Σε τελική ευθεία εισέρχονται οι διαδικασίες για εισαγωγή της Τράπεζας Κύπρου στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και τη διαγραφή της από το Χρηματιστήριο του Λονδίνου.
Τα βλέμματα να είναι στραμμένα στην έκτακτη γενική συνέλευση της τράπεζας που θα διενεργηθεί την παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024.
Τι θα ψηφίσουν οι μέτοχοι
Οι μέτοχοι θα κληθούν να τοποθετηθούν επί δύο ψηφισμάτων.
Το πρώτο θα αφορά την εισαγωγή της μετοχής της Τράπεζας Κύπρου στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με ταυτόχρονη διαγραφή των τίτλων από το Χρηματιστήριο του Λονδίνου
Σε ότι αφορά το δεύτερο ψήφισμα αυτό αφορά θέματα διαδικαστικού χαρακτήρα δηλαδή αλλαγές και τροποποιήσεις στο καταστατικό της τράπεζας. Το δεύτερο ψήφισμα τίθεται σε ψηφοφορία υπό την αίρεση όμως της έγκρισης του πρώτου.
Για την έγκριση του πρώτου ψηφίσματος θα απαιτηθεί πλειοψηφία άνω του 50% των ψήφων των μετόχων που θα ψηφίσουν, ενώ η έγκριση του δεύτερου απαιτεί την εγκριτική ψήφο τουλάχιστον του 75% των μετόχων που θα ψηφίσουν στην έκτακτη γενική συνέλευση.
Η εκτίμηση μιλάει για ισχυρή πλειοψηφία υπέρ και των δύο ψηφισμάτων.
Η εισαγωγή της μετοχής της στο Χρηματιστήριο Αθηνών έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 23 Σεπτεμβρίου στις 10.15 π.μ., ενώ η ακύρωση των μετοχών στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου θα γίνει στις 19 Σεπτεμβρίου στις 10.00 π.μ.
Για την εισαγωγή, δε, της μετοχής στο Χρηματιστήριο Αθηνών θα πρέπει να ληφθεί σχετική απόφαση από την Επιτροπή Εισαγωγών του του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στις 17 Σεπτεμβρίου.
Η διοίκηση της τράπεζας εκτιμά πως το Χρηματιστήριο Αθηνών είναι η καλύτερη επιλογή για την τράπεζα μιας και επικεντρώνει σε περιφερειακές τράπεζες του ευρωπαϊκού χώρου στοιχείο το οποίο εκτιμάται πως θα δράσει θετικά στην εμπορευσιμότητα της μετοχής.
Σύμφωνα με τον κ. Αράπογλου πρόεδρο της τράπεζας, ο οποίος απευθύνθηκε στους μετόχους, η εισαγωγή δύναται να παρέχει μεγαλύτερη πρόσβαση σε κεφάλαια από ελληνικά εγχώρια επενδυτικά ταμεία, επενδυτικά ταμεία που επικεντρώνονται στον τραπεζικό τομέα της Νότιας Ευρώπης και της περιφέρειας, επενδυτικά ταμεία με επενδυτική πολιτική να επενδύουν στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς και ιδιώτες επενδυτές με καλύτερη γνώση της εταιρείας.
Ο ίδιος εκτιμά – σε προηγούμενη επιστολή του – πως παρά το γεγονός πως η εταιρία θα φύγει από δείκτες μετοχών του Ηνωμένου Βασιλείου με τον καιρό θα αποκτήσει τα κριτήρια για να ενταχθεί σε άλλους δείκτες μετοχών.
Σύγκριση με ομότιμες τράπεζες
Παράλληλα η εκτίμηση της διοίκησης είναι πως η Τράπεζα Κύπρου θα κριθεί στο ταμπλό του Χ.Α. με άλλες ομότιμες τράπεζες κάτι που θα διευκολύνει την άμεση σύγκριση των επιδόσεων και άλλων μετρήσεων αξιολόγησης της εταιρείας έναντι αυτής της ομάδας τραπεζών.
Ολα τα παραπάνω έχουν τη δυνατότητα να προσελκύσουν στην εταιρεία μακροπρόθεσμους θεσμικούς μετόχους που έχουν ήδη επενδύσει σε εταιρείες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Η μετοχή και οι προκλήσεις
Η μετοχή διαπραγματεύεται με άνοδο 65% έναντι της αντίστοιχης περιόδου πέρυσι.
Η εισαγωγή των μετοχών της τράπεζας στο Ελληνικό Χρηματιστήριο μπορεί να δώσει διέξοδο και στις αναζητήσεις ορισμένων εκ των μετόχων της τράπεζας.
Ωστόσο η άνοδος της τιμής της μετοχής ενδέχεται να δυσκολέψει τα πράγματα προς την εύρεση αγοραστή. Σε κάθε περίπτωση πάντως όλα είναι θέμα αγοράς.
Η CarVal, private equity με έμφαση σε εναλλακτικές επενδύσεις και «βραχίονας» της Alliance Bernstein, το οποίο ελέγχει το 9,07% της τράπεζας και το fund Caius Capital με ποσοστό 5,58% φέρεται να έχουν αναθέσει στη Jefferies τη διερεύνηση αγοραστικού ενδιαφέροντος.
Συγχρόνως o εκκαθαριστής της Λαϊκής, που κατέχει 21.467.719 μετοχές στην Τράπεζα Κύπρου, το οποίο αντιπροσωπεύει το 4,81% επίσης επιθυμεί να προχωρήσει στην πώληση του ποσοστού αυτού.
Το αν τελικώς θα υπάρξουν ενδιαφερόμενοι ή όχι , προκειμένου να μαζέψουν ένα συνολικό ποσό από την τράπεζα μένει να το δούμε.
Το βέβαιο είναι πως η τράπεζα θα ενισχύσει εμπορευσιμότητα και θα αποκτήσει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα σε επίπεδο κεφαλαιαγορών, το οποίο δεν είχε νωρίτερα.
Υπ’ αυτήν την έννοια φαίνεται αποτελεί επενδυτικά, μια επιλογή αντίστοιχη με εκείνη των ελληνικών τραπεζών κάτι που θα φανεί όπως λένε οι αναλυτές στο προσεχές χρονικό διάστημα μετά την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο.
Το ημερολόγιο της εισαγωγής
Στις 13 Σεπτεμβρίου έκτακτη γενική συνέλευση μετόχων για την εισαγωγή
Στις 17 Σεπτεμβρίου έγκριση εισαγωγής στο Χ.Α. από την Επιτροπή Εισαγωγών του Χ.Α.
Η διαπραγμάτευση των Συνήθων Μετοχών στο LSE θα ανασταλεί με ισχύ από τις 4:30 μ.μ. (ώρα Λονδίνου) στις 18 Σεπτεμβρίου 2024 και η Διαγραφή θα τεθεί σε ισχύ από τις 8:00 π.μ. (ώρα Λονδίνου) στις 19 Σεπτεμβρίου 2024.
Στις 23 Σεπτεμβρίου ξεκινάει η διαπραγμάτευση των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου στο Χ.Α.