«Ανακωχή» από τη διοργανώτρια αρχή του Γουίμπλεντον, η οποία αποφάσισε να άρει τον αποκλεισμό Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών από τον θεσμό, που εφάρμοσε πέρυσι, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, την 24η Φεβρουαρίου 2022.

Σήμερα (31/05), ανακοινώθηκε ότι θα μπορούν να αγωνισθούν κανονικά στο τουρνουά, ως «ουδέτεροι», όπως συμβαίνει, εξάλλου, σε όλο το Tour. Ωστόσο, για να επιτραπεί αυτό, θα πρέπει οι αθλητές να υπογράψουν ένα «σύμφωνου ουδετερότητας», που –προς το παρόν– δεν έχει γνωστοποιηθεί το περιεχόμενό του. Παράλληλα, θα πρέπει να αποδίξουν ότι δε χρηματοδοτούνται με οιονδήποτε τρόπο από το κράτος.

Η περυσινή απόφαση των Βρετανών, που ήλθε σε συνδυασμό με την οδηγία της κυβέρνησης, προκάλεσε «ντόμινο» αντιδράσεων, καθώς και τη μη βαθμολόγηση του τουρνουά, που έκανε… «άνω – κάτω» και την παγκόσμια κατάταξη. Εφέτος, ο οργανισμός αλλάζει «τροχιά» και θα επιτραπεί στους αθλητές από τις δύο χώρες να συμμετέχουν στη διοργάνωση, αρκεί να υπογράψουν αυτό το σύμφωνο. Αυτό, σημαίνει ότι αν γίνει αποδεκτό από τους αθλητές, οι βαθμοί θα υπάρχουν κανονικά, αλλά και θα αποφευχθούν τυχόν νέες –και αυστηρότερες– κυρώσεις από από τη WTA και την ATP.

Σε οιονδήποτε χώρο των εγκαταστάσεων, θα απαγορευθεί να υπάρχει ρωσική σημαία ή σύμβολο της χώρας, ενώ, αν υπάρχουν φωνές και συνθήματα «υπέρ» της Ρωσίας, θα απομακρύνονται από τις εγκαταστάσεις όσοι τα φωνάζουν, επισημάνθηκε στην επίσημη ενημέρωση.

Διαβάστε ακόμη: