Σε αύξηση των τιμών στόχων για τις συστημικές ελληνικές τράπεζες προχώρησε η Goldman Sachs, με σύσταση buy (αγορά), πλην της Eurobank (neutral).
Αναλυτικά, η νέα τιμή στόχος για την Alpha Bank διαμορφώνεται στα 1,70 ευρώ, από 1,60 ευρώ προηγουμένως (περιθώριο ανόδου 43%), για την Eurobank στα 1,55 ευρώ από 1,40 ευρώ (περιθώριο ανόδου 15%), για την Εθνική Τράπεζα στα 6,20 ευρώ από 5,40 ευρώ (περιθώριο ανόδου 29%) και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 2,75 ευρώ, από 2,20 ευρώ (περιθώριο ανόδου 25%).
«Κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς του 1ου τριμήνου του 2023, αναμένουμε από τις ελληνικές τράπεζες να επιδείξουν θετική δυναμική ROTE και CET1, την οποία μοντελοποιούμε με μέσο όρο περίπου 12% και 14% αντίστοιχα.
Αναμένουμε σταδιακά υψηλότερα επιτόκια και η αργή μετάβαση των τρεχουσών καταθέσεων σε προθεσμιακές θα υποστηρίξει κατά περίπου 70 μονάδες βάσης στην επέκταση του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου (NIM) για τις ελληνικές τράπεζες έως το 2023. Σύμφωνα με τις προσδοκίες των οικονομολόγων μας για μια πρώτη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ το 2024, υπολογίζουμε αντίστροφη πορεία κατά περίπου 30 μονάδες βάσης στο NIM των ελληνικών τραπεζών την επόμενη χρονιά», σημειώνουν οι αναλυτές της Goldman Sachs.
Ισχυρή ρευστότητα
Σύμφωνα με την ανάλυση της Goldman Sachs, οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν από τα ισχυρότερα αποθέματα ρευστότητας εντός της ζώνης του ευρώ, έχοντας μέσο δείκτη κάλυψης ρευστότητας (LCR) 198% (έναντι 153% κατά μέσο όρο στην ΕΕ) και μέσο δείκτη L/D 0,7x (έναντι 0,9x στην ΕΕ).
Οι ελληνικές τράπεζες τείνουν να έχουν υψηλότερη έκθεση σε δάνεια με εξασφαλίσεις CRE από ό,τι μια μέση ευρωπαϊκή τράπεζα, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 15% των ελληνικών δανείων (έναντι 9% του μέσου όρου στην ΕΕ).
Σημειώνεται ότι τα ελληνικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια με εξασφαλίσεις CRE καλύπτονται κατά 41% περίπου με προβλέψεις που την προστατεύουν από τους κινδύνους απομείωσης.
Είναι σημαντικό ότι, σε αντίθεση με την ευρύτερη Ευρώπη, όπου οι τιμές έχουν δεχθεί πιέσεις το τελευταίο διάστημα, οι τιμές CRE στην Ελλάδα έχουν αποδειχθεί ανθεκτικές το τελευταίο έτος.
Βελτίωση κεφαλαίων
Όσον αφορά τα κεφάλαια, οι ελληνικές τράπεζες βελτίωσαν σημαντικά τους δείκτες CET1 το 2022 κατά περίπου 1,8 ποσοστιαίες μονάδες σε περίπου 13,7% και οι καθοδηγήσεις τους υποδηλώνουν περαιτέρω βελτίωση κατά περίπου 1,0-1,5 ποσοστιαίες μονάδες το 2023 και 2,5-3,5 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2025.
Τέλος, όσον αφορά την ποιότητα του ενεργητικού, οι ελληνικές τράπεζες έφθασαν σε μέσο δείκτη NPE 6% το 2022. Η Goldman Sachs αναμένει ότι αυτός θα συνεχίσει να μειώνεται το 2023/24E, στο 5%/3,5%, με κατεύθυνση προς το μέσο επίπεδο της ΕΕ 2%-3%.
Διαβάστε περισσότερα
-
Ευγενία Δημητροπούλου: Ο λόγος που μιλά δημοσίως για την υιοθεσία της κόρης της
-
Κοζάνη: Οδηγός ήρθε αντιμέτωπος με 5 αρκούδες στα Σιάτιστα – Βίντεο ντοκουμέντο
-
Ποιος πανίσχυρος επιχειρηματίας παρενέβη στον Κανελόπουλο και ακύρωσε τη συμφωνία με τον Κασιδιάρη!