Μετά την ανακοίνωση των πρόσθετων αμερικανικών δασμών ύψους 34% από τον Ντόναλντ Τραμπ, η Κίνα δεν δείχνει πρόθεση για άμεση εμπορική σύγκρουση. Αντίθετα, όπως εκτιμούν αναλυτές, η απάντηση του Πεκίνου αναμένεται να επικεντρωθεί στην ενίσχυση της εγχώριας οικονομίας και στην ενεργοποίηση συμμαχιών με βασικούς εμπορικούς εταίρους.

Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας κάλεσε τις ΗΠΑ να ανακαλέσουν τους δασμούς, απειλώντας με αντίμετρα ίδιου ύψους στις αμερικανικές εισαγωγές. Παράλληλα, οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν περιορισμούς στις εξαγωγές σπάνιων γαιών και χημικών, ενώ στοχοποιούνται 16 μεγάλες αμερικανικές εταιρείες.

Από δασμούς σε στρατηγική τόνωσης

Η οικονομική στρατηγική της Κίνας φαίνεται να εστιάζει στην ενίσχυση της εσωτερικής ζήτησης. Ήδη έχουν διευρυνθεί προγράμματα κατανάλωσης, έχει αυξηθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα για την τόνωση της ανάπτυξης και εντείνονται οι προσπάθειες αναστροφής της πτώσης στον κλάδο των ακινήτων.

Μια ιδιαίτερα συμβολική κίνηση ήταν η πρόσφατη συνάντηση του Σι Τζινπίνγκ με ηγέτες της τεχνολογίας, μεταξύ αυτών και ο Τζακ Μα, σε μια σπάνια δημόσια ένδειξη υποστήριξης του ιδιωτικού τομέα.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο Λάρι Χου της Macquarie, η Κίνα είχε ήδη προβλέψει επιβράδυνση στις εξαγωγές, κάτι που οδήγησε στη στροφή πολιτικής στήριξης στην εσωτερική οικονομία. Ο στόχος του Πεκίνου για ανάπτυξη 5% το 2025 χαρακτηρίζεται φιλόδοξος, ενώ ενδέχεται να απαιτηθεί πρόσθετη δημοσιονομική παρέμβαση για να επιτευχθεί.

Παγκόσμια στροφή και νέα εμπορικά μέτωπα

Σε αντίθεση με προηγούμενες περιόδους εμπορικής έντασης, η Κίνα δεν είναι πια ο μοναδικός στόχος. Οι δασμοί Τραμπ αγγίζουν πλέον και την ΕΕ και ασιατικές χώρες, αλλάζοντας τις ισορροπίες στο παγκόσμιο εμπόριο. Πολλές από αυτές, όπως το Βιετνάμ και η Ταϊλάνδη, είχαν λειτουργήσει ως εμπορικές «γέφυρες» για κινεζικά προϊόντα προς τις ΗΠΑ.

Τα τελευταία χρόνια, η Κίνα έχει μετατοπίσει το επίκεντρο του εμπορίου της προς τη Νοτιοανατολική Ασία, η οποία αποτελεί πλέον τον μεγαλύτερο εμπορικό της εταίρο, ξεπερνώντας την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Μέσω της Συμφωνίας RCEP, του μεγαλύτερου μπλοκ ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο, το Πεκίνο ενισχύει τις πολυμερείς συνεργασίες με κράτη όπως η Ιαπωνία, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία.

Παρά τη γενική ρητορική περί διαπραγματεύσεων, η Κίνα δεν φαίνεται να προσδοκά μια νέα εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ, αναφέρουν αναλυτές της Nomura, υπογραμμίζοντας ότι οι σχέσεις των δύο χωρών οδεύουν προς μεγαλύτερη επιδείνωση, παρά προσέγγιση.

Διαβάστε ακόμη: