Κατηγορηματικός ήταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα για τις ΜΕΘ και την θνητότητα κατά την πανδημία δεν ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ξεκαθάρισε ότι «δεν είχε παραδοθεί ούτε στον πρωθυπουργό ούτε σε κανέναν συνεργάτη στο Μέγαρο Μαξίμου πριν την δημοσίευσή της».

Οικονόμου: Η μελέτη Τσιόδρα δεν έφτασε ποτέ στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ειδικότερα για τη μελέτη Τσιόδρα, ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι επαναλαμβάνει τις γνωστές διαπιστώσεις για αυξημένη θνητότητα όταν το σύστημα υγείας δέχεται πίεση αλλά και για τις αδυναμίες που υπάρχουν σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι τα δεδομένα αυτά συζητούνται καθημερινά και πως ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει επανειλημμένα τοποθετηθεί για την ανάγκη ανασυγκρότησης του συστήματος υγείας.

«Πρώτον, η επιστημονική μελέτη δεν ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού και δεν έχει παραδοθεί σε κανένα συνεργάτη του πριν από την δημοσιοποίηση της. Δεύτερον, η εν λόγω μελέτη επαναλαμβάνει γνωστές διαπιστώσεις για την αυξημένη θνητότητα εκτός ΜΕΘ, αλλά και αδυναμίες σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας. Τρίτον, η διασωλήνωση ασθενών εκτός ΜΕΘ γίνεται από ανάγκη έως ότου εισέλθουν στις ΜΕΘ και προφανώς η διασωλήνωση εντός ΜΕΘ έχει καλύτερη αντιμετώπιση και τέταρτον, ο κ. Τσίπρας σκόπιμα και με τρόπο χυδαίο ευτελίζει την επιστημονική έρευνα και επικεντρώνεται στις ΜΕΘ, όταν η κοινωνία γνωρίζει πόσες ΜΕΘ παρέδωσε ο κ. Τσίπρας και τι έχει πετύχει έκτοτε ο κ. Μητσοτάκης. Χρειαζόμαστε ενότητα και προσήλωση στην αντιμετώπιση της πανδημίας, από αυτήν μας την κατεύθυνση δεν θα παρεκκλίνουμε παρά τις συκοφαντίες και την χυδαιότητες», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τέλος, μιλώντας κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κ. Οικονόμου σημείωσε πως η «μετάλλαξη Όμικρον» οδήγησε τη χώρα στη λήψη έκτακτων μέτρων όσον αφορά τους ταξιδιώτες από το εξωτερικό.

Η χώρα θα δέχεται επισκέπτες από όλες τις χώρες με αρνητικό μοριακό τεστ 72 ωρών. Το μέτρο τίθεται σε ισχύ από την Κυριακή.