Σε ένα διεθνές περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις, με τις ισχυρές οικονομίες να οδηγούνται στο βασικό σενάριο σε «ομαλή προσγείωση», τις γεωπολιτικές εντάσεις από τους πολέμους στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή μέχρι προσφάτως τους Χούθι της Υεμένης που θέτουν σε κίνδυνο το 12% της παγκόσμιας ναυτιλιακής κίνησης και του εμπορίου, τον γεωοικονομικό κατακερματισμό και την κλιματική κρίση που θα μπορούσαν να αναζωπυρώσουν τις πληθωριστικές πιέσεις και σε μια χρονιά με σημαντικές εκλογικές αναμετρήσεις (Ευρωεκλογές, προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, Ινδία και Ταϊβάν), η ελληνική οικονομία, όπως εκτιμούν διεθνείς επενδυτές και κορυφαίοι οικονομολόγοι, φαίνεται ότι είναι σε θέση να αντιμετωπίσει και το 2024 τις επερχόμενες προκλήσεις.

Θετική δυναμική

Αν μάλιστα στην εποχή των πολυκρίσεων αποφευχθούν νέοι «μαύροι κύκνοι» στο παγκόσμιο σκηνικό, η Ελλάδα, που ανεδείχθη από τον «Economist» ως «χώρα της χρονιάς για το 2023», δείχνει ικανή να διατηρήσει τη θετική δυναμική της, καθώς η ισχυρή ανάκαμψη μετά την πανδημία αναμένεται να συνεχιστεί και το επόμενο έτος, με την ανάπτυξη στην περιοχή του 2,5% να ξεπερνά αυτή των περισσότερων ευρωπαϊκών οικονομιών, ενισχύοντας και τη διαδικασία σύγκλισης του πραγματικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ με τα μέσα επίπεδα της ευρωζώνης.

Οι επενδύσεις αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της ελληνικής οικονομίας, καθώς θα αυξηθούν στο 15,1% τον επόμενο χρόνο, από 7,1% το 2023. Η αξία των συγχωνεύσεων και εξαγορών (Σ&Ε) αυξήθηκε εξάλλου, από 4,1 δισ. ευρώ το 2020, σε 10,4 δισ. ευρώ το 2022, ενώ κατά τους πρώτους 10 μήνες του 2023 πραγματοποιήθηκαν 77 συναλλαγές με αξιοσημείωτη αύξηση των διασυνοριακών συναλλαγών και συμμετοχή στρατηγικών παικτών.

Η Ελλάδα δεν είναι πλέον, αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, προορισμός μόνο μη εξυπηρετούμενων δανείων (αν και από το 2017 έως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περί τις 50 διεθνείς συναλλαγές πώλησης τέτοιων δανείων, αξίας περίπου 90 δισ. ευρώ) ή προβληματικών επενδύσεων, αλλά τα τελευταία χρόνια έχουμε δει επενδύσεις στον χώρο της ενέργειας (συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας), των υποδομών, ακινήτων, φιλοξενίας, φαρμακευτικής και υγείας, τεχνολογίας, fintech, υλικοτεχνικής υποστήριξης και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Το πιο σημαντικό είναι ότι η Ελλάδα προσελκύει διεθνείς επενδυτές με διαφορετικά προφίλ – ιδιωτικά κεφάλαια, εταιρικές δυνάμεις (όπως Amazon, Google και Microsoft), κρατικά επενδυτικά ταμεία, οικογενειακά γραφεία και επιχειρηματίες από διάφορους τομείς, κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων και στρατηγικές.

Οι συναλλαγές

Η άνοδος των επενδύσεων από παρόχους χαμηλότερου κόστους κεφαλαίου, όπως κρατικά και συνταξιοδοτικά ταμεία, καθώς και επενδυτές υποδομών, σε συνδυασμό με την υγιή μετακύλιση των αρχικών επενδύσεων που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα από distressed και event-driven επενδυτές ή ακόμα και από Private Equity που έχουν αρχίσει να αποεπενδύουν έπειτα από έναν επενδυτικό κύκλο 5-7 ετών, δημιουργεί αυξημένο όγκο και μέγεθος στις συναλλαγές.

Οι μεταρρυθμίσεις

Η επιστροφή της δραστηριότητας συναλλαγών στις κεφαλαιαγορές το δεύτερο εξάμηνο του 2023 και η σειρά επερχόμενων συμφωνιών τα επόμενα τρίμηνα ενισχύουν περαιτέρω την επενδυτική δυναμική της Ελλάδας, εκτίμησε προσφάτως σε επενδυτικό συνέδριο της Capital Link στη Νέα Υόρκη ο Δημήτρης Αθανασόπουλος, Founding Partner και Group Managing Director της ΑΧΙΑ Ventures Group, που βρισκόταν πίσω από αρκετά deals στην ελληνική αγορά. Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό ότι μεγάλο μέρος της ανάπτυξης της Ελλάδας βασίζεται στις κεφαλαιουχικές επενδύσεις, ενώ αν και ο προβληματισμός για την οικονομία της ευρωζώνης παραμένει, υπάρχουν λιγότερες επιφυλάξεις για την Ελλάδα, καθώς είναι σε διαφορετικό τμήμα του οικονομικού κύκλου, παρατηρούσε επίσης και ο Αναστάσιος Αστυφίδης, Founder & CEO της Ambrosia Capital.

Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια εφαρμόζει μια σειρά από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με στόχο τη δημιουργία μιας πιο ευέλικτης και διαφοροποιημένης οικονομίας, παράλληλα με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη, σημείωσε και ο Αλεξ Φωτακίδης, Partner και Head του αμερικανικού Fund CVC το οποίο θα συνεχίσει τις εγχώριες επενδύσεις του.

Ευνοϊκές τάσεις

Για τον μεγαλοεπενδυτή John Paulson, President & Portfolio Manager της Paulson & Co., που είδε, όπως ανέφερε, ως ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος της Πειραιώς τη μετοχή της τράπεζας να κερδίζει εφέτος 120%, τα οφέλη από την ανάκαμψη της Ελλάδας υπερβαίνουν κατά πολύ τον τραπεζικό τομέα και έχουν ευρεία βάση, με την ελληνική αγορά ακινήτων να σημειώνει μία από τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο, ενώ η χώρα επέστρεψε στο καθεστώς Investment Grade.

Οι ευνοϊκές τάσεις θα συνεχίσουν για τουλάχιστον την επόμενη τετραετία κατά τη δεύτερη θητεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ενώ όπως ανέφερε, εάν οι Ελληνες συνεχίσουν να ακολουθούν οικονομικές πολιτικές υπέρ των επενδύσεων, τότε η ευημερία μπορεί να επεκταθεί και από αυτή την άποψη ίσως βρισκόμαστε μόνο στην αρχή ενός μακροχρόνιου, ενάρετου επενδυτικού κύκλου για τη χώρα.

Διαβάστε ακόμη: