Κάθε οικογένεια βιώνει κάποιες εντάσεις. Αυτές οι διαφωνίες μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα κάποιες αμήχανες στιγμές, αλλά σπάνια εξελίσσονται σε μια οικογενειακή βεντέτα. Για δύο οικογένειες στη δεκαετία του 1920, όμως, μια σημαντική διαφωνία οδήγησε όχι μόνο σε μια τεράστια οικογενειακή βεντέτα, αλλά και στη δημιουργία δύο ξεχωριστών εταιρειών αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μια αυτοκρατορία αθλητικών παπουτσιών γεννιέται σε ένα πλυσταριό.

Το 1924, οι αδερφοί Adolf (“Adi”) και Rudolf (“Rudi”) Dassler ξεκίνησαν μια εταιρεία υποδημάτων στο πλυσταριό της μητέρας τους. Τα δύο αδέλφια συνεργάζονταν αρμονικά. Ο Adi κατασκεύαζε τα παπούτσια και ο πιο χαρισματικός Rudi τα πουλούσε.

Σταδιακά άρχισαν να αυξάνονται οι πωλήσεις των παπουτσιών τους στην Γερμανία. Τότε, ο Adi δημιούργησε κάτι που θα εκτόξευε τις πωλήσεις της εταιρίας διεθνώς: καρφιά που μπορούσαν να βιδωθούν στο κάτω μέρος του παπουτσιού. Έπειτα, τα δύο αδέλφια έγιναν φίλοι με έναν προπονητή στίβου, ο οποίος άρχισε να τους φέρνει σε επαφή με Γερμανούς αθλητές, στους οποίους μπορούσαν να πουλήσουν τα παπούτσια τους.

Το 1936, τα αδέλφια πήγαν στους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου. Ο Adi πλησίασε αρκετούς αθλητές, μεταξύ των οποίων και ο Αμερικανός σπρίντερ Jesse Owens, με μια βαλίτσα γεμάτη από αυτά τα παπούτσια με καρφιά. Κατάφερε να πείσει όλους τους αθλητές να αγωνιστούν με αυτά.

Ο 2ος Παγκόσμιος Πόλεμος

Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το δίδυμο πουλούσε σχεδόν 200.000 ζευγάρια ετησίως. Όλα πήγαιναν καλά και τα αδέλφια όδευαν προς τεράστια επιτυχία, μέχρι που ήρθε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου, πολλά εργοστάσια περιορίστηκαν ή έκλεισαν εντελώς, αφού πολλοί από τους εργαζομένους επιστρατεύονταν. Ο Rudolf άρχισε να επιθυμεί να λάβει την εξουσία της εταιρίας και επεδίωξε να αναλάβει τον πλήρη έλεγχό της. Αυτή του η κίνηση άρχισε να δημιουργεί εντάσεις, τόσο μεταξύ των αδερφών, όσο και των συζύγων τους.

Ο Adi επιστρατεύτηκε το 1940, αλλά σύντομα μπόρεσε να επιστρέψει στην πατρίδα του, ενώ το εργοστάσιο αθλητικών παπουτσιών των αδελφών Dassler καταγράφηκε ως αναγκαία επιχείρηση κατά τη διάρκεια του πολέμου. Ο Rudolf επιστρατεύτηκε αργότερα την ίδια χρονιά, νομίζοντας ότι ο Adi ήταν αυτός που τον έστειλε στον στρατό. Προσπάθησε να δραπετεύσει αλλά συνελήφθη από την Γκεστάπο. Ενώ ήταν υπό κράτηση, η οργή του συνέχισε να μεγαλώνει καθώς ο αδελφός του πήρε τον έλεγχο της επιχείρησης.

Αυτές αλλά και άλλες παρεξηγήσεις μεταξύ των δύο αδερφών οδήγησαν στην χειροτέρευση της ήδη τεταμένης σχέσης τους.

Χωρίζοντας την αυτοκρατορία στα δύο

Μέχρι το 1948, οι εντάσεις ήταν τόσο μεγάλες που τα αδέλφια αποφάσισαν να χωρίσουν την εταιρία στα δύο. Όλα τα περιουσιακά στοιχεία και οι εργαζόμενοι μοιράστηκαν, με κάθε έναν αδελφό να αναλαμβάνει την μια από τις δύο πλευρές του ποταμού Aurach. Αυτές οι διαπραγματεύσεις ήταν η τελευταία φορά που τα αδέλφια μίλησαν μεταξύ τους.

Ο Adi κράτησε το εργοστάσιο παπουτσιών Dassler και τα δύο τρίτα των υπαλλήλων του. Ο Rudolf κατευθύνθηκε νότια του ποταμού για να στήσει τη νέα του εταιρεία. Και οι δύο ήθελαν να αλλάξουν τα ονόματα των εταιρειών τους και να κάνουν μια νέα αρχή.

Για τον Adi, το όνομα ήρθε φυσικά. Το “Adidas” ήταν ένας συνδυασμός του πρώτου ονόματος και του επωνύμου του: Adolf και Dassler. Ο Ρούντολφ επέλεξε το Puma ως το νέο όνομα της εταιρείας του, καθώς θεωρούσε ότι ακουγόταν αθλητικό και επιβλητικό.

Legacy

Ο Rudolf και ο Adi πέθαναν το 1974 και το 1978, αντίστοιχα, αφήνοντας καθεμία από τις εταιρείες τους στους γιους τους, οι οποίοι και συνέχισαν τη διαμάχη των γονιών τους.

Ωστόσο, μέχρι το 2009 οι σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών είχαν αρχίσει να βελιτώνονται. Εκείνη τη χρονιά συμμετείχαν ως αντίπαλες σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, προκειμένου να συμφιλιωθούν μια για πάντα.

Επίσης, και οι δύο εξακολουθούν να έχουν μεγάλη επιτυχία. Η Adidas είχε έσοδα ύψους 22,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2020-2021. Η εταιρεία έχει ισχυρές χορηγικές συμφωνίες με παίκτες όπως ο Aaron Rodgers και ο Alvin Kamara και παράγει kit για πολλά ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα. Η εταιρεία έχει φτιάξει, επίσης, σειρές παπουτσιών σε συνεργασία με μη-αθλητές, όπως είναι η σειρά “Yeezy” με τον Kanye West, η οποία αποφέρει στην επιχείρηση δισεκατομμύρια δολάρια.

Στο μεταξύ, οι ετήσιες πωλήσεις της Puma σχεδόν διπλασιάστηκαν από το 2014 έως το 2019. Το 2020 η εταιρεία είχε έσοδα ύψους 6,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Puma έχει συνάψει συμφωνίες με τον αστέρα του ποδοσφαίρου Neymar και τον νεοσύλλεκτο του ΝΒΑ LaMelo Ball.Σήμερα, και οι δύο εταιρίες έχουν εισαχθεί στο χρηματιστήριο. Η Adidas έχει χρηματιστηριακή αξία 73 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η Puma 17 δισεκατομμύρια δολάρια