To sell-off στις αμερικανικές αγορές μπορεί μεν να τρομάζει αρκετούς επενδυτές, αλλά δεν πρόκειται να ανατρέψει τις αποφάσεις της Fed. 

Η Wall Street, μάλιστα, φαίνεται πως παρακολουθεί από κοντά τις κινήσεις της Fed η οποία ενδέχεται να σκληρύνει τη στάση της αυτή την εβδομάδα, εν μέσω των πληθωριστικών  πιέσεων και των αναταραχών στις αγορές.

Οι Goldman Sachs και BofA ανέφεραν πρόσφατα πως η πιθανότητα μιας πιο hawkish προσέγγισης της Fed έχει πια αυξηθεί, κάτι που θα μεταφραστεί σε περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων και λήψεις περαιτέρω μέτρων για την αντιστάθμιση της πρόσφατης χαλαρής νομισματικής πολιτικής της χώρας.

Το συναίσθημα αυτό φαίνεται πως έχει κατακλύσει και το ευρύτερο επενδυτικό πεδίο, με τους επενδυτές να προχωρούν σε ανατιμολόγηση μιας αγοράς η οποία είχε μέχρι πρότινος αγγίξει ρεκόρ υψηλό.

«Ο S&P έχει καταγράψει πτώση 10%. Αυτό δεν αποτελεί αρκετό έναυσμα για αλλαγή πλεύσης της τακτικής της Fed, η οποία καλείται να περιορίσει τον πληθωρισμό», ανέφερε ο Peter Boockvar, CIO της Bleakley Advisory Group. 

Aν και τα στελέχη της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ αποκαλούσαν τον πληθωρισμό «παροδικό» κατά τη διάρκεια του 2021, έχουν αλλάξει τροπάριο τους τελευταίους δύο μήνες, αφού ο πληθωρισμός αποδείχθηκε ισχυρότερος απ’ ό,τι αρχικά υπολογιζόταν.

Η Fed αναμένεται να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια τον Μάρτιο και να συσφίγγει τη νομισματική πολιτική περαιτέρω, μέσω άλλων εργαλείων. 

Συσχετισμοί με το 2018

Η Fed πολλές φορές αναστρέφει τις αποφάσεις της εν μέσω αναταραχών στις αγορές. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η ανατροπή των αυξήσεων των επιτοκίων που απείλησαν την οικονομία με επιβράδυνση, μετά το μίνι-κραχ των αγορών το Δεκέμβριο του 2018. Το επόμενο έτος η κεντρική τράπεζα προχώρησε σε πολλαπλές μειώσεις των επιτοκίων για να καταπραΰνει το φόβο των επενδυτών.

Παρ’ όλα αυτά, πρόσφατη έρευνα της DataTrek Research συνέκρινε τις δύο καταστάσεις του 2018 και του 2022 και ανακάλυψε αρκετές διαφορές:

Το 2018 ο S&P 500 είχε καταγράψει πτώση 14,8%, ενώ τώρα η αντίστοιχη πτώση βρίσκεται στο 8,3%. Παράλληλα ήταν τα στοιχεία του Dow Jones Industrial με πτώση 14,7% τότε και 6,9% σήμερα. Ο δείκτης Cboe Volatility Index είχε αγγίξει το 36,1 το 2018, ενώ τώρα βρίσκεται στο 28,9. Τo spread των  ομολόγων επενδυτικού βαθμού βρισκόταν στις 159 μονάδες βάσεως, ενώ τώρα βρίσκεται στις 100. Τέλος, τα spreads των ομολόγων υψηλής απόδοσης βρίσκονταν στις 533 μονάδες βάσεως, σε σχέση με τις 310 μονάδες βάσης αυτή τη στιγμή.

Η επόμενη συνάντηση

Σύμφωνα με τις Goldman Sachs και BofΑ, η Fed δεν πρόκειται να ανακοινώσει ολοκληρωμένο στρατηγικό πλάνο μετά την επόμενη συνάντησή της. Παρ’ όλα αυτά, οι δύο τράπεζες υποστηρίζουν πως η κεντρική τράπεζα θα προδιαθέσει για άρση του προγράμματος αγοράς ομολόγων μέσα στο επόμενο δίμηνο.

Σύμφωνα με τις αγορές, οι επενδυτές αναμένουν συνολικά τέσσερις με πέντε αυξήσεις των επιτοκίων φέτος. Για τον Boockvar η παρούσα κατάσταση αποτελεί αποτέλεσμα μίας σαθρής οικονομικής πολιτικής εκ μέρους της Fed η οποία έδωσε προτεραιότητα στην αγορά εργασίας αντί για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, όπως είχε κάνει και τη δεκαετία του 1980.