Ακόμη μία πιο θετική χρονιά για τις ΙΡΟ (Αρχικές Δημόσιες Εγγραφές) στην αμερικανική αγορά αναμένεται να είναι το 2024.

Ενώ ο ενθουσιασμός που περιβάλλει τη μεσογειακή αλυσίδα Cava (CAVA) και την εταιρία τεχνολογίας ομορφιάς Oddity (ODD) θα παρουσιάσουν ορισμένες ευκαιρίες για IPO εφέτος, αν ψάχνετε για όγκο, το επόμενο έτος είναι εκεί που βρίσκεται αναφέρει ο John Chirico, επικεφαλής τραπεζών, κεφαλαιαγορών και συμβούλων της Citi στις ΗΠΑ στο Yahoo Finance Live.

«Είχαμε μερικές συναλλαγές εφέτος που έλαβαν πολύ, πολύ ισχυρή υποστήριξη. Το 2024 είναι η χρονιά όπου θα περιμέναμε να δούμε μια πραγματική άνοδο, αλλά πιστεύουμε ότι θα υπάρξουν πραγματικές ευκαιρίες προς το τέλος του έτους».

Εάν η μαγική φόρμουλα για την ακίνητη περιουσία είναι η «τοποθεσία», το συμπέρασμα για τις IPO (και M&A εξαγορές και συγχωνεύσεις για αυτό το θέμα) είναι η «σταθερότητα».

Όπως η αναφερόμενη δημόσια εγγραφή της εταιρίας κατασκευής τσιπ Arm που υποστηρίζεται από τη Soft Bank, το αμφιλεγόμενο deal γύρω από την US Steel την οποία διεκδικεί η Arcelor Mittal αφορούσε περισσότερο τις εταιρείες συγκεκριμένα παρά την αγορά γενικότερα, λέει ο ίδιος.

«Όταν σκέφτεστε μια εταιρία όπως η Arm ή μερικές από αυτές τις εταιρίες υψηλής κεφαλαιοποίησης, σαφώς θα μπορούσε να γίνει δημόσια όποτε επιλέξει να γίνει», είπε ο Chirico.

«Όταν τείνουμε να επικεντρωνόμαστε στα μεγάλα ονόματα, όλοι [σκέφτονται] τις εταιρίες υψηλής κεφαλαιοποίησης», πρόσθεσε.

«Αλλά το ψωμί και το βούτυρο της αγοράς IPO είναι η IPO των 200 [εκατομμυρίων] έως 400 εκατομμυρίων δολαρίων – αυτή είναι δυνητικά μια εταιρία 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Νομίζω ότι πιθανώς εξετάζουμε το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους, ίσως και το δεύτερο τρίμηνο, μέχρι να επιστρέψουμε σε ένα σταθερό επίπεδο που πραγματικά λειτουργεί» ανέφερε ο επικεφαλής της Citi στο Yahoo Finance.

Τα ρεκόρ του 2021

Ωστόσο, ακόμη και όταν η αγορά σταθεροποιείται, μην περιμένετε κάτι σαν την έκρηξη της IPO του 2021, κατά την οποία 2.388 IPO συγκέντρωσαν 453,3 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της EY.

Ήταν μια έκρηξη που απλώς δεν ήταν βιώσιμη, και οι τραπεζίτες προτιμούν κάτι πιο σταθερό έναντι αυτού του είδους τον «κατακλυσμό IPO» ξανά.

«Το 2021 ήταν κάτι εξωπραγματικό και επειδή ήταν τόσο μεγάλο όσο ήταν, νομίζω ότι αυτό είναι που προκαλεί τη φλόγα», είπε ο Chirico.

«Μακροπρόθεσμα, θα θέλαμε να δούμε αγορές που θυμίζουν λίγο περισσότερο το 2018, το 2019, όπου η αγορά IPO είναι αρκετά ισορροπημένη».

Το 2021 περιελάμβανε μεταξύ άλλων το «ντεμπούτο» της κατασκευάστριας ηλεκτρικών αυτοκινήτων Rivian, της εταιρίας λογισμικού εστιατορίων Toast, των προμηθευτών λογισμικού cloud GitLab και Hashi Corp και την εφαρμογή διαπραγμάτευσης μετοχών Robinhood.

Βέβαια η εικόνα αυτή άλλαξε κατά πολύ το 2022 όπου οι αναλυτές χαρακτηρίζουν ως «έτος εντελώς αδιάφορο» όσον αφορά στις ΙΡΟ.

Η Mobileye, εταιρία με πάνω από 20 χρόνια παρουσία κατάφερε να συγκεντρώσει πέρυσι κάτι λιγότερο από 1 δισεκατομμύριο δολάρια ενώ καμία άλλη τεχνολογική IPO των ΗΠΑ δεν απέφερε ούτε 100 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της FactSet.

Κοντά σε υψηλά οι αγορές

Ο αναλυτής του Pitch Book VC Kyle Stanford συμφώνησε, λέγοντας πρόσφατα στο Yahoo Finance ότι μια έκρηξη IPO τύπου 2021 δεν θα είναι στα χαρτιά.

«Οι αγορές έχουν επιστρέψει κοντά στα υψηλά όλων των εποχών και πολλά από αυτά έχουν χτιστεί στις Microsofts, Googles και Amazons του κόσμου», δήλωσε ο Stanford και συμπλήρωσε: «Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει μια έκρηξη όπως είδαμε το 2021 και δεν νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να περιμένουμε. Αλλά οι IPO – μιλάμε για αυτές ως έξοδο, αλλά δεν είναι, είναι ένα σταθερό βήμα που βοηθά τις εταιρίες να αναπτυχθούν.

Μπορεί ακόμη και να δούμε μεγάλο αριθμό IPO που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια έκρηξη και δεν πρόκειται να δημιουργήσουν τριπλάσιο άλμα αποτίμησης όπως το 2021».

«Χρειαζόμαστε κάποια σταθερότητα στο σκηνικό πολιτικά, οικονομικά», είπε ο Chirico της Citi και αυτός είναι, πάλι, ο λόγος που πιστεύουμε ότι το 2024 θα μπορούσε πραγματικά να επιστρέψει σε μια αγορά μετοχών, και σε μια αγορά όπου η αγορά IPO θα μπορούσε πραγματικά να ευδοκιμήσει και να αποτελέσει ευκαιρία.

Διαβάστε ακόμη: