Το τρομακτικό λούτρινο παιχνίδι, που ονομάζεται Huggy Wuggy, έχει κατακτήσει τους δρόμους της Νέας Υόρκης.

Mε το απειλητικό του βλέμμα, το συναντάει κανείς σε πολλές γειτονιές της Νέας Υόρκης, με ένα πεινασμένο χαμόγελο και με τα πλοκαμοειδή του άκρα έτοιμα να απλωθούν παντού.

Στην οδό Mott Street στην Chinatown, βρίσκεται σε ράφια μπροστά από καταστήματα που πωλούν ποδιές μαγειρικής με θέμα τη Νέα Υόρκη, αλλά έχει και συχνή παρουσία στα τραπέζια των πλανόδιων πωλητών.

Το «αθώο» παιχνίδι Huggy Wuggy

Μπορεί να είναι μπλε ή πορτοκαλί, ή με γραβάτα ή ακόμα και να φοράει ένα μικρό σκουφάκι του Άγιου Βασίλη και ένα χριστουγεννιάτικο κασκόλ.

«Έχει ένα φαινομενικά αθώο όνομα Huggy Wuggy και μπορεί όντως να ακούγεται αθώο αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να είναι αρκετά τρομακτικό για κάποια παιδιά».

Το Fox News έκανε εκτενές ρεπορτάζ για το τρομακτικό παιχνίδι που αγοράζουν όλοι με μανία σε ολόκληρο τον κόσμο, με τους New York Times να γράφουν:

«Πολλοί απ’ αυτούς που το πουλάνε δεν φαίνεται να γνωρίζουν ακριβώς από πού προέρχεται ή τι είναι. Ξέρουν, όμως, ότι είναι δημοφιλές στα παιδιά και στους γονείς που είναι πρόθυμοι να δώσουν 10 δολάρια για αυτό το κουκλάκι».

Huggy Wuggy: Το παιχνίδι αυτό υπάρχει παντού!

Κι αν νομίζετε ότι αυτό συμβαίνει μόνο στη Νέα Υόρκη, τα λούτρινα αυτά παιχνίδια κρέμονται στα περισσότερα περίπτερα της χώρας μας, σύμφωνα με το Mega.

«Κυκλοφορεί σε λούτρινη μορφή. Υπάρχει παντού, σε περίπτερα, σε μαγαζιά. Έχει έρθει η μόδα από το εξωτερικό. Είναι πολύ εύκολο να ‘κολλήσουν’ με τέτοια παιχνίδια που είναι και τα trends στο TikTok», λέει η παιδοψυχολόγος Ασπασία Τσολάκη.

Πουλιούνται στο διαδίκτυο με προσφορά 14,99 έναντι 19 ευρώ. Κυκλοφορούν σε σχολικά σακίδια και τσάντες πλάτης ενώ και τώρα στις Απόκριες η στολή Huggy Wuggy έχει γίνει ανάρπαστη.

Huggy Wuggy: Τι είναι το παιχνίδι

Τα παιδιά το παίρνουν παντού μαζί, στο σχολείο, τη βόλτα, την παιδική χαρά, ακόμα και την ώρα του ύπνου, σύμφωνα με τους New York Times.

Αν και ακούγεται σαν λούτρινο αρκουδάκι, o Huggy Wuggy είναι ο κακός ήρωας του βιντεοπαιχνιδιού «Poppy Playtime».

«Τα γραφικά από τέτοια παιχνίδια είναι τρομακτικά με αποτέλεσμα πολλά παιδιά, κυρίως προσχολικής ηλικίας, να εμφανίσουν κάποιες φοβίες. Να τρομάζουν, να δυσκολεύονται να κοιμηθούν, να βλέπουν εφιάλτες», συμπληρώνει η παιδοψυχολόγος.

Όταν ανοίγει το στόμα του, έχει σειρές από κοφτερά δόντια σαν μαχαίρια. Κυνηγά μικρά παιδιά σε ένα εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο παιχνιδιών και ψιθυρίζει ανατριχιαστικά τραγούδια στα αυτιά τους.

«Προφανώς στο videogame ο χαρακτήρας που μόλις είδατε τριγυρνά και αρπάζει τους ανθρώπους και ψιθυρίζει πολύ τρομακτικά τραγούδια στα αυτιά τους. Οι δημιουργοί λένε ότι δεν υπάρχει βία αλλά προφανώς είναι τρομακτικό. Και στις παιδικές χάρες φαίνεται ότι τα παιδιά το μιμούνται. Παίζουν κυνηγητό και αρπάζουν το ένα το άλλο και ψιθυρίζουν αυτά τα τρομακτικά πράγματα στο αυτί», λένε οι ειδικοί.

Δημοτικό σχολείο στο Κεντ της Αγγλίας έστειλε πρόσφατα επιστολή στους γονείς προειδοποιώντας τους ότι τα παιδιά προσφέρονταν να αγκαλιάσουν συμμαθητές τους και τους ψιθύριζαν χυδαία πράγματα στα αυτιά, όπως κάνει ο Huggy Wuggy.

Πόσο πρέπει να ανησυχούν οι γονείς για το παιχνίδι;

«Είναι πολύ πιθανό να μιμηθεί αρνητικές και βίαιες συμπεριφορές. Αυτό προωθείται και λίγο. Αν δούμε πλέον τα παιχνίδια δεν έχουμε πριγκίπισσες και σούπερ ήρωες. Πλέον προωθούνται οι κακοί της υπόθεσης», λέει η κ. Τσολάκη.

«Στα παιδάκια 3-4 ετών καλό είναι να υπάρχει απαγόρευση των παιχνιδιών αυτών. Και φυσικά να τους πούμε ότι δεν είναι αναγκαστικό ότι πρέπει να ακολουθούν τη μόδα. Πρέπει να τους το πούμε αυτό, ότι αν κάτι τους φοβίζει ή δεν τους αρέσει δεν είναι υποχρεωμένοι να το ακολουθούν», σύμφωνα με ειδικούς.

Ένα παιδί στο Δημοτικό μπορεί να μην έχει πρόσβαση στο σκληρό βίντεοπαιχνίδι, έχει πρόσβαση όμως στο YouTube και στο TikTok, εκεί όπου σχετικά βίντεο κατακλύζουν τις πλατφόρμες.

«Όταν το παιδί μπαίνει στο TikTok καλό είναι να είμαστε εκεί κοντά και με κλεφτές ματιές να βλέπουμε πού μπαίνει και τι κοιτάει. Και φυσικά να τα βγάζουμε έξω σε δραστηριότητες».

Διαβάστε ακόμη