Η κίνηση του πολυεκατομμυριούχου εφοπλιστή Δ. Διαμαντίδη να αποκτήσει τα 11 από τα 13 οικόπεδα που βγήκαν προς πώληση από τους Άραβες διαχειριστές στον Αστέρα Βουλιαγμένης και να ανεγείρει τουλάχιστον έξι, ίσως και 7 υπερπολυτελείς βίλες εκεί όπου δέσποζε κάποτε το εμβληματικό ξενοδοχειακό συγκρότημα «Αφροδίτη» που τόσο αγαπούσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, σίγουρα έχει προκαλέσει ενδιαφέρον στους επιχειρηματικούς και εφοπλιστικούς κύκλους της χώρας.

Διότι όπως στην πράξη προκύπτει, η επιχειρηματική αυτή κίνηση του Δ. Διαμαντίδη, δεν περιορίζεται στενά στην απόκτηση ενός οικοπέδου και την ανέγερση ενός εξοχικού σπιτιού για τις καλοκαιρινές διακοπές, αλλά για μια επένδυση – μαμούθ στον τομέα του real estate της τάξης των 800 εκατ. ευρώ, ίσως και παραπάνω!!!

Και θα μπορούσε να πει κανείς, ενδεχομένως αυθαίρετα και καθ’ υπερβολήν, ότι η επένδυση αυτή καταδεικνύει μια τρόπον τινά μετακίνηση του εφοπλιστή από την ναυτιλία στο real estate!

Γιατί τι πιο απλό από έναν επιτυχημένο εφοπλιστή να ρίξει τα χρήματα του, κοντά στο 1 δις. μάλιστα, στον τομέα που ξέρει πολύ καλά, καλύτερα από πολλούς άλλους, δια του οποίου έχει πλουτίσει άλλωστε!!!

Υπό αυτή την έννοια, σίγουρα η επενδυτική αυτή κίνηση του Δ. Διαμαντίδη προκαλεί εύλογα ερωτηματικά!

Ενδεχομένως ο επιτυχημένος εφοπλιστής να θέλει σε αυτή τη φάση να επενδύσει στην ασφάλεια της στεριάς και όχι στα ρίσκα της θάλασσας.

Ίσως κεφαλαιοποιεί κέρδη και υπεραξίες και ανοίγεται σε ένα νέο τομέα, του real estate, αποκτώντας ακίνητα στο καλύτερο σημείο της Ελλάδας!!! Ποιος ξέρει; Θα δείξει…

Για την ιστορία πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι τα άλλα 2 οικόπεδα στον Αστέρα Βουλιαγμένης από τα 13 συνολικά εκ των οποίων τα 11 περιήλθαν στην ιδιοκτησία Δ. Διαμαντίδη, απέκτησε η κυρία Μαριάννα Λάτση!


Το bull market σε Alpha- Eurobank- Πειραιώς, το success story της Εθνικής και τα «καλά χαρτιά»

Η εκτίναξη του Γενικού Δείκτη τιμών κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου ήρθε να καταδείξει αφενός την τεράστια δυναμική της ελληνικής αγοράς μετοχών, που καταρρίπτει ρεκόρ πολλών χρόνων το ένα μετά το άλλο, αφετέρου τις προοπτικές της εγχώριας οικονομίας η οποία επιστρέφει σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ιστορικά ρεκόρ στον τουρισμό για το καλοκαίρι που έρχεται, καθώς και απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης που αποτελεί και μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση!

Η διαφαινόμενη εκτόνωση στην Ουκρανία μετά τις διαμεσολαβητικές πρωτοβουλίες και η αποφυγή πολέμου με την Ρωσία, με ότι κάτι τέτοιο συνεπάγεται για εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και των πρώτων υλών, έδωσε ανάσες στις χρηματιστηριακές αγορές με τη Wall Street κατά τη χθεσινή της συνεδρίαση να παρουσιάζει ισχυρή αντίδραση και ανοδική κίνηση!

Στην Αθήνα, όπου όπως έχουμε με σοβαρότητα διεξοδικά αναλύσει και επιμείνει, το Χρηματιστήριο εμφανίζει μια αξιοπρόσεκτη δυναμική, σε βαθμό που να μην επηρεάζεται αντίστοιχα με τα ξένα χρηματιστήρια από διεθνείς συγκυρίες!

Με ατμομηχανή τις τράπεζες, όπως παλιά, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει αλλεπάλληλα ιστορικά επίπεδα της τελευταίας 8ετίας, με νούμερα που δεν έχει δει ξανά από τον Δεκέμβριο του 2014, όταν ακόμη στην κυβέρνηση βρισκόταν ο Αντ. Σαμαράς και πριν επέλθει η «μαύρη εποχή» του ΣΥΡΙΖΑ, που χαρακτήρισε την πενταετία που ακολούθησε.

Την ίδια ώρα οι εκθέσεις των ξένων δίνουν και παίρνουν για τις προοπτικές των ελληνικών μετοχών με τελευταία την Morgan Stanley που βλέπει bull case στις τράπεζες με άνοδο έως και 54%!

Το γεγονός είναι πως οι τράπεζες σέρνουν το χορό της ανόδου, με Eurobank και Alpha να προσελκύουν εσχάτως μεγάλο αγοραστικό ενδιαφέρον, ενώ προ ημερών υπήρξε έκρηξη στην τιμή της τράπεζας Πειραιώς, ενώ η Εθνική που κινείται έντονα ανοδικά από την αρχή του χρόνου, έχει μπροστά της ένα σπουδαίο success story!

Το οποίο και επιταχύνεται καθώς ο νόμος για το ΤΧΣ έχει ολοκληρωθεί και θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή το αργότερο κατά το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου.

Παράλληλα, παρά τους χαμηλούς τόνους, οι επαφές με την Σαουδική Αραβία για συμμετοχή στο placement του 20% βρίσκονται σε εξέλιξη, με τον συντονισμό στο σύνολο του (και τις διαπραγματεύσεις με Ελληνες και ξένους επιχειρηματίες και εφοπλιστές) να έχει ανατεθεί στην Goldman Sachs!

Επιπροσθέτως, πέραν των τραπεζών, παρατηρείται κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα πολύ σοβαρό εναλλασσόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον (πότε στη μία μετοχή, πότε στην άλλη) για τα καλά χαρτιά του 25άρη, από τον ΟΤΕ, τον ΟΠΑΠ και την 3Ε έως Μότορ Όιλ, ΕΛΠΕ, MYTILINEOS , Jumbo αλλά και την ΔΕΗ που δείχνει κάποια αντανακλαστικά και οι καλά γνωρίζοντες επιμένουν ότι θα επιστρέψει στον φυσικό ανοδικό της δρόμο λίαν συντόμως!

Σε κάθε περίπτωση πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι η πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς θα εξαρτηθεί από την επίτευξη μεγάλων στόχων, όπως η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το αργότερο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, καθώς και από την πορεία του πληθωρισμού, των επιτοκίων, της ακρίβειας που συνθλίβει τα νοικοκυριά αλλά και το πολιτικό κλίμα όπως αυτό θα διαμορφωθεί με ορίζοντα τις εθνικές εκλογές, είτε αυτές διεξαχθούν πρόωρα το Φθινόπωρο, είτε στην ώρα τους περί την Άνοιξη του 2023!


Μπράλος – Άμφισσα 285 εκατ.: Πως μια …ασήμαντη έκπτωση (14%) έκανε τον «Δαυίδ» να νικήσει τους 5 «Γολιάθ»!

Με μια έκπληξη πολλών μεγατόνων ολοκληρώθηκε η διαδικασία της δημοπράτησης από το Υπ. Δημοσίων Έργων και Μεταφορών, του πολύ σημαντικού για την Φωκίδα οδικού έργου Μπράλος – Άμφισσα προϋπολογισμού 285,5 εκατ. ευρώ, το οποίο αποτελεί μέρος του διαγώνιου οδικού άξονα Λαμία – Ιτέα – Αντίρριο, το οποίο με τη σειρά του αποτελεί φυσική συνέχεια του Ε65!

Μετά την αποσφράγιση των έξι προσφορών για το οδικό έργο Μπράλος – Άμφισσα που κατατέθηκαν χθες Τρίτη 15 Φεβρουαρίου, σε μια διεθνή διαγωνιστική διαδικασία στην οποία συμμετείχαν και οι 5 κορυφαίοι εργοληπτικοί όμιλοι της χώρας (ΓΕΚ Τέρνα, Άκτωρ, Αβαξ, Μυτιληναίος, Ιντρακάτ), η μικρομεσαία κοινοπραξία των εταιρειών CMC- ΤΕΚΑΛ (Ψαλτάκος) – Ιντερκάτ (Αφοί Παπαϊωάννου) με έκπτωση μόλις 14% αναδείχθηκε προσωρινός μειοδότης!!!

Σε απλά λόγια μια μεσαία ξένη εταιρεία CMC, ένας μικρός ντόπιος εργολάβος (ΤΕΚΑΛ) του δαιμόνιου Ψαλτάκου που ειδικεύεται στα λιμενικά έργα (!!!) και μια τοπική τεχνική εταιρία (Ιντερκάτ), δίνοντας μια έκπτωση ασήμαντη της τάξης του 14%, παίρνει τη δουλειά των 285,5 εκατ. μέσα από τα χέρια του big5 των κατασκευών, «χαλάει τη σούπα» μεταξύ των εργολάβων, ανατρέπει ισορροπίες και συσχετισμούς και καταδεικνύει στην πράξη ότι στις αγορές δεν υπάρχουν ούτε «αδιέξοδα», ούτε «τετελεσμένα» γεγονότα και δεδομένες καταστάσεις!

Επί της ουσίας χρειάζονταν μια ξένη εταιρία που θα έδινε το πτυχίο και ένας μικρός εργολάβος «της πιάτσας» που «κόβει το μάτι του», στην προκειμένη περίπτωση ο Παναγιώτης Ψαλτάκος της ΤΕΚΑΛ, αγαπημένο παιδί του κυρ Αλέκου Φλαμπουράρη, της Cosco στον ΟΛΘ και του υφυπουργού Παπαθανάση του Αδωνι, με εξειδίκευση στα λιμενικά έργα, ο οποίος «διάβασε» καλά τις προσφορές των μεγάλων του κατασκευαστικού χώρου, αναλύοντας προφανώς διεξοδικά και σε βάθος τις εκπτώσεις που δίνουν στα έργα που δημοπρατούνται κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα και οι οποίες είναι χαμηλές και παραπλήσιες!

Προφανώς ο Ψαλτάκος δεν διαθέτει «κληρονομικό χάρισμα», ούτε «σκότωσε» τη δουλειά με έκπτωση άνω του 50% όπως συνηθιζόταν πριν λίγο καιρό όταν οι δουλειές χτυπιόταν αμείλικτα!

Αλλά το μόνο που τελικά απαιτείτο ήταν ένας «κοινός νους» που ξέρει τη δουλειά και μπορεί να αντιλαμβάνεται τα …αυτονόητα, παρακολουθώντας νούμερα και προσφορές σε μια σειρά δημοπρατήσεων μεγάλων έργων!

Πρόκειται για μια πρώτου μεγέθους επιτυχία του Ψαλτάκου και μιας μικρό – μεσαίας ξένης εταιρείας που έρχονται να «σπάσουν» την κυριαρχία των μεγάλων του εργοληπτικού τομέα στους διαγωνισμούς του Δημοσίου, να «ανακατέψουν την τράπουλα» των ισορροπιών και ενδεχομένως να «ανοίξουν την όρεξη» και σε άλλους ξένους εργοληπτικούς ομίλους οι οποίοι απουσίαζαν επιδεικτικά από τις τελευταίες εγχώριες διαγωνιστικές διαδικασίες δημοσίων έργων!

Παράλληλα εκτιμάται ότι οι μεγάλοι Έλληνες εργολάβοι θα αντιμετωπίζουν εφεξής τις διαγωνιστικές διαδικασίες με μεγαλύτερη προσοχή, εκτίμηση του αντιπάλου και όχι εκ του ασφαλούς και αφ’ υψηλού!

Καθώς τίποτα δεν αποκλείει το φαινόμενο Ψαλτάκου να προσελκύσει κι άλλους ξένους που μαζί με τους μικρούς που βρίσκονται «στην απέξω» να δημιουργήσουν κοινοπρακτικά σχήματα τα οποία θα διεκδικήσουν μεγάλες δουλειές που τις είχαν σίγουρες οι 5 μεγάλοι του κατασκευαστικού κλάδου!

Για την ιστορία αξίζει να αναφερθεί ότι η Αβαξ έδωσε προσφορά για το κατασκευαστικό έργο Μπράλος – Άμφισσα με έκπτωση της τάξης του 10,1%, ακολούθησε η Μυτιληναίος με έκπτωση 6,05% και η ΓΕΚ Τέρνα με έκπτωση 5,5%!