Ένα update της προσπάθειας, που διεξάγει η διοίκηση της ΕΧΑΕ για την αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου Αθηνών στις ανεπτυγμένες αγορές, έκανε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου, κ. Γιάννος Κοντόπουλος, κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων α’ εξαμήνου του 2024 στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών (Hellenic Fund and Asset Management Association).
Μεταξύ άλλων, ο CEO της ΕΧΑΕ τόνισε ότι «η επανάληψη είναι πάρα πολύ σημαντική στις αγορές», αναφερόμενος στη διαρκώς ανοδική πορεία της εγχώριας κεφαλαιαγοράς την τελευταία τριετία, με στόχο να συνεχιστεί. Κρατώντας χαμηλό προφίλ, έσπευσε να διευκρινίσει πως «δεν πανηγυρίζουμε, έχουμε ακόμη μπροστά μας πολλή δουλειά να κάνουμε, αλλά είμαστε σε καλό δρόμο».
Έδωσε, επίσης, έμφαση στην προσπάθεια προσέλκυσης νέων ηλικιακά επενδυτών (από 18 έως 50 ετών), οι οποίοι είναι προς το παρόν μικρό κομμάτι της επενδυτικής κοινότητας. Ενδέχεται όμως να αποτελέσουν το «κλειδί» για την περαιτέρω ενίσχυση της συναλλακτικής δραστηριότητας, με την αύξηση του τζίρου να είναι εμφανής τα τελευταία χρόνια.
Υπερασπιζόμενος το upgrade στις ανεπτυγμένες αγορές, ο κ. Κοντόπουλος επισήμανε ότι μακροπρόθεσμα θα ενισχύσει την συναλλακτική δραστηριότητα, επαναλαμβάνοντας μάλιστα τη σημασία του «long term». Τόνισε, δε, ότι το branding του developed (ανεπτυγμένη) έχει μεγάλο premium ή αντίστροφα το ότι είμαστε emerging (αναδυόμενη) έχει ακόμα discount αντίκτυπο.
Απαντώντας στους προβληματισμούς για το πόσο ορατό θα είναι το ελληνικό χρηματιστήριο συγκριτικά με άλλες developed markets, ανέφερε ότι «η αγορά αργά ή γρήγορα θα σε βρει. Αν δε σε βρουν οι passive, θα σε βρουν οι ενδιάμεσοι (cross over) επενδυτές». Συμπλήρωσε ακόμη πως «αν αποδειχθεί ότι τα αποτελέσματα είναι προβληματικά από τη μετάταξη, πάλι δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα … Έχουμε να κερδίσουμε ακόμη παραπάνω, αν λάβουμε υπόψη ότι είμαστε μέλος της ΕΕ, σε αντίθεση π.χ. με το Ισραήλ».
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΧΑΕ στάθηκε και στην πρόσφατη αλλαγή του κανονισμού λειτουργίας της εγχώριας κεφαλαιαγοράς, κάνοντας λόγο για μία πολύ σημαντική μεταρρύθμιση. Όπως είπε, οι αλλαγές έχουν ως στόχο την ενίσχυση του κύρους, κάνουν πιο ελκυστικό το επενδυτικό προφίλ, συμβάλλουν στην αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας και αποτελούν «πόλο έλξης» για νέες εισαγωγές.
Εστίασε, παράλληλα, στις επαφές και τις εκδηλώσεις προβολής σε μεγάλες πόλεις της χώρας. Πρόσφατα βρέθηκε στο επίκεντρο η Βόρεια Ελλάδα, ενώ επόμενος σταθμός μετά τη Θεσσαλονίκη είναι η Κρήτη.
Ειδική αναφορά έγινε στο επερχόμενο listing της Τράπεζας Κύπρου, το οποίο θα αυξήσει κατά 2 δισ. ευρώ τη συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΕΧΑΕ.
Η «χαρτογράφηση» των κριτηρίων για τη μετάταξη
Δίνοντας την εικόνα σχετικά με την απόσταση που έχει να διανύσει το Χ.Α. για τη μετάταξή του από τις αναδυόμενες προς τις ανεπτυγμένες αγορές, ο Επιτελικός Διευθυντής Επιχειρησιακών Λειτουργιών (COO), κ. Νίκος Πορφύρης, σημείωσε ότι οι εισηγμένες θα πετύχουν καλύτερες αποτιμήσεις, καθώς οι αναδυόμενες αγορές διαπραγματεύονται με σημαντικό discount. Συμπλήρωσε, δε, πως υπάρχει μεγαλύτερη δυνατότητα προσέλκυσης νέων επενδυτών, η εγχώρια αγορά θα αποκτήσει «βάθος», θα αυξηθεί η ρευστότητα, ενώ παράλληλα θα μειωθεί η μεταβλητότητα, η οποία «πονά» την Αθήνα και είναι πιο ισχυρή στις emerging markets.
Όσον αφορά τους 4+1 οίκους που έχουν αναλάβει την αξιολόγηση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Αύγουστο ο S&P Dow Jones Indices συμπεριέλαβε το Χ.Α. στη λίστα παρακολούθησης (watchlist) του 2025, οπότε και θα ληφθεί η τελική απόφαση για την επάνοδό του στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών. Σύμφωνα με τον κ. Πορφύρη, επόμενο φαβορί για ανάλογη κίνηση είναι ο MSCI, ο οποίος «μαζεύει» περισσότερες πιθανότητες συγκριτικά με τον FTSE Russell.
Η Λεωφόρος Αθηνών πληροί τρία από τα τέσσερα κριτήρια που έχει θέσει ο FTSE Russell. Ειδικότερα, ο οίκος ανάβει το «πράσινο φως» σχετικά με την επενδύσιμη κεφαλαιοποίηση (investable market cap), την επενδυτική βαθμίδα (investment grade) και όλα τα υπόλοιπα ποιοτικά κριτήρια της αγοράς. Ωστόσο, υστερούμε στον αριθμό των εισηγμένων που μπορούν να σταθούν με όρους developed market (δεν φθάνουμε το minimum των 5 εταιρειών).
Για τον MSCI, βασικό παράγοντα αναβάθμισης αποτελούν τα κριτήρια προσβασιμότητας. Όπως διευκρίνισε ο κ. Πορφύρης, «από τον Απρίλιο πέρασε ο νόμος για την εξάλειψη του stamp duty (τέλος χαρτοσήμου) για τον δανεισμό. Αυτό το μέτρο θα έχει καλό feedback. Παράλληλα, πληρούμε οριακά τα κριτήρια του size (μέγεθος) και του liquidity (ρευστότητα)». Σύντομη αναφορά έγινε και στον S&P DJI, όπου το Χ.Α. πληροί τα ποιοτικά και τα ποσοτικά κριτήρια, έχοντας ενταχθεί σε watchlist.
Σχετικά με τους δύο δείκτες του Stoxx, τον World Equity Indices (Stoxx World All Cap) και τον Benchmark Indices (Stoxx Europe), ο COO της ΕΧΑΕ τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «υστερούσαμε στο κριτήριο της ρευστότητας» και έθεσε ως προτεραιότητα την ικανοποίηση των ποιοτικών κριτηρίων που βλέπουν πρώτα οι επενδυτές. Τέλος, ο ίδιος εξήγησε πως η ένταξη στις ανεπτυγμένες αγορές πρέπει να γίνει με αρκετές εισηγμένες και όχι τόσες… όσες χρειάζεται, απλά για την πλήρωση των κριτηρίων.