Στην άμεση βελτίωση της ανθεκτικότητας των υποδομών με σύγχρονα έργα που έχει αναλάβει το ΤΕΕ καθώς και στα έργα που οδηγούν στην αληθινή ανάπτυξη την Εύβοια, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργος Στασινός, μιλώντας, χθες Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, στην επετειακή εκδήλωση, στη Χαλκίδα, για τα 100 χρόνια ΤΕΕ που πραγματοποιήθηκε παρουσία θεσμικών εκπροσώπων, εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μηχανικών.
Αναφερόμενος σε κάποια από αυτά τα έργα, μίλησε για τις «Έξυπνες Γέφυρες», όπου όπως εξήγησε «το ΤΕΕ ανέλαβε να προχωρήσει ένα κεντρικό σύστημα παρακολούθησης με αισθητήρες σημαντικών οδικών και σιδηροδρομικών γεφυρών» καθώς και τις «Έξυπνες Διαβάσεις», «με το οποίο προσπαθούμε να φέρουμε στο παρόν την οδική και αστική ασφάλεια» όπως πρόσθεσε.
Επίσης, στις νέες πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει να υλοποιήσει το ΤΕΕ περιλαμβάνεται, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ και ο οδοφωτισμός των μεγάλων οδικών αξόνων.
Όπως υπογράμμισε ο Γιώργος Στασινός «βρισκόμαστε δίπλα στην Πολιτεία σε κάθε πρωτοβουλία που προωθεί έμπρακτα την Ανθεκτικότητα, δηλαδή την ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας των πολιτών αλλά και τη βιωσιμότητα και την αειφορία των ιδιωτικών και δημοσίων επενδύσεων».
Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, εστιάζοντας στην Εύβοια, σημείωσε ότι «τώρα είναι η ώρα μεγάλων έργων και αποφάσεων». Σύμφωνα με τον ίδιο, τα έργα αυτά είναι:
- Η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου και των δασικών χαρτών.
- Η αποκατάσταση των περιοχών που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές.
- Ο συνολικός αναπτυξιακός σχεδιασμός που μπορεί να έρθει μέσα από την επούλωση αυτών των πληγών.
- Η δημιουργία ολοκληρωμένου χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού.
- Τα νέα έργα υποδομής που έχει ανάγκη ο τόπος, όπως η Παράκαμψη Χαλκίδας – Νέων Ψαχνών αλλά και ο Βόρειος Οδικός Άξονας. Προσθέτοντας: «Και – επιτρέψτε μου να πω – μια μελλοντική επέκτασή τους σε άλλες περιοχές του νησιού Ανατολικά και Νότια, με κυρίαρχη την διάσταση της οδικής ασφάλειας»
- Τα έργα ύδρευσης, άρδευσης και αποχέτευσης που άμεσα απαιτούνται για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας
- Οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά και η αναβάθμιση όλων των δικτύων ενέργειας και τηλεπικοινωνιών.
- Οι επενδύσεις σε λιμενικές υποδομές και μαρίνες.
- Το πέρασμα της πρωτογενούς παραγωγής, αγροτικής και κτηνοτροφικής αλλά και της μεταποίησης σε ένα πιο σύγχρονο και ανταγωνιστικό περιβάλλον.
- Οι εμβληματικές επενδύσεις αξιοποίησης σχολάζουσας περιουσίας με νέες χρήσεις.
- Ο μετασχηματισμός του τουριστικού τομέα σε ένα πράσινο, πιο αποδοτικό, πιο χρήσιμο για την κοινωνία, ακόμη πιο ανταγωνιστικό στο διεθνές περιβάλλον, τομέα υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Αναφέρθηκε στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Εύβοιας επισημαίνοντας «την εγγύτητα στο μεγαλύτερο αστικό κέντρο αλλά και στη μεγαλύτερη βιομηχανική συγκέντρωση που υπάρχουν στη χώρα, το μεγάλο απόθεμα βιομηχανικών εγκαταστάσεων και προσωπικού, παραλίες και βουνά μοναδικής ομορφιάς, φυσικό πλούτο και δυναμικό ΑΠΕ».
Ιδιαίτερη μνεία έκανε στις δύο γέφυρες στην οδική της είσοδο που, όπως χαρακτηριστικά είπε «και οι δύο αποτελούν δύο εμβληματικά έργα Ελλήνων Μηχανικών. Και για την Παλαιά Γέφυρα και για τη Νέα Γέφυρα μπορούμε όλοι οι μηχανικοί να είμαστε περήφανοι για τη δουλειά των συναδέλφων μας».