Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σιγκαπούρης (GIC) ανακοίνωσε σταθερές αποδόσεις για το έτος, αλλά προειδοποίησε για «βαθιά αβεβαιότητα», καθώς οι επενδυτές αντιμετωπίζουν την έντονη ανησυχία του πληθωρισμού, τον κίνδυνο της πανδημίας και τις γεωπολιτικές προκλήσεις.

Το χαρτοφυλάκιο του fund κατέγραψε ετήσιο ονομαστικό ποσοστό απόδοσης 7% σε δολάριο σε μια περίοδο 20 ετών που έληξε στις 31 Μαρτίου 2022, ανέφερε η GIC στην ετήσια έκθεσή της που δημοσιεύθηκε σήμερα Τετάρτη.

Πέτυχε επίσης ένα ετήσιο κυλιόμενο 20ετές πραγματικό ποσοστό απόδοσης 4,2% για την περίοδο που έληξε στις 31 Μαρτίου, μετά την αύξηση του πληθωρισμού. Το GIC δεν δημοσιεύει ετήσια αποτελέσματα. Ωστόσο, το κρατικό ταμείο που συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων επενδυτών στον κόσμο, έδωσε μια μάλλον ζοφερή εικόνα του παγκόσμιου οικονομικού περιβάλλοντος.

«Τα χρόνια ανησυχιών για τον αποπληθωρισμό έχουν μετατραπεί σε ανησυχίες για αυξημένο πληθωρισμό, αναγκάζοντας τους υπεύθυνους χάραξης οικονομικής στρατηγικής να αντιστρέψουν τις πολιτικές τόνωσης», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Lim Chow Kiat στην έκθεση.

«Ταυτόχρονα, ο χρόνος για την κλιματική κρίση χτυπά αντίστροφα, ο κίνδυνος πανδημίας παραμένει και οι γεωπολιτικές συγκρούσεις και τα εγχώρια πολιτικά σχίσματα αυξάνονται. Δεν υπάρχουν εύκολες επιλογές για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους ηγέτες των επιχειρήσεων, και με τη σειρά τους, για τους επενδυτές» επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

Αυξανόμενος πληθωρισμός

Η GIC – ένα ιδιωτικό ταμείο που ανήκει εξ ολοκλήρου στην κυβέρνηση της Σιγκαπούρης – διαχειρίζεται τα αποθεματικά της Σιγκαπούρης μαζί με τη Νομισματική Αρχή της χώρας και τον κρατικό επενδυτή Temasek Holdings. Το ταμείο είπε ότι η στροφή σε περιβάλλον υψηλότερου πληθωρισμού θα έχει σημαντικές επενδυτικές επιπτώσεις. «Ο υψηλός πληθωρισμός όχι μόνο μειώνει άμεσα τις πραγματικές αποδόσεις, αλλά ο αρνητικός αντίκτυπός του στην οικονομική σταθερότητα αυξάνει τα ασφάλιστρα κινδύνου για τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία» αναφέρει το ταμείο.