Η Google έγινε 25 χρονών αλλά λίγοι γνωρίζουν το αρχικό της όνομα.

Η Google εκλεισε εχθές (27/09) τα 25 χρόνια ζωής, αλλά γνωρίζατε ότι όταν πρωτοξεκίνησε είχε ένα τελειώς διαφορετικό αλλά και γελοίο όνομα;

Εντάξει, το «Google» μπορεί κάποιος να πει ότι είναι εξίσου γελοίο όνομα, αλλά πλέον έχει γίνει τόσο συνώνυμο με την ιδέα των μηχανών αναζήτησης στο διαδίκτυο που έχει γίνει μέρος του καθημερινού μας λεξιλογίου. Πλέον δεν αναζητάτε κάτι στο διαδίκτυο, αλλά το «γκουγκλάρετε».

Πίσω στο 1997, πριν καν υπάρξει η Google, ο Page και ο Brin είχαν ήδη επινοήσει μερικά αλλόκοτα ονόματα για τις μηχανές αναζήτησης.

Σύμφωνα με τον David Koller από το Stanford, το 1997, το εγχείρημα των Page και Brin στον κόσμο των μηχανών αναζήτησης ονομαζόταν αρχικά «BackRub».

Ναι, BackRub. Καλά διαβάσατε. Το ονόμασαν έτσι επειδή το πρόγραμμα ανέλυε τους «αφανείς συνδέσμους» του διαδικτύου (εκ του back, πίσω) ώστε να διαπιστώσει πόσο σημαντικός ήταν ένας ιστότοπος και με ποιους άλλους ιστότοπους σχετιζόταν. Το BackRub λειτουργούσε στους διακομιστές του Στάνφορντ μέχρι που τελικά κατέλαβε πολύ μεγάλο εύρος ζώνης.

Το 1998 λοιπόν, ο Page φαίνεται να αποφάσισε ότι το όνομα BackRub δεν ήταν αρκετά καλό. Σύμφωνα με τον Koller, ο Page και οι συνάδελφοί του στο Stanford άρχισαν να επεξεργάζονται διαφορετικά ονόματα για την τεχνολογία της μηχανής αναζήτησης, ονόματα που θα θύμιζαν ακριβώς πόσα δεδομένα αρχειοθετούσαν κάθε λεπτό.

Το όνομα «Google» προήλθε στην πραγματικότητα από έναν μεταπτυχιακό φοιτητή στο Στάνφορντ ονόματι, Sean Anderson, γράφει ο Koller. Ο Anderson πρότεινε τη λέξη «googolplex» κατά τη διάρκεια ενός brainstorming, και ο Page αντέτεινε το συντομότερο «googol». Το googol είναι το ψηφίο 1 ακολουθούμενο από 100 μηδενικά, ενώ το googolplex είναι το 1 ακολουθούμενο από ένα googol μηδενικά.

Διαβάστε ακόμη: