Η πιθανότητα οικονομικής ύφεσης έχει αυξηθεί και οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs εκτιμούν ότι θα είναι κοντά στο 50% για τα επόμενα δύο χρόνια, αφού οι στρατηγικοί αναλυτές αύξησαν τις προβλέψεις για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και οι οικονομολόγοι της τράπεζας υποβάθμισαν την ανάπτυξη των ΗΠΑ στο 0,9% το 4ο τρίμηνο.

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs αναθεωρεί επί τα χείρω τις εκτιμήσεις των ευρωπαϊκών δεικτών μετοχών. Η τιμή στόχος για τον δείκτη Stoxx 600 το επόμενο τρίμηνο και εξάμηνο τοποθετείται στις 390 μονάδες από 440 και 460 μονάδες πριν, ενώ για το επόμενο δωδεκάμηνο σε 460 μονάδες από 470 μονάδες. Για τον δείκτη Euro Stoxx 50 των ευρωπαϊκών μετοχών blue chips, η τιμή-στόχος τίθεται σε 3.300 μονάδες από 3.700 και 3.800 μονάδες το επόμενο τρίμηνο και εξάμηνο, ενώ για το επόμενο δωδεκάμηνο διατηρείται σε 4.000 μονάδες.

Οι περισσότεροι δείκτες μετοχών έχουν κινηθεί σε bear market αλλά οι εκτιμήσεις για τα κέρδη αντέχουν και δεν έχουν ακόμη αναθεωρηθεί προς τα κάτω, ακόμη και αν εξαιρεθούν οι τομείς που σχετίζονται με τα εμπορεύματα, στους οποίους παρατηρούνται σαφώς θετικές αναθεωρήσεις. Η ίδια αναμένει ότι τα κέρδη ανά μετοχή του δείκτη Stoxx 600 θα αυξηθούν κατά 7% φέτος, έναντι 14% που αναμένει το consensus και για το 2023 σε 0% αύξηση.

Οι χρηματοοικονομικοί κλάδοι, οι κλάδοι που σχετίζονται με τα εμπορεύματα, τα αυτοκίνητα, τα ταξίδια και η αναψυχή και η τεχνολογία έχουν τον υψηλότερο συντελεστή κινδύνου σε σχέση με το ΑΕΠ και άρα είναι πιο ευάλωτοι στην πιθανή ύφεση. Από την αρχή του έτους, οι κλάδοι που έχουν δει τις λιγότερο θετικές αναθεωρήσεις των κερδών ανά μετοχή περιλαμβάνουν το λιανικό εμπόριο, τον κλάδο προσωπικής φροντίδας, φαρμάκων και τεχνολογίας.

Η τράπεζα συστήνει στους επενδυτές θέσεις underweight για λιανικό εμπόριο και προσωπική φροντίδα, καθώς αναμένει ότι θα υποφέρουν από τη μείωση του εισοδήματος των καταναλωτών και τη χαμηλή τιμολογιακή δύναμη των κλάδων. Για τον κλάδο της τεχνολογίας από θέση overweight σε neutral θέση ενώ η σύσταση long για τις μετοχές από την ψηφιακή οικονομία επίσης αφαιρείται, παρότι οι αποτιμήσεις έχουν μειωθεί και τα θεμελιώδη μεγέθη μας φαίνονται ανθεκτικά.