Η Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης HumanRights360, του Επαμεινώνδα Φαρμάκη, με ανακοίνωσή της αναφέρει  πως εσφαλμένα υποστήριζε το προηγούμενο διάστημα ότι η νησίδα στην οποία βρέθηκαν οι 38 μετανάστες του Έβρου τον περασμένο Αύγουστο.

Η ανακοίνωση προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από την πλευρά της κυβέρνησης η οποία με ανακοινώσεις έσπευσε να τονίσει το γεγονός πως όλο το προηγούμενο διάστημα είχε στηθεί μία σπέκουλα εις βάρος της Ελλάδας την ώρα που η Ελληνική Αστυνομία επικαλούμενη την αρμόδια υπηρεσία του Ελληνικού Στρατού τόνιζε πως η εν λόγω νησίδα ήταν εκτός ελληνικής επικράτειας.

«Η οργάνωσή μας δεν επιθυμεί, σε καμία περίπτωση, τη δημιουργία συνοριακού ζητήματος μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας, ούτε άλλωστε αμφισβητεί τα σύνορα, μεταξύ των δύο χωρών. Σκοπός και μέλημά της είναι αποκλειστικά και μόνο η προστασία της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας πάντοτε μέσα στο πλαίσιο του εθνικού και διεθνούς δικαίου, καθώς και των θεσμοθετημένων διαδικασιών», ανέφερε χαρακτηριστικά η εν λόγω ανακοίνωση στην οποία στην συνέχεια γινόταν σαφές ότι «από τα δημόσια διαθέσιμα σε μας στοιχεία και λαμβανομένου υπόψιν ότι η περιοχή παρουσιάζει ένα ιδιαίτερα σύνθετο εδαφικό καθεστώς καθώς, ανάλογα με τη ροή του ποταμού, αναδύονται κατά διαστήματα τμήματα ξηράς κατά μήκος του, σχηματίσαμε την εσφαλμένη πεποίθηση ότι οι ανωτέρω βρίσκονταν επί ελληνικού εδάφους».

Η ανακοίνωση έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού η HumanRights360 ήταν η οργάνωση η οποία είχε έρθει αρχικά σε επαφή με τους πρόσφυγες μετά την βίαιη προώθησή τους από την Τουρκία καταρτίζοντας λίστα με τα ονόματά τους την οποία και απέστειλε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προκειμένου να ασκηθεί πίεση στην Ελλάδα για να επέμβει.

Για το συγκεκριμένο θέμα είχε τοποθετηθεί δις ο κ. Κατρούγκαλος ο οποίος με αναρτήσεις του στο Twitter υιοθετούσε πλήρως τις κατηγορίες εις βάρος της Ελλάδας περί νεκρού παιδιού αλλά και πως βρέθηκαν σε ελληνικό έδαφος.

 

Οι αιτιάσεις περί νεκρού παιδιού ωστόσο είχαν καταγραφεί και σε ξένα media όπως το Spiegel και το Channel 4 τα οποία είχαν έρθει σε απευθείας επαφή με τους 38 μετανάστες είτε μόνα τους είτε με την αρωγή της ΜΚΟ HumanRights360.

Κυβερνητικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η ανακοίνωση αυτή της HumanRights360 έρχεται σε μία προσπάθεια κατευνασμού, καθώς όπως είχε δηλώσει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, έχουν κινηθεί όλες οι νομικές διαδικασίες εναντίον της καθώς παραβίασε τους τους όρους της συνεργασίας της με το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, εκμεταλλευόμενη το δικαίωμα που δίνεται στις ΜΚΟ να εργάζονται μαζί στις δομές.

Επίθεση της κυβέρνησης

Η ανακοίνωση της HumanRights360 προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης, καθώς όπως τελικά αποδεικνύεται τόσο από τα διαθέσιμα στοιχεία όσο και από την ανακοίνωση/αναδίπλωση της ΜΚΟ η όλη υπόθεση αποτέλεσε fake news.

Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της ανακοίνωσης το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου με σχόλιό του μιλούσε για ειλικρινή τοποθέτηση της ΜΚΟ η οποία «επιβεβαιώσει την άποψη της Κυβέρνησης ότι όσα αφορούσαν στην υπόθεση των 38 μεταναστών συνέβησαν εκτός Ελληνικής Επικράτειας».

Παράλληλα επεσήμανε ασκώντας κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ ότι «εκθέτει δε ανεπανόρθωτα όσους εκμεταλλευτήκαν το περιστατικό και πιο συγκριμένα τη συγκυρία, προς ίδιον όφελος διασπείροντας ανακρίβειες στον διεθνή και εγχώριο Τύπο. Υπενθυμίζεται ότι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έφεραν το ζήτημα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δυσφημίζοντας τη χώρα».

Τέλος, όπως επεσήμανε το υπουργείο Μετανάστευσης, «επιβεβαιώνεται για ακόμη μια φορά η σταθερή θέση της Κυβέρνησης ότι τα κυκλώματα των λαθροδιακινητών και ορισμένοι καλοθελητές με fake news προσπαθούν να παρακάμψουν τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορά της και ταυτόχρονα σώζει χιλιάδες ανθρώπους εφαρμόζοντας μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική. Αναμένουμε -εδώ και πολλές μέρες- τον συνήθως λαλίστατο ΣΥΡΙΖΑ να τοποθετηθεί. Ιδού ο Έβρος…».

Λίγη ώρα αργότερα ο Νότης Μηταράκης με ανάρτησή του καλούσε τον «συνήθως λαλίστατο ΣΥΡΙΖΑ» να τοποθετηθεί.