Οι οικονομολόγοι αρχίζουν να πιστεύουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) είναι ιδιαίτερα αυστηρή ως προς την άσκηση της νομισματικής πολιτικής όπως προκύπτει από πρόσφατη δημοσκόπηση της National Association for Business Economics.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα, το 21% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η τρέχουσα στάση της νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ είναι «πολύ περιοριστική». Όπως επισημαίνει το Bloomberg, πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό από το 2011.

Οι αξιωματούχοι της Fed αύξησαν το επιτόκιο αναφοράς τους κατά περισσότερες από πέντε ποσοστιαίες μονάδες μεταξύ του Μαρτίου 2022 και του Ιουλίου του περασμένου έτους, προχωρώντας στον ταχύτερο κύκλο σύσφιγξης από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Ο πληθωρισμός υποχώρησε γρήγορα το δεύτερο εξάμηνο του 2023, πυροδοτώντας τις προσδοκίες στις χρηματοπιστωτικές αγορές ότι η κεντρική τράπεζα θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια στις αρχές του 2024.

Στη συνεδρίαση του Ιανουαρίου, ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ και οι συνάδελφοί του αποφάσισαν να αφήσουν αμετάβλητο τον δείκτη αναφοράς και να δώσουν σήμα ότι η επόμενη συνεδρίαση τον Μάρτιο δεν θα ήταν ένα πιθανό σημείο εκκίνησης για μειώσεις των επιτοκίων. Οι επενδυτές στοιχηματίζουν επί του παρόντος ότι η χαλάρωση θα ξεκινήσει τον Μάιο.

Ο Πάουελ επικαλέστηκε την εύρωστη οικονομική ανάπτυξη και την ισχυρή αγορά εργασίας ως λόγους για τους οποίους η Fed θα μπορούσε να πάρει το χρόνο της προτού αρχίσει να «ξηλώνει» τα μέτρα σύσφιγξης. Η μηνιαία έκθεση για την απασχόληση που δημοσιεύθηκε στις 2 Φεβρουαρίου έδειξε ότι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ήταν πολύ υψηλότερη από ό,τι αναμενόταν στην αρχή του έτους και η αύξηση της απασχόλησης το 2023 αναθεωρήθηκε επίσης προς τα πάνω.

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν πριν από το ετήσιο συνέδριο οικονομικής πολιτικής της NABE αυτή την εβδομάδα στην Ουάσινγκτον, συλλέχθηκαν μεταξύ 23-30 Ιανουαρίου, λίγο πριν από την τελευταία συνεδρίαση πολιτικής της Fed στις 30-31 Ιανουαρίου.

Διαβάστε ακόμη: