Στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. διαπιστώνουν με ενδιαφέρον πως υπάρχουν σημαντικά ποιοτικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν την αυξανόμενη δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης απέναντι στην κυβέρνηση και συγχρόνως την σταδιακή αύξηση της επιρροής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μάλιστα, δεν υποτιμούν ούτε τα ποσοτικά στοιχεία καθώς από την τελευταία δημοσκόπηση της MRB που προσδιορίζει την διαφορά του κυβερνώντος κόμματος από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στις 10,1 ποσοστιαίες μονάδες προκύπτει ότι μέσα σε μόλις μία εβδομάδα η απόσταση μεταξύ των δύο κομμάτων μειώθηκε περαιτέρω κατά 0,8%. Η αμέσως προηγούμενη μέτρηση που έγινε πριν από μία εβδομάδα από την ίδια εταιρία προσδιόριζε την διαφορά στις 10,9 ποσοστιαίες μονάδες “κι αυτό παρά το τέχνασμα να προβληθεί για πρώτη φορά η αναγωγή επί των εγκύρων για να εμφανιστεί μεγαλύτερη η διαφορά” σχολιάζουν κύκλοι της Κουμουνδούρου.

Ικανοποίηση     

Σημειωτέον πως ικανοποίηση προκαλεί στα ηγετικά κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και το γεγονός πως με βάση τα ευρήματα της ίδιας έρευνας στο ερώτημα αν τα μέτρα που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας ή ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά την αύξηση των τιμών (ακρίβεια) οι πολίτες συμφωνούν σε ποσοστό 25% (σίγουρα ναι και μάλλον ναι) με τις προτάσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης (μέτρηση μετά τη ΔΕΘ Τσίπρα) και αντιστοίχως σε ποσοστό 22,7% (σίγουρα ναι και μάλλον ναι) τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός (μέτρηση μετά τη ΔΕΘ Μητσοτάκη).

Ως προς την αξιολόγηση, δε, της εμφάνισης των δύο πολιτικών αρχηγών το 46,7% των ερωτώμενων κρίνει αρνητικά την συνολική παρουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ (μέτρηση μετά την εμφάνιση Τσίπρα), όμως το αντίστοιχο ποσοστό για τον Κ. Μητσοτάκη βρίσκεται πιο ψηλά, στο 50% (μέτρηση μετά τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ). Στις θετικές γνώμες του ίδιου ερωτήματος προηγείται ο πρωθυπουργός 36,2%, με τον Αλέξη Τσίπρα στο 33,1%, αλλά με τη διαφορά να προσδιορίζεται στο 3,1% την ώρα που κατά κοινή παραδοχή ο εκάστοτε πρωθυπουργός έχει σαφές πλεονέκτημα. Ανάλογη αποτυπώνεται η εικόνα και στο ερώτημα ποιου πολιτικού αρχηγού οι προτάσεις σάς έπεισαν περισσότερο, με τον πρωθυπουργό να αποσπά το 27,1% σε απαντήσεις σίγουρα και μάλλον σίγουρα, και αντιστοίχως τον Αλέξη Τσίπρα το 23,7%.

Η συσπείρωση

Σε ό,τι αφορά το θέμα της συσπείρωσης, η δημοσκόπηση της MRB που παρουσιάστηκε από το Star φανερώνει πως η Ν.Δ. έχει συσπείρωση 79,9% και ο ΣΥΡΙΖΑ 75,8%, ποσοστό που θεωρείται ιδιαίτερα υψηλό για το συγκεκριμένο κόμμα σε μη εκλογική περίοδο.