Χθες στο Γιβραλτάρ (23/08), βγήκε στο «σφυρί» σούπερ γιοτ αξίας 75 εκατομμυρίων δολαρίων, που φέρεται να ανήκει σε Ρώσο δισεκατομμυριούχο. Αποτελεί την πρώτη δράση τέτοιου είδους, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου και την επιβολή κυρώσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και την Ευρωπαϊκή Ένωση σε Ρώσους ολιγάρχες.

Το «Αξίωμα» είχε κατασχεθεί από τις αρχές του Γιβραλτάρ τον περασμένο Μάρτιο, αφότου η αμερικανική τράπεζα, JP Morgan, κατήγγειλε ότι ο φερόμενος ιδιοκτήτης του γιοτ, Ντμίτρι Πουμπιάνσκι, είχε αθετήσει τους όρους δανείου, ύψους 20 εκατομμυρίων δολαρίων.

«Το γιοτ μήκους 72.5 μέτρων δημοπρατήθηκε στο Γιβραλτάρ μέσω ενός συστήματος κλειστών προσφορών που εστάλησαν ηλεκτρονικά», σύμφωνα με εκπρόσωπο του δικαστηρίου. Η διαδικασία αξιολόγησης των 63 προσφορών αναμένεται να διαρκέσει από δέκα έως δεκατέσσερις ημέρες.

Το σκάφος δύναται να φιλοξενήσει έως δώδεκα άτομα σε έξι καμπίνες, ενώ, διαθέτει πισίνα, σπα, αίθουσα κινηματογράφου και εξοπλισμό για θαλάσσια σπορ.

Η JP Morgan χορήγησε δάνειο 20.5 εκατομμυρίων ευρώ στην εταιρεία Pyrene Investements Ltd (με έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους), η οποία είναι θυγατρική της Furdberg Holding Ltd, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που επικαλείται το Ρόιτερς.

Ιδιοκτήτης της Furdberg είναι ο Ντμίτρι Πουμπιάνσκι, ο οποίος ήταν και ο εγγυητής για το δάνειο. Αναφέρθηκε ότι η Pyrene Investments αθέτησε τους όρους του δανείου, αφού ο Πουμπιάνσκι μεταβίβασε την 4η Μαρτίου τις μετοχές του στη Furdberg και στη συνέχεια τού επιβλήθηκαν κυρώσεις, εμποδίζοντας την αποπληρωμή του δανείου.

Σε βάρος του 58άχρονου Ρώσου μεγιστάνα, του οποίου η περιουσία υπολογίζεται από το Forbes σε δύο δισεκατομμύρια δολαρία, επιβλήθηκαν κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Μεγάλη Βρετανία, μερικές ημέρες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ο Πουμπιάνσκι ήταν μέχρι τον Μάρτιο ιδιοκτήτης και Πρόεδρος του κατασκευαστή χαλυβδοσωλήνων, OAO TMK, προμηθευτή του ρωσικού ενεργειακού «κολοσσού», Gazprom.

Διαβάστε ακόμη:

Όλο και περισσότερες γυναίκες στην Ελλάδα «γδύνονται» στο OnlyFans – «Μέσα σε λίγες μέρες έβγαλα όσα σε έναν μήνα»

Κρήτη: «Πόζαρε» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με καλάσνικοφ ένας από τους δράστες της επίθεσης στους Γερμανούς τουρίστες

Ρεύμα: Κοντά στα 2 δισ. οι επιδοτήσεις Σεπτέμβριου, αφορούν έξι εκατομμύρια οικιακές παροχές