Θα ερμηνεύσει τραγούδια που στολίζουν την ψυχή μας σαν μικρά πολύτιμα πετράδια, μας ταξιδεύουν στα πέρατα της Γης και μας κάνουν να ονειρευόμαστε, σε οκτώ διαφορετικές γλώσσες: ισπανικά, ελληνικά, κινέζικα, αραβικά, γερμανικά, πορτογαλικά, τουρκικά και γαλλικά. Μια βραδιά με σταθμούς από τα μουσικά ταξίδια της διακεκριμένης μετζοσοπράνο σε διάφορα σημεία του πλανήτη, αλλά και με τραγούδια από το καινούργιο της άλμπουμ «Songbook 3, El amor es vida» («Η αγάπη είναι ζωή»), που ηχογραφήθηκε εξολοκλήρου στο Μεξικό το 2020 και βραβεύτηκε ως Best Album of the Υear 2021 από την κορυφαία μεξικάνικη εφημερίδα «La Razόn».

Επίσης, η Αλεξάνδρα Γκράβας, θέλοντας να τιμήσει τις ρίζες της αλλά και τη φετινή επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, θα εντάξει στο πρόγραμμα που θα παρουσιάσει στο Μέγαρο τέσσερα τραγούδια από την περιοχή της Μικράς Ασίας ως φόρο τιμής στους προγόνους της.

Στο «Songbook 3, El amor es vida», ο ακροατής, μέσα από την ξεχωριστή φωνή και τις πρωτότυπες μουσικές προσεγγίσεις της Αλεξάνδρας Γκράβας, ανακαλύπτει έναν άλλο κόσμο έκφρασης της μουσικής, γεμάτο χρώματα και απρόσμενο ψυχικό βάθος. Γνωρίζει τραγούδια κυρίως από το Μεξικό, αλλά και από την Βραζιλία, την Κούβα, την Αργεντινή και την Ισπανία, στα οποία η Αλεξάνδρα Γκράβας δίνει μια νέα διάσταση, απογειώνοντάς τα με την ερμηνεία της στην ισπανική γλώσσα. Μάλιστα, ως πρέσβειρα της ελληνικής μουσικής στο εξωτερικό για άλλη μία φορά, επέλεξε να συμπεριλάβει στη νέα της δισκογραφική δουλειά μια εξαιρετική διασκευή του μουσικού θέματος «Y El Hombre Recogió» από το «Canto General» του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση του σπουδαίου χιλιανού ποιητή Pablo Neruda. Η Αλεξάνδρα Γκράβας έλαβε ειδική άδεια από τον συνθέτη για αυτή τη μοναδική στιγμή στο CD της, αλλά και τα εύσημα του Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος δήλωσε: «Κάθε ερμηνεία της είναι και μια ενδελεχής διείσδυση στην πιο απόκρυφη πτυχή του έργου μου.»

Πρόκειται για μια ξεχωριστή ηχογράφηση στο σύνολό της, στην οποία η Αλεξάνδρα Γκράβας αναδεικνύει και συστήνει στο ελληνικό κοινό μια άγνωστη πλευρά της λατινοαμερικάνικης μουσικής. Η προσέγγιση της ερμηνεύτριας στα μεξικάνικα παραδοσιακά τραγούδια έτυχε ευρύτατης αποδοχής από το κοινό της συγκεκριμένης χώρας, όπου η Αλεξάνδρα Γκράβας είναι πολύ δημοφιλής. Να σημειώσουμε ότι τα τελευταία οκτώ χρόνια κάνει περιοδείες στη μαγευτική χώρα των Μάγιας και των Αζτέκων, δίνοντας συναυλίες που γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία.

«Το να ερμηνεύσω αυτά τα τόσο συνυφασμένα με την κουλτούρα του μεξικάνικου λαού τραγούδια, και μάλιστα στη γλώσσα τους, ήταν για μένα πρόκληση και στοίχημα», σημειώνει η ίδια. «Πώς να εκφράσεις και να αποδώσεις τα βαθιά συναισθήματα αυτών των τραγουδιών που μιλούν για αγάπη –“Η αγάπη είναι ζωή” λέμε στον τίτλο του CD– όταν δεν μιλάς τη γλώσσα τους; Μελέτησα βαθιά το νόημα των τραγουδιών, τα έκανα δικά μου και είχα οδηγό μου τις ερμηνείες της κορυφαίας μεξικανής τραγουδίστριας Chavela Vargas, που έγιναν κάτι σαν masterclass για μένα. Είχα την τύχη να βρίσκεται στο πλευρό μου το θρυλικό κιθαριστικό δίδυμο Los Macorinos των Miguel Peña και Juan Carlos Allende, που είχαν συνεργαστεί μαζί της ως το 2012, όταν εκείνη έφυγε από τη ζωή. Η παγκόσμια γλώσσα της μουσικής μάς παίρνει απλά από το χέρι και μας καθοδηγεί στους στίχους, έτσι ώστε να μπορέσουμε να τους κατανοήσουμε και να ταυτιστούμε με κάθε τραγούδι και την ιστορία του. Άλλωστε, οι Έλληνες και οι Λατινοαμερικανοί έχουν πολλά κοινά, όπως την ανάγκη έκφρασης μέσα από τις τέχνες.»

Στο πλευρό της Αλεξάνδρας Γκράβας στη συναυλία της στο Μέγαρο θα βρίσκονται οι μουσικοί: Πέτρος Μπούρας (πιάνο), Δημήτρης Κουζής (βιολί), Γιάννης Γιοβάννος (βιολοντσέλο) και Αντώνης Μυτακίδης (κιθάρα).

Διαβάστε ακόμη: