Οι αγορές δε φοβούνται πλέον τον πληθωρισμό και επικεντρώνονται πλέον στην πορεία των μεταλλάξεων του κορωνοϊού και κυρίως στην πορεία της μετάλλαξης της Δέλτα, επισημαίνει το τμήμα wealth της HSBC.
O επικεφαλής του επενδυτικού γραφείου της βρετανικής τράπεζας Xian Chan ανέφερε σε εσωτερικό του σημείωμα, πως έπειτα από μια περίοδο ανησυχίας για τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό, με τους επενδυτές να «ζυγίζουν» εάν η Fed θα μπορούσε να αναγκαστεί να εφαρμόσει περισσότερο συσταλτική νομισματική πολιτική, οι αγορές φαίνεται να έχουν πλέον προσαρμοστεί στην ιδέα.
Ο Xian επεσήμανε ότι ενώ ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή στις ΗΠΑ παρέμεινε υψηλός στο 5,4% τον Ιούλιο σε ετήσια βάση, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε, υποδεικνύοντας ότι οι αγορές δεν έχουν τίποτα να φοβούνται παρά τον «εαυτό τους» όταν πρόκειται για τον πληθωρισμό.
«Υπάρχει κανονικά μια άμεση σχέση μεταξύ των αποδόσεων των ομολόγων και των προσδοκιών για τον πληθωρισμό. Εάν ο πληθωρισμός αναμένεται να είναι υψηλότερος, τότε οι αποδόσεις των ομολόγων αυξάνονται αντικατοπτρίζοντας το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων.
Αλλά είναι ενδιαφέρον ότι οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν μετά την κορύφωση ττου Απριλίου», ανέφερε ο Τσαν.
Ωστόσο, οι στρατηγικοί αναλυτές στις μεγάλες τράπεζες είναι διχασμένοι ως προς τις προοπτικές για το δεύτερο τρίμηνο.
Ο Sebastian Raedler, αναλυτής της BoFA, δήλωσε στο CNBC νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι καθώς «φρενάρει» η ανάπτυξη, η έκρηξη της οικονομικής δραστηριότητας που έφερε η άρση των περιορισμών εξασθενεί και την αποτελεσματικότητα των μέτρων στήριξης των κυβερνήσεων και των Κεντρικών Τραπεζών, επισημαίνοντας μάλιστα ότι και οι χρηματιστηριακές αγορές αναμένεται να χάσουν τον ρυθμό τους.