυπός της πέρασε σε δεύτερη μοίρα, αναγκαστικά, λόγω των τεράστιων καταστροφών που σημειώθηκαν στη Θεσσαλία, από τις πρωτοφανούς έκτασης και ύψους βροχοπτώσεις.
Το σημαντικότερο όφελος από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα, είναι η μείωση των αποδόσεων των ομολόγων της, μειώνοντας έτσι και το κόστος δανεισμού της χώρας και παράλληλα βελτιώνοντας τις συνθήκες ρευστότητας για το Δημόσιο.
Οφέλη, που σαφώς θα καρπωθούν τόσο οι τράπεζες, όσο και οι επιχειρήσεις, σε όλα τα στάδια των δραστηριοτήτων τους και ειδικότερα του φθηνότερου δανεισμού τους.
Πολλαπλά είναι επίσης τα οφέλη και για τις ελληνικές μετοχές από την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας, καθώς θα υπάρξει περαιτέρω εισροή δεκάδων δισ. ευρώ νέων κεφαλαίων, ενισχύοντας την δυναμική της χρηματιστηριακής αγοράς, που ούτως ή άλλως έχει αποφέρει υψηλές αποδόσεις από την αρχή του τρέχοντος έτους, από τις υψηλότερες διεθνώς.
Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας είναι βέβαιο ότι θα επιφέρει διεύρυνση και αύξηση της επενδυτικής βάσης για τα ελληνικά ομόλογα και τις μετοχές, ενώ θα προσελκύσει νέα χαρτοφυλάκια και επενδυτές μακροπρόθεσμου ορίζοντα, οι οποίοι, λόγω καταστροφικού τους, δεν μπορούσαν να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι υπάρχει αυξημένη διάθεση για νέες εκδόσεις εταιρικών ομολόγων και νέες δημόσιες εγγραφές επιχειρήσεων για εισαγωγή στο Χρηματιστήριο.
Επιπλέον, σημαντικό ρόλο, με αμφίδρομα οφέλη για την αγορά και τις τράπεζες, θα διαδραματίσει η επικείμενη αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις ελληνικές τράπεζες, βάζοντας στο παιχνίδι και νέα κεφάλαια, με αύξηση των μέχρι τώρα ροών από ξένα χαρτοφυλάκια, θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές.
Η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, θα οδηγήσει και το ελληνικό Χρηματιστήριο στις ανεπτυγμένες αγορές, όχι όμως τώρα, αλλά σε περίπου ένα και πλέον χρόνο από τώρα.
Η προοπτική, όμως, αυτή, όπως και η αναμονή για την επενδυτική βαθμίδα έφερε σημαντικά νέα κεφάλαια, θα φέρει νέους επενδυτές στην εγχώρια κεφαλαιαγορά, σε μετοχές, ομόλογα, εταιρικές και κρατικές εκδόσεις.
Αν δε προοπτικά συντελέσει, όπως θεωρείται δεδομένο και στην περαιτέρω μείωση του λόγου χρέος προς ΑΕΠ, τότε οι εξελίξεις θα είναι ακόμα πιο ευεργετικές για την ελληνική οικονομία εν συνόλω.