Η Chief Financial Officer της Huawei, Meng Wanzhou, δήλωσε ότι η εφαρμογή της τεχνολογίας 5G στις επιχειρήσεις ήταν πιο δύσκολη από ό,τι περίμενε. Μία από τις προσδοκίες για τη συνδεσιμότητα 5G είναι ότι πέρα από τις ταχύτερες συνδέσεις κινητών τηλεφώνων για μεμονωμένους καταναλωτές, η τεχνολογία μπορεί να επιτρέψει καλύτερα τα αυτόνομα οχήματα και τον εργοστασιακό αυτοματισμό.
H Meng είπε ότι οι προκλήσεις της εισαγωγής του 5G στις επιχειρήσεις υποτιμήθηκαν αρχικά και ότι είναι εντελώς διαφορετικές από τις προηγούμενες γενιές 2G, 3G ή 4G. Είπε ότι “μόνο όταν το 5G μέρος του οικοσυστήματος μπορεί να είναι δυνατή η πραγματοποίηση λειτουργιών σε κλίμακα”.
Η Meng μιλούσε στο Παγκόσμιο Συνέδριο Κινητής τηλεφωνίας της Σαγκάης αναπτύσσοντας τα γενικά οφέλη του 5G στην κατανάλωση και την οικονομία. Η κινεζική εταιρεία κατασκευής smartphone επιδίωξε να πουλήσει υπηρεσίες cloud σε συγκεκριμένες βιομηχανίες όπως η εξόρυξη και η χρηματοδότηση.
Η εταιρεία δημοσίευσε στοιχεία για τις δραστηριότητές της στο cloud computing για πρώτη φορά το 2022 και είπε ότι τα έσοδα για τη μονάδα ανήλθαν σε 45,3 δισεκατομμύρια γιουάν (6,25 δισεκατομμύρια δολάρια) πέρυσι.
«Όταν συγκρίνετε το MWC Shanghai και το MWC Barcelona [νωρίτερα φέτος], μια ενδιαφέρουσα πτυχή είναι ότι βρίσκετε ότι πολλές από τις περιπτώσεις ως μελέτη είναι παγκόσμιες», δήλωσε ο Winston Ma, συγγραφέας του «The Digital War: How China’s Tech Power Shapes the Το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης, του blockchain και του κυβερνοχώρου».
Μιλώντας στο περιθώριο του Shanghai MWC, είπε ότι η ανάγκη ανταγωνισμού των κινεζικών εταιρειών θα μπορούσε να τονώσει τη μεγαλύτερη υιοθέτηση του 5G. «Έτσι νομίζω ότι οι κινεζικές εταιρείες είναι πιθανώς πιο έτοιμες, είναι πιο πρόθυμες να δοκιμάσουν νέες εφαρμογές 5G», δήλωσε ο Ma, ο οποίος είναι επίσης επίκουρος καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.
«Αλλά φυσικά θα υπάρξουν εμπόδια για οποιαδήποτε βιομηχανία, ειδικά για τις παραδοσιακές βιομηχανίες, έχουν το υπάρχον οικοσύστημά τους».
Απαγορεύσεις στη Huawei 5G
Πέρυσι, η Huawei σημείωσε τη μεγαλύτερη ετήσια μείωση των κερδών της από το 2011, καθώς οι κυρώσεις των ΗΠΑ έπληξαν τις δραστηριότητές της και οι έλεγχοι Covid-19 της Κίνας επηρέασαν την τοπική αγορά. Τον Μάιο του 2019, η κυβέρνηση Τραμπ έβαλε τη Huawei στη “μαύρη λίστα” που περιόριζε τις αμερικανικές εταιρείες από το να πωλούν τεχνολογία στην κινεζική εταιρεία λόγω ανησυχιών εθνικής ασφάλειας. Η Huawei αρνήθηκε ότι αποτελεί τέτοια απειλή. Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Αυστραλία, έχουν επίσης απαγορεύσει στη Huawei να λειτουργεί στα δίκτυά τους 5G. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ανώτατος αξιωματούχος της ΕΕ ζήτησε περισσότερα μέλη του μπλοκ να το πράξουν. Η Γερμανία είναι μεταξύ των χωρών που δεν έχουν ακόμη περιορίσει την Huawei από το τοπικό της δίκτυο 5G.