Μια πατέντα τεχνολογίας που κατέθεσε στην αρμόδια υπηρεσία η Ford έχει συγκεντρώσει τα φώτα της δημοσιότητας τα τελευταία 24ωρα. Πρόκειται για ένα σύστημα καμερών και αισθητήρων που θα τοποθετείται στο αυτοκίνητο και το σύστημα θα ελέγχει το πώς κινούνται τα κοντινά σε αυτό οχήματα.

Ανάμεσα στα άλλα το σύστημα αυτό θα μπορεί να διαπιστώνει αν κάποιο από τα γειτονικά οχήματα κινούνται με ταχύτητα που ξεπερνάει το όριο ταχύτητας, θα καταγράφει φωτογραφίες του οχήματος και θα τις στέλνει στην τροχαία για τα περαιτέρω…

«Η τροχαία συνήθως αντιμετωπίζει διάφορους τύπους προκλήσεων όταν αντιμετωπίζει παραβιάσεις υπερβολικής ταχύτητας. Μεταξύ αυτών των προκλήσεων είναι η ανάγκη να εντοπιστεί γρήγορα και με ακρίβεια ένα όχημα που κινείται με ταχύτητα και να ληφθούν μέτρα που να ανταποκρίνονται άμεσα. Είναι επιθυμητό να παρέχονται συστήματα και μέθοδοι που βοηθούν την αστυνομία της τροχαίας και/ή άλλους αξιωματικούς επιβολής του νόμου να εκτελούν τέτοια καθήκοντα» αναφέρει στην αίτηση της για την πατέντα η Ford χωρίς να είναι ακόμη ξεκάθαρο αν το σύστημα αυτό ελέγχει και την ταχύτητα του οχήματος στο οποίο είναι τοποθετημένο και προδίδει τον ιδιοκτήτη του στην αστυνομία αν πατήσει το γκάζι πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια.

Οι αντιδράσεις και η απορία

Όπως είναι ευνόητο η είδηση αυτή έχει προκαλέσει αντιδράσεις και εγείρονται διάφορα νομικά ζητήματα όπως αυτά της παραβίασης προσωπικών δεδομένων.

Η Ford από την πλευρά της απάντησε πώς στην πατέντα της περιγράφονται απλά οι δυνατότητες της τεχνολογίες που ανέπτυξε και ότι δεν αναφέρεται πουθενά ότι τα δεδομένα που θα καταγράφει θα αποστέλλονται στην Τροχαία και τις αστυνομικές Αρχές γενικότερα και ότι αυτό είναι κατά την εταιρεία ένα λανθασμένο συμπέρασμα που έβγαλαν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και προβάλλουν έτσι το θέμα.

Από την άλλη πλευρά όμως η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία δεν δίνει προς το παρόν τουλάχιστον εξηγήσεις για τον λόγο που ανέπτυξε αυτό το σύστημα και τη χρήση που θα έχει.

Διαβάστε ακόμη: