Ο πρόεδρος της Bundesbank, Γιόακιμ Νάγκελ, δήλωσε ότι ανησυχεί περισσότερο για την οικονομία της Ευρώπης, παρά για τη γερμανική.

«Πάντα γίνεται λόγος για τη Γερμανία ότι είναι ο ασθενής της Ευρώπης. Αλλά αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι ότι η Ευρώπη είναι αυτή που αρρωσταίνει», δήλωσε ο Νάγκελ σε εκδήλωση στο Σααρμπούκεν.

Μέλος και του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Νάγκελ τόνισε χαρακτηριστικά: «Ανησυχώ περισσότερο ότι η Ευρώπη θα αρρωστήσει, αν δεν αρχίσουμε επιτέλους να παίρνουμε το μάθημά μας», είπε, αναφέροντας την υπερβολική γραφειοκρατία και τους υψηλούς φόρους.

Κατά την άποψη του γερμανού κεντρικού τραπεζίτη, η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να επηρεαστεί από τη στασιμότητα στο σύνολο της ΕΕ, κάτι, που όπως είπε, φαίνεται στην παραγωγή της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, η οποία παραμένει αδύναμη.

«Τα τελευταία στοιχεία του δείκτη PMI της μεταποίησης δείχνουν ότι ο βιομηχανικός τομέας βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων τριών μηνών.

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, έχει βυθιστεί στην ύφεση μετά την πανδημία, σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές, και η όποια ανάκαμψη αργότερα φέτος αναμένεται να είναι οριακή.

Τα προβλήματα οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στη διακοπή του ρωσικού ενεργειακού εφοδιασμού, στην αδύναμη ασιατική ζήτηση για τις γερμανικές εξαγωγές και στις δυσκολίες μεταξύ των κατασκευαστών αυτοκινήτων της χώρας να προσαρμοστούν στην πράσινη μετάβαση.

Διαβάστε ακόμη: