Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοίνωσε στοιχεία που αφορούν στην εξέλιξη του κύκλου εργασιών για τις επιχειρήσεις που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας με κρατική εντολή τον Μάρτιο 2020, λόγω της πανδημίας της νόσου του κορωνοϊού. Επιπλέον, ανακοινώθηκαν πρόσθετα, διακριτά στοιχεία για τις επιχειρήσεις που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας με κρατική εντολή τον Νοέμβριο 2020, για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.
Σκοπός των δημοσιεύσεων αυτών είναι η παρακολούθηση και παρουσίαση της εξέλιξης του βασικού οικονομικού μεγέθους (κύκλος εργασιών από Διοικητικές Πηγές) των επιχειρήσεων που τίθενται σε αναστολή λειτουργίας, διαχρονικά και συγκεκριμένα από την αρχή του έτους 2020, καθώς επίσης και κατά το έτος 2021 καθ’ όλη τη διάρκεια εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων και κατά τις περιόδους σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων αλλά και συγκριτικά, σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του εκάστοτε προηγούμενου έτους.
Ποιες επιχειρήσεις πλήττονται περισσότερο
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τα στοιχεία που δημοσιεύονται, μπορούν να αναδείξουν, αφενός ποιες επιχειρήσεις πλήττονται περισσότερο, σε όρους μείωσης του κύκλου εργασιών, κατά τις περιόδους ισχύος των περιοριστικών μέτρων, και αφετέρου ποιες επιχειρήσεις ανακάμπτουν γρηγορότερα ή βραδύτερα κατά τις περιόδους άρσης των μέτρων αυτών. Επιπλέον, με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύονται, μπορεί να συναχθεί, από την πλευρά της προσφοράς, ποιες από τις επιχειρήσεις ανταποκρίθηκαν – προσαρμόστηκαν γρηγορότερα στην άρση των περιοριστικών μέτρων και στη λειτουργία υπό τις νέες συνθήκες που έχουν επιβληθεί λόγω της πανδημίας.
Ειδικότερα, και με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το πλήθος των επιχειρήσεων σε αναστολή λειτουργίας τον Μάρτιο 2020, βάσει του νέου πλαισίου προσδιορισμού ανήλθε σε 210.217 επιχειρήσεις, που αντιστοιχεί στο 14,8% του συνόλου των επιχειρήσεων της Ελληνικής Οικονομίας. Το μεγαλύτερο ποσοστό επιχειρήσεων σε αναστολή λειτουργίας καταγράφηκε στον τομέα Εκπαίδευση (89,3%) και ακολούθως στον τομέα Δραστηριότητες Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης (85,0%).
Τα αντίστοιχα μικρότερα ποσοστά καταγράφηκαν στον τομέα Επαγγελματικές, Επιστημονικές και Τεχνικές Δραστηριότητες (0,2%) και στον τομέα Ενημέρωση και Επικοινωνία (1,1%). Στους κάτωθι τομείς οικονομικής δραστηριότητας δεν υπάρχουν επιχειρήσεις σε υποχρεωτική αναστολή λειτουργίας:
• Γεωργία, Δασοκομία και Αλιεία
• Ορυχεία και Λατομεία
• Μεταποίηση
• Παροχή Ηλεκτρικού Ρεύματος, Φυσικού Αερίου, Ατμού και Κλιματισμού
• Παροχή Νερού, Επεξεργασία Λυμάτων, Διαχείριση Αποβλήτων και Δραστηριότητες Εξυγίανσης
• Κατασκευές
• Μεταφορά και Αποθήκευση
• Χρηματοπιστωτικές και Ασφαλιστικές Δραστηριότητες
• Διαχείριση Ακίνητης Περιουσίας
• Δημόσια Διοίκηση και Άμυνα, Υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση.
Ποιες επιχειρήσεις ανακάμπτουν γρηγορότερα
Για το σύνολο των επιχειρήσεων της οικονομίας με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Μάιο 2021 ανήλθε σε 19.880.632 χιλ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 24,0% σε σχέση με τον Μάιο 2020, που είχε ανέλθει σε 16.035.845 χιλ. ευρώ. Τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών τον Μάιο 2021 σε σύγκριση με τον Μάιο 2020 παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Δραστηριότητες Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης κατά 163,7%.
Ποιες επιχειρήσεις ανακάμπτουν βραδύτερα
Τη μικρότερη αύξηση στον κύκλο εργασιών τον Μάιο 2021 σε σύγκριση με τον Μάιο 2020 παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Δημόσια Διοίκηση και Άμυνα, Υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση, κατά 0,7%, ενώ μείωση κατέγραψαν οι επιχειρήσεις του τομέα Άλλες δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών, κατά 1,0% . Για τις επιχειρήσεις που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας τον Μάρτιο 2020 με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Μάιο 2021 ανήλθε σε 1.200.726 χιλ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 55,1% σε σχέση με τον Μάιο 2020, που είχε ανέλθει σε 774.143 χιλ. ευρώ.
Τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών τον Μάιο 2021 σε σύγκριση με τον Μάιο 2020 παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του κλάδου Καταλύματα, κατά 561,7%. Τη μικρότερη αύξηση στον κύκλο εργασιών τον Μάιο 2021 σε σύγκριση με τον Μάιο 2020 παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του κλάδου Άλλες δραστηριότητες παροχής προσωπικών υπηρεσιών κατά 2,3%, ενώ την αντίστοιχη μεγαλύτερη μείωση κατέγραψαν οι επιχειρήσεις του κλάδου Αρχιτεκτονικές δραστηριότητες και δραστηριότητες μηχανικών· τεχνικές δοκιμές και αναλύσεις, κατά 19,6%.
Συγκριτικά με τις επιχειρήσεις που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας τον Μάρτιο 2020, τον Νοέμβριο 2020 τέθηκαν επιπρόσθετα σε αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεις που ανήκουν στον κλάδο Δραστηριότητες ταξιδιωτικών πρακτορείων, γραφείων οργανωμένων ταξιδιών και υπηρεσιών κρατήσεων και συναφείς δραστηριότητες και επιχειρήσεις που ανήκουν στον κλάδο Δραστηριότητες ανθρώπινης υγείας.