Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, έρχεται να «πυροδοτήσει» έτι περισσότερο το ήδη τεταμένο πολιτικό σκηνικό μετά τη γνωστοποίηση της μελέτης Τσιόδρα – Λύτρα, κληθήσα να σχολιάσει τόσο το περιεχόμενό της μελέτης όσο κι αν γνώριζε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την ύπαρξής της.

Υπενθυμίζεται ότι η μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα προκάλεσε σφοδρή αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ να εξακοντίζει κατηγορίες κατά της κυβέρνησης, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε ακόμη και την παραίτηση του πρωθυπουργού.

Μάλιστα, σήμερα πήρε και ο Σωτήρης Τσιόδρας, βασικός συγγραφέας της μελέτης που αναδεικνύει βασικά προβλήματα στις νοσηλείες στις ΜΕΘ και τους θανάτους από covid.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα δήλωσε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης. «Δεν μπορώ να σχολιάσω ένα άρθρο που έχει αδυναμίες».

Αιχμές για τη μελέτη

Η Μίνα Γκάγκα αναφέρθηκε εκτενώς στη μελέτη αφήνοντας αιχμές για την αξιοπιστία της μελέτης Τσιόδρα, αφού εκτίμησε ότι δεν περιέχει πολλά στοιχεία ενώ υπάρχουν αδυναμίες και κενά όπως για παράδειγμα ότι ως εκτός ΜΕΘ θάνατοι καταγράφονται και εκείνοι οι ασθενείς που χάνουν τη ζωή τους, αλλά έχουν προλάβει να εισαχθούν στην εντατική.

Σημείωσε μάλιστα η αναπληρώτρια υπουργός προκαλώντας προφανώς νέους τριγμούς στην κυβέρνηση: «Για να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα είναι πολύ λίγα τα στοιχεία για να απαντήσουμε».

Αξιοσημείωτο είναι μάλιστα ότι η Μίνα Γκάγκα ζήτησε τη συνδρομή των παριστάμενων επιστημόνων (Βάνα Παπαευαγγέλου και Γκίκα Μαγιορκίνη) προκειμένου να στηρίξουν το επιχείρημά της ότι η μελέτη Τσιόδρα είναι ελλιπής.

Γκάγκα: Η μελέτη έχει αδυναμίες 

Στη συνέχεια, η Μίνα Γκάγκα αναφέρθηκε και στο αν ο πρωθυπουργός ήταν ενήμερος για τη μελέτη Τσιόδρα, τη στιγμή που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου υποστήριξε ότι ο Κυριακός Μητσοτάκης δεν τη γνώριζε.

Η αναπληρώτρια υπουργός τόνισε ότι «Κάθε εβδομάδα έχουμε συνάντηση με τον πρωθυπουργό, που ελέγχει τα δεδομένα. Ο ίδιος έχει ζητήσει να τα βλέπει κάθε μέρα και το φθινόπωρο του ’20 έστειλε πολλούς γιατρούς στη Θεσσαλονίκη και τα περιφερειακά νοσοκομεία για να βοηθήσουν. Τα δεδομένα παρατηρούνται καθημερινά. Δεν θέλω να σχολιάσω ένα επιστημονικό άρθρο που έχει αδυναμίες στα δεδομένα και στον τρόπο που εξηγούνται.

Έχουμε ανθρώπους που οδηγούνται αργά στα ΤΕΠ, αυτοί θεωρούνται θάνατοι εκτός ΜΕΘ. Πρέπει να σκεφτόμαστε τη βαρύτητα του κάθε περιστατικού. Πρέπει να έχουμε στοιχεία της βαρύτητας, της ηλικίας και των υποκείμενων νοσημάτων. Ο μέσος όρος αναμονής εισόδου στις ΜΕΘ είναι μικρός, λιγότερος από μια μέρα. Υπάρχουν περιστατικά που είναι αδύνατο να διακινηθούν. Η μελέτη μπορεί να αναφέρεται σε οτιδήποτε, δεν είναι σαφής».