Κατακόρυφη πτώση σημείωσαν τα κέρδη της Goldman Sachs Group Inc. με τον τραπεζικό κολοσσό να καταγράφει ένα από τα πιο αδύναμα τρίμηνα υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο David Solomon.

Τα κέρδη υποχώρησαν κατά 58% λόγω της ύφεσης που καταγράφηκε στις επενδύσεις, αλλά και των υποτιμήσεων ακινήτων και της απομείωσης της υπεραξίας στα καταναλωτικά προϊόντα που συνδέονται με την επιχείρηση δανεισμού GreenSky. Η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων, ένα βασικό μέτρο κερδοφορίας, διολίσθησε στο 4% το τρίμηνο, σημειώνοντας τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των κορυφαίων τραπεζών των ΗΠΑ.

Ειδικότερα, τα κέρδη της επενδυτικής τράπεζας διαμορφώθηκαν στο 1,07 δισ. δολάρια ή 3,08 δολάρια ανά μετοχή, έναντι 2,79 δισ. δολαρίων ή 7,73 δολαρίων ανά μετοχή το αντίστοιχο διάστημα του 2022. Οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη της τάξης των 3,16 δολαρίων ανά μετοχή.

Τα έσοδα της Goldman Sachs το ίδιο διάστημα υποχώρησαν στα 10,9 δισ. δολάρια από τα 11,86 δισ. δολάρια του β’ τριμήνου 2022, ωστόσο ήταν υψηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών, που περίμεναν έσοδα ύψους 10,61 δισ. δολαρίων.

Η τράπεζα είχε περιορίσει σημαντικά τις προσδοκίες ενόψει της έκθεσης, ωθώντας τους αναλυτές να χαμηλώσουν τις προβλέψεις τους για τα τριμηνιαία κέρδη σχεδόν κατά το ήμισυ από τα μέσα Ιουνίου.

Σε αντίθεση με τους περισσότερους από τους μεγάλους ανταγωνιστές της, η Goldman χρησιμοποίησε επιθετικά τον δικό της ισολογισμό για να κάνει επενδύσεις, μια στρατηγική που μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλες διακυμάνσεις στα αποτελέσματα. Η εταιρεία επιδιώκει να βασίζεται περισσότερο στις αμοιβές από την επένδυση χρημάτων για άλλα ιδρύματα.

Η τράπεζα ανακοίνωσε, επίσης, ένα άλμα στα λειτουργικά έξοδα λόγω του τρόπου με τον οποίο καταμετρά λογιστικά τις απομειώσεις που συνδέονται με ορισμένες από τις ενοποιημένες επενδύσεις της σε ακίνητα, καθώς και την απομείωση της υπεραξίας. Οι απομειώσεις ανήλθαν συνολικά σε περίπου 1 δισ. δολάρια.

Η τράπεζα επιδιώκει την πώληση της επιχείρησης GreenSky λίγο περισσότερο από ένα χρόνο μετά την ολοκλήρωση της αγοράς της – ένα από τα πιο ορατά σημάδια του πόσο δραματικά υποχώρησε η διοίκηση στην επιδίωξη της στρατηγικής της για τη λιανική τραπεζική κατά το τελευταίο έτος.

Διαβάστε περισσότερα