«Τα διαμάντια είναι παντοτινά», μια φράση σύμβολο που εμπνεύστηκε και έγραψε η κειμενογράφος Μαίρη Φράνσις Γκερέτι για τη διάσημη εταιρεία κοσμημάτων De Beers Consolidated Mines, Ltd.
Αυτό το διάσημο σλόγκαν χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα στη σχετική διαφήμιση. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα διαμάντια αποτελούν τους ακριβότερους πολύτιμους λίθους στην ιστορία και εκτιμώνται για την ομορφιά, τη λάμψη και τη σπανιότητά τους.
Όπως κάθε πολύτιμος λίθος, η τιμή ενός διαμαντιού εξαρτάται από ορισμένους παράγοντες που σχετίζονται με το βάρος και τη διαύγειά του, μεταξύ άλλων.
Τα διαμάντια αποτιμώνται και βαθμολογούνται με βάση έναν συνδυασμό τεσσάρων «Cs» – καράτι, κοπή, χρώμα και καθαρότητα.
-Το καράτι είναι το βάρος ενός διαμαντιού. Ενα καράτι ισοδυναμεί με 0,2 γραμμάρια.
-Κοπή είναι το σχήμα ενός διαμαντιού, του οποίου σε γενικές γραμμές η υψηλότερη βαθμίδα χαρακτηρίζεται ως «Ιδανική» ή «Εξαιρετική».
-Το χρώμα κυμαίνεται από το λευκό έως τις αποχρώσεις του κίτρινου, του ροζ, του κόκκινου, του μπλε και του πράσινου. Τα άχρωμα διαμάντια είναι τα πιο σπάνια και τα πιο ακριβά.
-Με τον όρο καθαρότητα περιγράφουμε την ποιότητα του εσωτερικού της πέτρας. Αναφέρεται στην παρουσία ατελειών ή κηλίδων μέσα στο διαμάντι και μπορεί να είναι εσωτερικές ή επιφανειακές ανωμαλίες.
Στον κόσμο της υψηλής κοσμηματοποιίας τα διαμάντια αγγίζουν τιμές που μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 70 εκατομμύρια.
Παρακάτω θα δούμε τα πιο ακριβά διαμάντια που έχουν πουληθεί ποτέ. Εντυπωσιακοί λίθοι που βρέθηκαν σε ορυχεία ή κάποτε κοσμούσαν γαζοαίματους λαιμούς και τώρα βγαίνουν σε δημοπρασίες σε οίκους δημοπρασιών, όπως ο Sotheby’s και ο Christie’s.
Pink Legacy, 50 εκατ. δολάρια
Το Pink Legacy είναι πραγματικά το πιο εντυπωσιακό. Η ένταση του χρώματός του τράβηξε τα βλέμματα όταν βγήκε σε δημοπρασία το 2018, εκατό ολόκληρα χρόνια μετά την αποκάλυψή του στη Νότια Αφρική. Αυτό το εντυπωσιακό κόσμημα των 18,96 καρατίων αγοράστηκε από τον οίκο Harry Winston στο ποσό των 50 εκατ. δολαρίων στον οίκο Christie’s στη Γενεύη.
«Η ένταση αυτής της πέτρας είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει σε ένα έγχρωμο διαμάντι», δηλώνει ο Rahul Kadakia, International Head of Jewellery, για το Pink Legacy. «Το να βρεις ένα διαμάντι αυτού του μεγέθους με αυτό το χρώμα είναι εξωπραγματικό», συνεχίζει.
Οι επιστήμονες ταξινομούν τα διαμάντια σε δύο κύριους “τύπους” – τύπου Ι και τύπου ΙΙ. Στον τελευταίο, το διαμάντι έχει ένα ιδιαίτερα σπάνιο, σχεδόν ομοιογενές χρώμα. Τα ροζ διαμάντια ανήκουν στη σπάνια κατηγορία διαμαντιών τύπου ΙΙ. Πρόκειται για λίθους που έχουν ελάχιστα έως καθόλου ίχνη αζώτου και αποτελούν λιγότερο από το 2% όλων των πολύτιμων διαμαντιών.
Williamson Pink Star, 49,9 εκατ. δολάρια
Παρά το γεγονός ότι έχει γοητεύσει καλλιτέχνες και ποιητές σε όλη την ιστορία, το ροζ δεν ήταν κοινό χρώμα στη φύση. Μόλις τον 17ο αιώνα η λέξη «ροζ» μπήκε στην αγγλική γλώσσα και μόλις τον 18ο αιώνα έγινε αγαπητό από την ευρωπαϊκή αστική τάξη.
Η διακριτική, αλλά και ξεχωριστή απόχρωση, το κατέστησε ένα χρώμα που σήμαινε καινοτομία, κομψότητα και μεγαλοπρέπεια, συστατικά που συγκεντρώνονται στο συγκεκριμένο διαμάντι.
Σε όλους τους αιώνες τα ροζ διαμάντια είχαν σημαντική θέση στην ιστορία, με διάσημους πολύτιμους λίθους όπως το Darya-i-Nur, το Noor-ul-Ain, το Agra και το ροζ διαμάντι Williamson. Το ορυχείο Williamson ανακαλύφθηκε αρχικά το 1940 από τον Δρ. John Williamson, ο οποίος ήταν Καναδός γεωλόγος και ήταν ένα ορυχείο που ήταν διάσημο για την παραγωγή λεπτών ροζ διαμαντιών στο χρώμα της «τσιχλόφουσκας».
Το πιο διάσημο δείγμα από αυτό το ορυχείο είναι το ροζ διαμάντι Williamson, το οποίο ανήκε στην αείμνηστη βασίλισσα Ελισάβετ Β’. Το μυστήριο μεγαλώνει ακόμη περισσότερο, καθώς η ακριβής αιτία του χρώματος στα ροζ διαμάντια δεν έχει ακόμη κατανοηθεί πλήρως επιστημονικά. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο χρωματισμός οφείλεται σε κάποιο συγκεκριμένο ιχνοστοιχείο, όπως το άζωτο στα κίτρινα διαμάντια ή το βόριο στα μπλε διαμάντια.
Οι πρώτες εργασίες πρότειναν ότι το μαγγάνιο θα μπορούσε να είναι υπεύθυνο για τη ροζ απόχρωση, αλλά μετά από περαιτέρω έρευνα αυτό αποκλείστηκε. Το Williamson Pink Star, που αρχικά είχε εκτιμηθεί στα 21 εκατ. δολάρια, κατέληξε να πωληθεί για το εκπληκτικό ποσό των 49,9 εκατ. δολαρίων.
The Blue Moon of Josephine, 48,5 εκατ. δολάρια
Ιστορία γράφτηκε στη δημοπρασία του οίκου Sotheby’s το 2014 στη Γενεύη, όταν το εξαιρετικό διαμάντι Blue Moon έγινε ο ακριβότερος πολύτιμος λίθος στον κόσμο.
Το Blue Moon πωλήθηκε έναντι του ποσού ρεκόρ των 48,5 εκατ. δολαρίων, στη δημοπρασία «Magnificent Jewels and Noble Jewels» στη Γενεύη.
Η τιμή πώλησης αποτέλεσε ρεκόρ για κάθε πολύτιμο λίθο αλλά και ανά καράτι (πάνω από 4 εκατ. δολάρια ανά καράτι). Το διαμάντι αγοράστηκε από έναν ιδιώτη συλλέκτη από το Χονγκ Κονγκ, ο οποίος το μετονόμασε σε «The Blue Moon of Josephine».
Το διαμάντι των 29,62 καρατίων βρέθηκε στο ορυχείο Cullinan στη Νότια Αφρική, ένα σπάνιο εύρημα, καθώς τα μπλε διαμάντια αποτελούν μόνο το 0,1% των διαμαντιών που αποκαλύπτονται στο ορυχείο.
Στη συνέχεια κόπηκε στη Νέα Υόρκη, μια εξειδικευμένη διαδικασία που διήρκεσε έξι μήνες και τελικά παρήγαγε ένα ζωηρό μπλε διαμάντι 12,03 καρατίων. Σχεδόν όλα τα διαμάντια έχουν μικροσκοπικά ίχνη μη κρυσταλλωμένου άνθρακα – το στοιχείο από το οποίο σχηματίζονται. Αλλά το διαμάντι Blue Moon Diamond έχει επισήμως χαρακτηριστεί άψογο.
The Graff Pink, 46,2 εκατ. δολάρια
Το Graff Pink, ένα εκπληκτικό διαμάντι 24,78 καρατίων, είναι πραγματικά ένα αξιοθέατο. Ο πρόεδρος του Διεθνούς Τμήματος Κοσμήματος του Sotheby’s δεν μπορούσε να συγκρατήσει τον θαυμασμό του για το κόσμημα, χαρακτηρίζοντάς το ως «ένα από τα πιο επιβλητικά διαμάντια που έχω δει ποτέ».
Αυτή η σπάνια ομορφιά πωλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s το 2010 στον διάσημο Βρετανό κοσμηματοπώλη Laurence Graff. Η προέλευσή του είναι άγνωστη και ακόμη και στον 21ο αιώνα παραμένει ένα μυστήριο. Το Graff Pink υπήρχε για 60 χρόνια στην απίστευτη συλλογή του Harry Winston.
Ο Harry Winston το πούλησε σε έναν ιδιώτη συλλέκτη που ήθελε να παραμείνει άγνωστο το όνομά του, στη δεκαετία του 1950.
Η πέτρα, τοποθετημένη σε δαχτυλίδι, δόθηκε στη δημοσιότητα κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας του οίκου Sotheby’s, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2010 στη Γενεύη της Ελβετίας.
Ο Laurence Graff, ιδιοκτήτης του οίκου Graff Diamonds και διάσημος συλλέκτης διαμαντιών κέρδισε αυτή την αξιοσημείωτη πέτρα στη δημοπρασία.
Hταν ένα από τα πιο ακριβά μεμονωμένα κοσμήματα με ροζ πέτρα κομμένη σε σμαράγδι που πωλήθηκαν ποτέ, καθιστώντας το την πιο πολύτιμη πέτρα εκείνης της εποχής, σύμφωνα με το abluediamond.com.
The Orange, 35,5 εκατ. δολάρια
Τα καθαρά πορτοκαλί διαμάντια, που ονομάστηκαν επίσης «διαμάντια της φωτιάς» από τον διάσημο γεμολόγο Edwin Streeter στο βιβλίο του “The Great Diamonds of the World” (1882), είναι εξαιρετικά σπάνια στη φύση.
Είναι τόσο λίγα στον κόσμο που η προέλευση του χρώματός τους φέρει ακόμη ένα μέρος μυστηρίου. Το παρόν διαμάντι είναι το μεγαλύτερο Fancy Vivid Orange που έχει βαθμολογηθεί από το Gemological Institute of America (GIA) μέχρι σήμερα.
Κατά την εμπειρία τού εργαστηρίου, τα έντονα χρωματισμένα διαμάντια της πορτοκαλί απόχρωσης σπάνια ξεπερνούν σε μέγεθος τα τρία με τέσσερα καράτια όταν είναι γυαλισμένα. Αυτό το διαμάντι, είναι σχεδόν τέσσερις φορές μεγαλύτερο από αυτό το εύρος μεγέθους.
Στο σύστημα ταξινόμησης έγχρωμων διαμαντιών της GIA, καθώς η χρωματική εμφάνιση των έντονα χρωματισμένων διαμαντιών μεταβαίνει από το πορτοκαλί κίτρινο στο πορτοκαλί, η εμφάνισή τους γίνεται προοδευτικά πιο σπάνια -δηλαδή- όσο λιγότερο κίτρινο υπάρχει τόσο πιο σπάνια εμφανίζονται.
Η εμφάνιση ενός τέτοιου πολύτιμου λίθου σε δημοπρασία είναι τόσο σπάνια, που μεταξύ των ελάχιστων φανταχτερών ζωηρών πορτοκαλί διαμαντιών που πωλήθηκαν ποτέ σε δημοπρασία, το μεγαλύτερο ήταν μικρότερο από 6 καράτια, καθιστώντας το Orange diamond, που ζυγίζει έως και 14,82 καράτια, το απόλυτο αγαθό για τους συλλέκτες διαμαντιών.
The Zoe Diamond, 32,6 εκατ. δολάρια
Στην πώληση της Συλλογής της Αμερικανίδας σοσιαλιτέ Ρέιτσελ Λάμπερτ Μέλον τον Νοέμβριο του 2014, οι συλλέκτες αναζήτησαν με ανυπομονησία κοσμήματα και αντικείμενα αξίας που θυμίζουν το διάσημο στυλ της.
Ο πολύτιμος λίθος 9,75 καρατίων σε κοπή αχλαδιού όχι μόνο σημείωσε νέο παγκόσμιο ρεκόρ για μπλε διαμάντι που πωλήθηκε σε δημοπρασία, καθιστώντας το το πολυτιμότερο μπλε διαμάντι στον κόσμο, αλλά πέτυχε επίσης την υψηλότερη τιμή που καταβλήθηκε παγκοσμίως ανά καράτι για οποιοδήποτε διαμάντι, ανεξαρτήτως χρώματος, με 3.348.205 δολάρια ανά καράτι.
Το διαμάντι αγοράστηκε από έναν ιδιώτη συλλέκτη από το Χονγκ Κονγκ, ο οποίος πολέμησε τον ανταγωνισμό έξι άλλων πλειοδοτών κατά τη διάρκεια μιας τεταμένης 20λεπτης δημοπρασίας και προχώρησε στη βάφτιση της πέτρας «The Zoe Diamond».