Φαίνεται να μην υπάρχει ιδανικός αριθμός ποδιών.
Οι άνθρωποι έχουν δύο, οι σκύλοι έχουν τέσσερα, τα έντομα έχουν έξι και οι χιλιόποδες μπορεί να έχουν πάνω από 1.000. Τι έκανε λοιπόν τις αράχνες να αρκεστούν στα οκτώ πόδια;
«Νομίζω ότι η καλύτερη απάντηση και η απλούστερη απάντηση είναι ότι οι αράχνες έχουν οκτώ πόδια επειδή είχαν οι γονείς τους», είπε στο Live Science ο Thomas Hegna, επίκουρος καθηγητής παλαιοντολογίας ασπόνδυλων στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στη Fredonia.
Αν ακολουθήσουμε τη διαδοχή των γονέων της αράχνης με οκτώ πόδια πριν από περίπου 500 εκατομμύρια χρόνια, κατά τη Μέση Κάμβρια περίοδο, φτάνουμε στη ρίζα της γενεαλογίας των χηλικερικών, της ομάδας των αρθρόποδων που περιλαμβάνει τις αράχνες. Αν πάμε ακόμα πιο πίσω, στα 541 εκατομμύρια χρόνια πριν, βρίσκουμε τα λοβοπόδια που κατοικούν στον ωκεανό, τους προγόνους όλων των αρθρόποδων.
Πλάσματα που έμοιαζαν με σκουλήκια με τεμαχισμένα σώματα
Το όνομα “lobopod” δεν αναφέρεται σε ένα μόνο είδος, αλλά σε μια μεγάλη ποικιλία ειδών με μάλλον απλά σώματα. Βασικά, ήταν πλάσματα που έμοιαζαν με σκουλήκια με τεμαχισμένα σώματα.
Κάθε τμήμα παρουσίαζε περίπου πανομοιότυπα ζευγάρια κοντά, στιβαρά πόδια και αυτό το σχέδιο συνεχίστηκε κατά μήκος του σώματός τους. Καθώς τα λοβόποδα εξελίχθηκαν, άρχισαν να εξειδικεύουν τα πόδια τους και να συγχωνεύουν τμήματα του σώματος.
Οι πρώιμοι χελικερίτες φαίνεται να έχουν συγχωνεύσει τα μικρά τμήματα του σώματός τους σε δύο μεγάλα: το κεφάλι και την κοιλιά. Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι γιατί, αλλά το κεφάλι κράτησε τα πόδια και η κοιλιά τα έχασε.
Ένα σώμα 150εκατ. ετών
Όταν οι αράχνες εμφανίστηκαν πριν από 315 εκατομμύρια χρόνια, κληρονόμησαν ένα σχέδιο σώματος που πιθανότατα ήταν ήδη 150 εκατομμυρίων ετών.
Δεν είναι ξεκάθαρο ποιες περιβαλλοντικές πιέσεις, αν υπάρχουν, προκάλεσαν την καθίζηση των χελικεράτων στη διάταξη των οκτώ ποδιών τους. Ωστόσο, γνωρίζουμε πολλά για το από πού προέρχονται τα πόδια τους — και είναι περίεργο.
«Αυτά τα πόδια είναι στην πραγματικότητα μέρος του στόματός τους», είπε στο Live Science ο Nipam Patel, αναπτυξιακός βιολόγος και διευθυντής του Marine Biological Laboratory, που συνδέεται με το Πανεπιστήμιο του Σικάγο.
Επειδή οι αράχνες, τα έντομα, τα καρκινοειδή και τα χιλιόποδα εξελίχθηκαν από έναν πρόγονο που πιθανότατα είχε ένα τμηματοποιημένο σώμα με ένα σύνολο εξαρτημάτων σε κάθε τμήμα, αυτά τα είδη είναι απλώς εξαιρετικά τροποποιημένα riff σε αυτό το βασικό σχέδιο.
Σύμφωνα με τον Patel, όλα τα εξαρτήματα των αρθρόποδων – συμπεριλαμβανομένων των ποδιών, των κεραιών και ακόμη και των γνάθων (οι γνάθοι) – μπορούν να εντοπιστούν σε ένα στιβαρό λοβοπόδο.
Ο λόγος που οι αράχνες περπατούν με μέλη από το πρόσωπό τους ανάγεται στα λοβόποδα και στο αρχικό σχέδιο του χελικού σώματος.