Σε ένα συνέδριο της Morgan Stanley τον Ιανουάριο στο πολυτελές θέρετρο Breakers στο Παλμ Μπιτς, ο Τζόσουα Ουάιτ αντιμετωπίστηκε σαν εκκολαπτόμενη διασημότητα καθώς το νεοφυές hedge fund του κέντρισε το ενδιαφέρον.

Ο ιδρυτής της Regents Gate Capital με έδρα το Λονδίνο, ο οποίος ξεκινάει την δική του προσπάθεια αφού πέρασε 15 χρόνια ως διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη Balyasny Asset Management και στην Citadel, είπε sτο Bloomberg ότι έλαβε περισσότερο από διπλάσιο αριθμό αιτημάτων για συναντήσεις στην εκδήλωση από ό,τι είχε χρόνο, .

 

Η νεοφυής του 43χρονου είναι μεταξύ πολλών που ξεφυτρώνουν στον σκληρά ανταγωνιστικό κλάδο των 3,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς ορισμένα από τα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου πολλαπλών στρατηγικών επικρίνονται από πελάτες για υψηλές προμήθειες και χαμηλά κέρδη. Προκύπτουν τώρα στοιχεία ότι ορισμένοι επενδυτές είναι ανοιχτοί στην αναζήτησηεναλλακτικών λύσεων έναντι αυτών των μεγάλων οίκων που κυριαρχούν εδώ και καιρό.

Πρόσφατη έρευνα επενδυτών της Barclays διαπίστωσε ότι το ενδιαφέρον για τους αναδυόμενους μάνατζερ αυξάνεται το 2024 μετά από διετή πτώση. Μια άλλη από την BNP Paribas SA έδειξε ότι πάνω από τα δύο τρίτα των επενδυτών που σχεδιάζουν να διαθέσουν σε hedge funds αναμένεται να επιδιώξουν νέες σχέσεις αντί να προσθέσουν σε υπάρχουσες. Σχεδόν το ένα τρίτο των επενδυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Goldman Sachs επένδυσαν τα χρήματά τους σε τουλάχιστον μία νέα startup πέρυσι.

Μερικές από τις νεοφυείς επιχειρήσεις που έχουν συγκεντρώσει δισεκατομμύρια δολάρια ανήκουν σε χρηματιστές υψηλού προφίλ που εργάζονταν στο παρελθόν σε μερικές από τα μεγαλύτερα hedge fund. Έχουν μαζέψει κεφάλαια από εξωτερικούς επενδυτές, πρώην εργοδότες, άλλoυς διαχειριστές χαρτοφυλακίων, ή συνδυασμό αυτών. Μερικοί μάλιστα επενδύουν κεφάλαια που ήδη διέθεταν σε μεγάλους διαχειριστές, s;ymfvna me to Bloomberg. 

Σφοδρός πόλεμος

Τα multimanager hedge funds όπως τα Citadel, το Millennium του Ίζι Ίνγκλαντερ, το Point72 Asset Management του Στιβ Κόεν και το Balyasny αναπτύσσουν συνήθως πολυάριθμες ομάδες διαχειριστών σε διάφορες στρατηγικές, προσελκύοντας επενδυτές που αναζητούν σταθερά κέρδη.

Για να παραμείνουν στην κορυφή, εμπλέκονται σε έναν άγριο πόλεμο για ταλέντα, πληρώνοντας κορυφαίες αμοιβές για να αποσπάσουν κορυφαίους χρηματιστές από άλλα fund. Κυνηγούν ακόμη και εκείνους που σχεδιάζουν να ξεκινήσουν ή να τρέξουν τις δικές τους επιτυχημένες στρατηγικές, προσπαθώντας συχνά να τους πείσουν να ενταχθούν στις εταιρείες.

Η στρατηγική λειτούργησε για ορισμένα hedge fund, αλλά σήμαινε επίσης υψηλές προμήθειες για τους πελάτες. Τη στιγμή που οι αποδόσεις μειώνονται και τα 10ετή ομόλογα των ΗΠΑ αποδίδουν περισσότερο από 4%, οι επενδυτές αρχίζουν να αμφισβητούν την αξία του να παραμείνουν με χαμηλούς αποδόσεις και να κλειδώσουν τα κεφάλαιά τους για χρόνια.

Οι πελάτες έλαβαν μόνο 41 σεντς από κάθε 1 δολάριο που έβγαλαν πέρυσι μεγάλα ταμεία που μεταβίβασαν όλο το κόστος τους στους επενδυτές μέσω προμηθειών και άλλων χρεώσεων. Υπάρχουν επίσης αυστηρές διασφαλίσεις — θα μπορούσε να χρειαστούν έως και πέντε χρόνια για να εξαργυρωθούν πλήρως οι επενδυτές από τη Millennium. Όταν η απόδοση είναι καλή, λίγοι κάνουν ερωτήσεις. Αλλά με τον μέσο hedge fund να επιτυγχάνει μόνο μια απόδοση οριακά πάνω από το επιτόκιο χωρίς κίνδυνο πέρυσι, ο έλεγχος αυξάνεται. 

Μεγάλα fund – έλλειψη ρευστότητας και υψηλές προμήθειες

Ορισμένοι συυμετέχοντες στην έρευνα της BNP Paribas αναρωτήθηκαν εάν η έλλειψη ρευστότητας και οι προμήθειες δικαιολογούν τις αποδόσεις. Η έκθεση της Goldman έδειξε ότι το ενδιαφέρον των επενδυτών για τα μεγάλα fund κορυφώθηκε το 2023 και μπορεί τώρα να μειώνεται.

Ωστόσο, η ζήτηση για ορισμένους από τους μεγαλύτερους παίκτες παραμένει ισχυρή, με πολλούς ακόμη και να είναι κλειστοί σε νέες επενδύσεις. Οι νεοφυείς επιχειρήσεις εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες άντλησης κεφαλαίων. Ωστόσο, τα δεδομένα δείχνουν ότι οι νεοφυείς επεκτείνονται παρόλο που οι νέες παρουσίες το 2023 παρέμειναν κοντά σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Οι νεοφυείς αυξήθηκαν πέρυσι στην Αμερική, σύμφωνα με τα στοιχεία της Goldman. Ενώ οι όγκοι ήταν χαμηλότεροι, το 2023 σημειώθηκε ρεκόρ στο μέσο μέγεθος των νεοφυών. Οι νεοφυείς επιχειρήσεις παγκοσμίως συγκέντρωσαν κατά μέσο όρο περισσότερα από 300 εκατομμύρια δολάρια, 65% πάνω από τη μακροπρόθεσμη τάση και 14% περισσότερο από το προηγούμενο έτος. Η Goldman επεσήμανε επίσης τα υψηλότερα ποσοστά επιβίωσης μεταξύ των funds που κυκλοφόρησαν μετά το 2018.

Ορισμένες από τις πρόσφατες νεοφυείς επιχειρήσεις έχουν επίσης δείξει ότι μπορούν να συγκεντρώσουν μετρητά και να δημιουργήσουν το είδος των αποδόσεων που επιθυμούν οι επενδυτές.

Ένα σημάδι αυτής της τάσης είναι ο Σον Γκαμπίνο, ο οποίος κάποτε είχε μέση ετήσια απόδοση 18,6% στο ταμείο του Heron Bay πριν μετακομίσει στην Eisler Capital το 2022, καθώς η συγκέντρωση κεφαλαίων έγινε δύσκολη. Τον Ιανουάριο, αντέστρεψε αυτή την απόφαση και ανακοίνωσε τη δημιουργία της Baypointe Partners, λέγοντας ότι η προσέγγισή του δεν ταιριάζει στα αυστηρά όρια ενός μεγάλου hedge fund και ότι είναι καλύτερα μόνος του.

Διαβάστε ακόμη: