Με το τέταρτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού να μην έχει κορυφωθεί ακόμη στη χώρα και η διασπορά του ιικού φορτίου να έχει ανέβει σε επικίνδυνα επίπεδα, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, απηύθυνε σύσταση σε όσους έχουν συμπτώματα κοροναϊού να επισκεφτούν εγκαίρως τον γιατρό τους.
Ξεκινώντας την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, η κ. Γκάγκα διαπίστωσε μια αύξηση των κρουσμάτων στο τελευταίο 7ημερο και επεσήμανε ότι τα πολλά κρούσματα είναι στην Αττική και Θεσσαλονίκη.
Όπως είπε, είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να μειώσουμε τη διασπορά του ιού και ο καθένας μπορεί να προσπαθήσει να τηρεί τα μέτρα προστασίας.
Στο σημείο αυτό, έκανε έκκληση «να πηγαίνουμε έγκαιρα στον γιατρό αν έχουμε συμπτώματα. Δεν περιμένουμε οκτώ ημέρες με πυρετό και δύσπνοια στο νοσοκομείο. Πηγαίνουμε νωρίτερα για να προλάβουν οι γιατροί να μας δουν».
Σύμφωνα με την ίδια, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, οι ασθενείς πηγαίνουν στο γιατρό αργά κι «αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα».
Η πανδημία παραμένει σε υψηλά επίπεδα
Από την πλευρά της η κυρία Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι η πανδημία παραμένει σε υψηλά επίπεδα με μέσο όρο εβδομάδας στα 6.700 κρούσματα. Σις 54.000 υπολογίζονται σήμερα τα ενεργά κρούσματα, έχουμε μεγάλη διασπορά στην κοινότητα και η πίεση στο ΕΣΥ θα συνεχισθεί, θα αργήσουμε να δούμε κάμψη σε θανάτους- διασωληνωμένους. Η θνητότητα είναι υψηλή σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στους πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας. Σε ό,τι αφορά τα παιδιά, 9 στα 10 κρούσματα διαγιγνώσκονται λόγω του τεστ που κανουν για να πάνε στο σχολείο. 4.500 ασθενείς νοσηλεύονται στην επικράτεια σήμερα. Χθες είχαμε ρεκόρ νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία που φθάνουν τις 590.
Εχει ανακοπεί η εκθετική αύξηση της πανδημίας. Η εμβολιαστική κάλυψη παρουσιάζει σημαντική αύξηση. 320.000 άνθρωποι άλλαξαν γνώμη και έκαναν την 1η δόση του εμβολίου. Ομως, παραμένει χαμηλή η ανταπόκριση σε περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, όπως π.χ. η Πέλλα. Οι νεώτεροι ανταποκρινονται περισσότερο και εμβολιάζονται. Από τις αρχές Σεπτεμβρίου χάθηκαν 64 άνθρωποι, κάτω των 60 ετών χωρί υποκείμενα νοσήματα. Το εμβόλιο δεν είναι πειραματικό. Τρεις μήνες μετά τη χορήγηση της 3ης δόσης τα αντισώματα παραμένουν ψηλά.
Η σκέψη όλων είναι στα Χριστούγεννα. Χθες το ECDC εξέδωσε προειδοποίηση για κίνδυνο και αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου. Προτείνουν την εφαρμογή μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων. Εμβολιαζόμαστε για να μη νοσήσουμε βαριά, κάνουμε χρήση των μέτρων ατομικής προστασίας.
Αντιμετωπίζουμε μια επιδημία ανεμβολίαστων
Για τα δεδομένα της επιδημίας στον κόσμο μίλησε ο κ.Μαγιορκίνης. Οπως είπε την τελευταία εβδομάδα αυξήθηκαν κατά 11% οι διαγνώσεις, ενώ κατά 2% αυξήθηκαν οι ημερήσιοι θάνατοι. Όπως είπε υπάρχει γενετική προδιάθεση για σοβαρή νόσηση, και γι’ αυτό έχουμε δει να νοσούν σοβαρά και να καταλήγουν μέλη της ίδιας οικογένειας.
Τι θα κάνετε το επόμενο διάστημα, ιδιαίτερα αν έρθει και κύμα γρίπης, ρωτήθηκε η κυρία Γκάγκα, και απάντησε ότι αντιμετωπίζουμε μια επιδημία ανεμβολίαστων με το 81% των ανθρώπων στις ΜΕΘ να είναι ανεμβολίαστοι. Τα μέτρα αξιολογούνται τις επόμενες μέρες και εβδομάδες.
Για τη μείωση των προγραμματισμένων χειρουργείων, η κυρία Γκάγκα είπε ότι πάντα αντιμετωπίζεις τα επείγοντα περιστατικά και μετά εκείνους που μπορούν να περιμένουν. Για παράδειγμα στο Σωτηρία, λειτουργούσαν όλα τα τμήματα που αντιμετωπίζουν πιεστικά περιστατικά. Αυτό κάνουμε πάντα στην ιατρική.