Από τα «μαλλιά» έσπευσαν οι επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών να αρπάξουν την ευκαιρία που τους πρόσφερε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το κατηγορηματικό «όχι» στο ενδεχόμενο έκτακτης φορολόγησης των τραπεζικών κερδών.
Σε συναντήσεις που είχαν οι Έλληνες τραπεζίτες με κορυφαίους διεθνείς επενδυτές που συμμετέχουν στο ελληνικό επενδυτικό συνέδριο της Morgan Stanley και της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο στις αρχές της εβδομάδας, έσπευσαν να αξιοποιήσουν το «δώρο» το πρωθυπουργού στέλνοντας ένα ηχηρό επενδυτικό μήνυμα σύμφωνα με το οποίο οι ελληνικές τράπεζες αποτελούν μια προσοδοφόρα επενδυτική ευκαιρία, ιδίως λόγω του discount με το οποίο αποτιμώνται και των ισχυρών προοπτικών ανάπτυξής που διαθέτουν.
«Η κυβέρνηση ξέρει τι θέλει από τις τράπεζες και έχει τους τρόπους να το δρομολογήσει. Η έκτακτη φορολόγηση των κερδών των τραπεζών δεν είναι ανάμεσα σε αυτούς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκτονώνοντας τις πιέσεις που είχαν δεχτεί τις προηγούμενες ημέρες οι τραπεζικές μετοχές λόγω των φορο-σεναρίων, και οδηγώντας τον τραπεζικό δείκτη σε μεγάλη άνοδο κατά την διάρκεια της εβδομάδας.
Πού εστιάζουν οι ξένοι επενδυτές
Τραπεζική πηγή που βρέθηκε στο Λονδίνο και παρακολούθησε τις εργασίες του συνεδρίου επισημαίνει στην «Α» ότι «μετά το κατηγορηματικό «όχι» του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο ενδεχόμενο έκτακτης φορολόγησης των τραπεζικών κερδών, το ενδιαφέρον που έδειξαν οι ξένοι επενδυτές για τις ελληνικές τράπεζες ήταν κάτι παραπάνω από έντονο και το κλίμα απαλλαγμένο από κάθε αβεβαιότητα».
Όπως προσθέτει η ίδια πηγή «με το ενδεχόμενο της έκτακτης φορολόγησης των τραπεζικών κερδών να φεύγει από το τραπέζι, οι επενδυτές στο Λονδίνο εστίασαν κυρίως στις προοπτικές κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών τα επόμενα χρόνια και φυσικά στην μερισματική πολιτική που κατ’ επέκταση θα υιοθετήσουν».
Στο σχετικά πάνελ που είχαν στηθεί για τις ελληνικές τράπεζες, οι CEOs των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Φ. Καραβίας, Χρ. Μεγάλου, Β. Ψάλτης και Π. Μυλωνάς) ερωτήθηκαν για το πώς οι ελληνικές τράπεζες θα καταφέρουν να αντισταθμίσουν τις απώλειες που θα επιφέρει στα επιτοκιακά έσοδα η επιταχυνόμενη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ.
Τι απάντησαν οι τραπεζίτες
Από την πλευράς του οι τέσσερεις τραπεζίτες τόνισαν ότι μεγάλο αντίβαρο θα αποτελέσει η αύξηση των εσόδων από προμήθειες.
Η παραγωγή προϊόντων και συνακόλουθα προμηθειών, από τομείς όπως το Asset Management, το Wealth Management και οι τραπεζοασφάλειες, οι οποίοι έχουν ακόμη πολύ χαμηλή διείσδυση στην ελληνική αγορά σε σχέση με την υπόλοιπη Ε.Ε., θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος για τις τράπεζες το 2025.
Παράλληλα, αναμένεται αύξηση των νέων δανείων, η οποία θα διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο, συμβάλλοντας στο να μετριαστεί το πλήγμα στα έσοδα τόκων που αναμένεται κυρίως το 2025.
Οι τραπεζίτες εστίασαν στις επενδύσεις που θα υλοποιηθούν για την αξιοποίηση και της τεχνητής νοημοσύνης για την βελτίωση της εμπειρίας του πελάτη και αναφέρθηκαν επίσης στο νέο μοντέλο λειτουργίας του τραπεζικού καταστήματος.
Αναφέρθηκαν στο πλάνο διανομής μερισμάτων και στη νέα στοχοθεσία (τα νέα επιχειρησιακά πλάνα των τραπεζών θα ανακοινωθούν τον Φεβρουάριο, μαζί με τα αποτελέσματα χρήσης 2024), στην υιοθέτηση των πράσινων κριτηρίων στις χρηματοδοτήσεις τους, στις προοπτικές διατήρησης υψηλής κεφαλαιακής επάρκειας και στην εξωστρέφεια που επιδεικνύουν πλέον οι ελληνικές τράπεζες.
Μεγάλου: Στόχος καθαρή πιστωτική επέκταση 10 δισ. την προσεχή 4ετία
Στρατηγική προτεραιότητα της Πειραιώς είναι η αύξηση της χρηματοδότησης στην ελληνική οικονομία, προωθώντας τη βιώσιμη ανάπτυξη και με διαφοροποίηση των πηγών εσόδων για την Τράπεζα, είπε ο CEO της Τρ. Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, μιλώντας σε πάνελ με τους επικεφαλής των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών, στο συνέδριο της Morgan Stanley και της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο.
Όπως είπε ο κ. Μεγάλου, η Πειραιώς αναμένει αύξηση των δανείων κατά 10% το 2024, λόγω της ισχυρής ζήτησης για επιχειρηματικά δάνεια, 2,1 δισ. ευρώ καθαρά έσοδα από τόκους, με το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο (ΝΙΜ) στο 2,7%, μεταξύ των υψηλότερων στην Ε.Ε., έχοντας επιτύχει να διαφυλάξει τα περιθώρια δανείων και το κόστος των καταθέσεων.
«Για το 2025 ο στόχος είναι να συνεχίσουμε να αυξάνουμε το χαρτοφυλάκιο δανείων μας, αξιοποιώντας την ισχυρή ζήτηση από επιχειρήσεις, όπως και τα κεφάλαια που προέρχονται από το RRF ενώ παράλληλα εργαζόμαστε εντατικά για την αναθέρμανση των εργασιών λιανικής. Στοχεύουμε σε καθαρή πιστωτική επέκταση 10 δισ. τα επόμενα 4 χρόνια και ενίσχυση των καθαρών εσόδων από προμήθειες στο 0,9% επί του ενεργητικού, μέσω οργανικής ανάπτυξης και στρατηγικών πρωτοβουλιών», είπε ο κ. Μεγάλου.
Μιλώντας για την επενδυτική προοπτική της Τράπεζας Πειραιώς, ο κ. Μεγάλου είπε ότι η Πειραιώς βρίσκεται σε καλή θέση για να αξιοποιήσει τα ισχυρά θεμελιώδη της, την ψηφιακή πρόοδο και τις στρατηγικές πρωτοβουλίες ανάπτυξης για να συνεχίσει να προσφέρει αξία. Η ισχυρή μακροοικονομική προοπτική και η βιώσιμη δυναμική κερδοφορίας της Τράπεζας, σε συνδυασμό με τη σύγκλιση της μερισματικής πολιτικής στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με το επόμενο ορόσημο για την Πειραιώς να είναι η πληρωμή 50% από τα κέρδη του 2025, θα ενισχύσουν την επενδυτική πρόταση της Πειραιώς.
Όσον αφορά στη χρηματιστηριακή αξία της τράπεζας, «τα μεγέθη της δικαιολογούν να διαπραγματεύεται πιο κοντά στον μέσο όρο των ευρωπαϊκών τραπεζών που είναι μια φορά η λογιστική αξία».
Ψάλτης: στους μετόχους πάνω από 30% της κεφαλαιοποίησης
Η απάντηση των ελληνικών τραπεζών στις πιέσεις που θα δεχτούν τα επιτοκιακά έσοδα από τη μείωση των επιτοκίων, θα είναι η παραγωγή προϊόντων και προμηθειών από τομείς όπως το Asset Management, το Wealth Management και οι τραπεζοασφάλειες.
Η διείσδυση αυτών των χρηματοοικονομικών προϊόντων στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλή σε σύγκριση με χώρες όπως η Πορτογαλία και ο μέσος όρος της Ε.Ε., αλλά διάφοροι παράγοντες οδηγούν σε μια αλλαγή. Το παραπάνω ανέφερε, μιλώντας στο συνέδριο της Morgan Stanley και της ΕΧΑΕ, ο CEO της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης.
Ο κ. Ψάλτης είπε ότι οι ελληνικές τράπεζες προσφέρουν έναν «συμπαγή» τραπεζικό τομέα που χαρακτηρίζεται από χρηστή εταιρική διακυβέρνηση και βιώσιμη κερδοφορία. Ωστόσο, για τους επενδυτές η κύρια εστίαση είναι η ανάπτυξη, η οποία μπορεί να προέλθει μέσω δύο βασικών οδών:
Εταιρικός δανεισμός: Οι τράπεζες χρηματοδοτούν την επενδυτική προσπάθεια της χώρας για την αντιμετώπιση του επενδυτικού κενού που άφησε η κρίση. Αυτό παρουσιάζει μια ευκαιρία για ανάπτυξη, διατηρώντας παράλληλα βιώσιμη την κερδοφορία.
Ανάπτυξη της αγοράς εύπορων πελατών: Υπάρχει μια μακροπρόθεσμη ευκαιρία να επεκταθεί το κομμάτι του asset management, στοχεύοντας ιδιαίτερα την εύπορη πελατεία στην Ελλάδα, φέρνοντάς το πιο κοντά στα επίπεδα που παρατηρούνται στις ανεπτυγμένες αγορές. Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα χαρακτηρίζεται ως αναδυόμενη αγορά, έχει χαρακτηριστικά ανεπτυγμένης αγορά, συμπεριλαμβανομένου ενός σταθερού νομίσματος, πολιτικής σταθερότητας και υψηλής διείσδυσης πιστώσεων.
«Μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών, οι ελληνικές τράπεζες αποτελούν μια προσοδοφόρα επενδυτική ευκαιρία, ιδίως λόγω του discount με το οποίο αποτιμώνται ka και των ισχυρών προοπτικών ανάπτυξής τους», σημείωσε ο κ. Ψάλτης.
Διαβάστε ακόμη
- Ποιες μετοχές «κάνουν πάρτι» μετά την πτώση του καθεστώτος Ασαντ
- Euroleague: Ψηφοφορία για τους 25 καλύτερους παίκτες στην ιστορία της
- Αρχαιολόγοι πιστεύουν πως βρήκαν στην Αττάλεια τον τάφο του «Άι Βασίλη»
- Σκάνδαλο στο PinkNews: Ο ιδιοκτήτης και ο σύζυγός του κατηγορούνται για σεξουαλικές παρενοχλήσεις