Πολύ περίεργα, συμβαίνουν με την υπόθεση της αποεπένδυσης του ΤΧΣ στις τράπεζες: Καλώς εχόντων των πραγμάτων μέσα στις επόμενες μέρες πρέπει να αρχίσουν να «τρέχουν» οι διαδικασίες, για την διάθεση ενός σημαντικού πακέτου μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς στην οποία το ΤΧΣ διαθέτει το 27% των μετοχών.
Πως όμως μπορεί να γίνει αυτό από τη στιγμή που ακόμα δεν έχει προσληφθεί σύμβουλος διάθεσης;
Είναι όντως περίεργο τη στιγμή που το ΤΧΣ έχει προσλάβει την Goldman Sachs σύμβουλο για την Εθνική Τράπεζα η οποία στους σχετικούς σχεδιασμούς ακολουθεί την Τράπεζα Πειραιώς.
Αν και αρμοδίως διαμηνύεται πως όλα βαίνουν καλώς και βάσει χρονοδιαγράμματος, απορίας άξιο είναι γιατί σημειώνονται καθυστερήσεις ένα σχεδόν μήνα μετά την σχετική κυβερνητική απόφαση.
Εκτός και αν κάποιοι στην διοίκηση του Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας , «σκιάχτηκαν» από τις προειδοποιήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει αποφάσεις που λαμβάνονται στην προεκλογική περίοδο.
Αλλά αυτό δεν ισχύει: Δέσμευση της χώρας απέναντι στην ΕΚΤ και τις Βρυξέλες είναι ότι θα τηρηθεί κατά γράμμα το σχέδιο αποεπένδυσης του ελληνικού δημοσίου στις τράπεζες.
Σημειώνουμε πως η σχετική δέσμευση αναλήφθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ανανεώθηκε από τη ΝΔ , επομένως κάθε περί του αντιθέτου επιχείρημα δεν έχει βάση.
Ούτως ή άλλως και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές , οι αποφάσεις για την αποεπένδυση του Δημοσίου από τις τράπεζες δεν θα επηρεαστούν λόγω των επερχόμενων εκλογών.
Επισημαίνουν βεβαίως πως , «εν μέσω εκλογών δεν πρόκειται να υπάρξει πώληση», η διαδικασία, τονίζουν , «δεν θα “παγώσει” ενόψει των εκλογών».
Το γεγονός άλλωστε ότι η στρατηγική αποεπένδυσης με βάση το κείμενο που έχει συντάξει η Rothschild, δεν ακολουθεί κάποιο χρονοδιάγραμμα ούτε ιεραρχεί τις κινήσεις αποεπένδυσης με βάση κάποια συγκεκριμένη πολιτική ανά τράπεζα, παρέχει ευελιξία στην κυβέρνηση να προχωρήσει κατά το δοκούν και ανάλογα με την προτεραιοποίηση που εκείνη θα αποφασίσει.
Σε ότι αφορά το ενδιαφέρον για την Τράπεζα Πειραιώς αυτό που έχει γίνει γνωστό είναι πως το ιταλικό group ION έχει υποβάλλει πρόταση με τιμή 1,34 ευρώ ανά μετοχή.
Αντίστοιχα για την Εθνική Τράπεζα έχει αναφερθεί το ενδιαφέρον κρατικού φορέα της Σαουδικής Αραβίας.
Τώρα το κατά πόσον θα υπάρξει ευρωπαϊκή αρχή να εγκρίνει επένδυση χώρας εκτός ΕΕ σε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, αυτό παραμένει ένα κρίσιμο ερώτημα που μένει να απαντηθεί από τις εξελίξεις.
Διαβάστε ακόμη:
- Πανικός στην Lamda μετά την αποχώρηση της Eurobank από τη χρηματοδότηση του Ελληνικού
- Ποιος επιχειρηματίας πρώτου μεγέθους έχει τη χειρότερη φήμη σχετικά με τη συμπεριφορά του σε πρώην κορυφαία στελέχη του;
- Οι επεξηγήσεις της Attica Bank και οι δεσμεύσεις που έγιναν… «παραδοχές»
- Νίκη Λυμπεράκη: Δέχθηκα μεγάλο κόστος από τοξικές συνεργασίες