Η CIA παρουσίασε πρόσφατα μια νέα ανάλυση σχετικά με την προέλευση της πανδημίας του Covid-19, υποστηρίζοντας ότι ο ιός είναι «πιο πιθανό» να προήλθε από διαρροή σε κινεζικό εργαστήριο παρά από φυσική μετάδοση μέσω ζώων. Ωστόσο, η εκτίμηση αυτή συνοδεύεται από «χαμηλή εμπιστοσύνη», γεγονός που σημαίνει ότι τα στοιχεία που τη στηρίζουν είναι περιορισμένα ή αντικρουόμενα.

Η εκτίμηση της CIA και η αλλαγή στάσης

Η νέα αυτή εκτίμηση, που δημοσιεύθηκε από την υπηρεσία πληροφοριών, σημειώνει ότι η θεωρία της εργαστηριακής διαρροής στηρίζεται στον όγκο των διαθέσιμων αναφορών, αν και χωρίς απόλυτη βεβαιότητα. «Εκτιμούμε, αν και με χαμηλή εμπιστοσύνη, ότι η εργαστηριακή προέλευση είναι πιο πιθανή από τη φυσική», ανέφερε εκπρόσωπος της CIA.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε υπό την ηγεσία του Τζον Ράτκλιφ, νέου διευθυντή της CIA, ο οποίος διορίστηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ και ανέλαβε καθήκοντα πρόσφατα. Ο Ράτκλιφ, που ήταν προηγουμένως διευθυντής Εθνικών Μυστικών Υπηρεσιών, έχει υποστηρίξει έντονα τη θεωρία ότι ο ιός διέρρευσε από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν, το οποίο απέχει περίπου 40 λεπτά από την αγορά Χουανάν, όπου εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα.

Σε συνέντευξή του, ο Ράτκλιφ δήλωσε ότι επιθυμεί η CIA να εγκαταλείψει τη μέχρι τώρα ουδέτερη στάση της και να συμμετάσχει πιο ενεργά στη διερεύνηση της προέλευσης του κορωνοϊού. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να καθόμαστε στο περιθώριο», τόνισε, επικρίνοντας τη στάση της υπηρεσίας τα τελευταία πέντε χρόνια.

Διχασμός επιστημόνων και πολιτικών για την προέλευση του ιού

Παρά τη νέα αυτή εκτίμηση, δεν παρουσιάστηκαν νέα στοιχεία που να στηρίζουν τη θεωρία της διαρροής. Αντίθετα, επιστήμονες που υποστηρίζουν τη φυσική προέλευση του ιού, δηλαδή τη μετάδοση μέσω ζώων χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, αμφισβητούν έντονα τη θεωρία του εργαστηρίου.

Η Κίνα συνεχίζει να απορρίπτει τον ισχυρισμό περί εργαστηριακής διαρροής, χαρακτηρίζοντάς τον ως «πολιτική χειραγώγηση» από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Παρ’ όλα αυτά, η θεωρία της εργαστηριακής προέλευσης φαίνεται να αποκτά έδαφος στις υπηρεσίες πληροφοριών. Το 2023, ο διευθυντής του FBI, Κρίστοφερ Ρέι, είχε επίσης δηλώσει ότι η πανδημία ενδέχεται να συνδέεται με εργαστηριακό περιστατικό.

Η αβεβαιότητα που επικρατεί αντικατοπτρίζεται και στην εκτίμηση της CIA, η οποία βασίζεται σε «χαμηλή εμπιστοσύνη» λόγω της έλλειψης επαρκών αποδεικτικών στοιχείων. Η επανεξέταση αυτή είχε ξεκινήσει επί κυβέρνησης Μπάιντεν και ολοκληρώθηκε λίγο πριν την ανάληψη καθηκόντων του Τραμπ.

Πολιτικές προεκτάσεις και διαρκής έρευνα

Η θεωρία της εργαστηριακής διαρροής παραμένει αμφιλεγόμενη, με πολλές διεθνείς οργανώσεις να ζητούν περαιτέρω έρευνες. Η νέα θέση της CIA, αν και δεν παρέχει τελικά συμπεράσματα, ενισχύει τον διάλογο για την προέλευση της πανδημίας και φέρνει στο προσκήνιο το ζήτημα της διαφάνειας στην παγκόσμια υγεία και ασφάλεια.

Η διεθνής κοινότητα καλείται να απαντήσει σε μια κρίσιμη ερώτηση: ήταν ο Covid-19 προϊόν φυσικής εξέλιξης ή ένα απρόβλεπτο αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας;

Διαβάστε ακόμη: