«Το 2023, αποτελεί μια ακόμα χρονιά ορόσημο, σε έναν κόσμο που διαρκώς μεταβάλλεται και αντιμετωπίζει αλλεπάλληλες και σε πολλά επίπεδα κρίσεις». Αυτό επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Γιάννης Ρέτσος, κατά την ομιλία του στην Κλειστή Συνεδρίαση της 31ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης ΣΕΤΕ.
Σύμφωνα με τον κ. Ρέτσο, “μέσα σε αυτό το πολύπλοκο περιβάλλον, ο παγκόσμιος αλλά και ο ελληνικός τουρισμός, καλούνται να αντέξουν, να προσαρμοστούν, να αναπτυχθούν, με νέους όρους και σε νέες συνθήκες. Οι αναταράξεις της πανδημίας έχουν σταματήσει και έχουμε βγει πλέον από το καθεστώς της επιφυλακής. Με άλλα λόγια, αφήσαμε πίσω μας ένα παρατεταμένο, τραυματικό διάστημα αβεβαιότητας και φόβου”.
Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ επεσήμανε ότι, στην Ελλάδα η οικονομία πορεύεται σε σταθερή τροχιά και το πολιτικό κλίμα σύντομα θα ξεκαθαρίσει μετά και τις προσεχείς εκλογές του Ιουνίου. Την ίδια στιγμή η συγκυρία είναι πολύ ιδιαίτερη για το brand Ελλάδα. Παρά την περιπέτεια της πανδημίας και τις εξωγενείς κρίσεις που επηρεάζουν την τουριστική αγορά παγκοσμίως, η χώρα μας δεν δείχνει απλά να αντέχει, αλλά ισχυροποιείται, αυξάνει τη δυναμική της, παγιώνει τη θέση της παγκοσμίως στους προορισμούς με τη μεγαλύτερη ζήτηση.
Ενδεικτικά είναι και τα απολογιστικά στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ: Το 2022, οι διεθνείς αφίξεις τουριστών παγκοσμίως μειώθηκαν κατά 37% σε σχέση με το 2019. Η επίδοση της Ελλάδας ήταν σημαντικά καλύτερη, καθώς η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση μειώθηκε κατά 11,2% έναντι του 2019 και διαμορφώθηκε στα 27,8 εκατ. ταξιδιώτες, έναντι 31,3 εκατ. ταξιδιωτών το 2019.
Παράλληλα, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν μείωση κατά μόλις 3% σε σύγκριση με το 2019 και διαμορφώθηκαν στα 17,6 δισ. ευρώ, έναντι 18,2 δισ. ευρώ το 2019, ενώ αναφορικά με τους προορισμούς και σε σχέση με το 2019, βλέπουμε σημαντική αύξηση των αεροπορικών αφίξεων στους προορισμούς «Ήλιου και Θάλασσας» (Κρήτη, Δωδεκάνησα, Ιόνιο και Κυκλάδες).
Εξαιρετικά σημαντικό και ενδεικτικό της δυναμικής του κλάδου είναι και το γεγονός ότι, στην αιχμή της τουριστικής σεζόν του 2022, η απασχόληση στα καταλύματα και την εστίαση υπερέβη την αντίστοιχη το 2019. Σε αυτά τα ελπιδοφόρα και αισιόδοξα αποτελέσματα ο ΣΕΤΕ έχει τη δική του καθοριστική συμμετοχή.
Όπως σημείωσε ο κ. Ρέτσος, «χάρη στη σκληρή δουλειά, την επίμονη προσπάθεια και τους ξεκάθαρους στόχους μας, καταφέραμε, παρόλο που η περσινή χρονιά ξεκίνησε μετά το Μάιο – Ιούνιο, να φτάσουμε σε ένα χρυσό momentum για τον ελληνικό τουρισμό. Και αυτό δεν ήρθε από μόνο του, ούτε είναι συγκυριακό ή τυχαίο. Οφείλεται σε όλες και όλους εμάς. Στον επαγγελματισμό, την προσαρμοστικότητα και τη διορατικότητα των ανθρώπων μας σε κάθε κομμάτι της αλυσίδας που αποτελεί τον τουριστικό κλάδο. Ενώσαμε ακόμα πιο δημιουργικά τις δυνάμεις μας και κερδίσαμε κάθε κρίσιμο στοίχημα που βάλαμε. Με επαγγελματισμό, αυταπάρνηση, προσήλωση στον στόχο».
Τα επόμενα βήματα για την ανάπτυξη του τουρισμού
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, “όλα τα προηγούμενα χρόνια, ο τουρισμός καταφέρνει πάρα τις αντιξοότητες να κάνει άλματα ανάπτυξης. Δεν αναφέρομαι μόνο σε μεγέθη, αλλά σε μια στρατηγική ανάπτυξης, που αλλάζει την εικόνα του τουριστικού τομέα στην ευρύτερη κοινωνία. Σε αυτό το θέμα, υπήρχε ένα τεράστιο έλλειμα τις τελευταίες δεκαετίες. Ο τουρισμός δεν είχε τη θέση που του αναλογούσε και του άξιζε. Προκαταλήψεις, στερεότυπα, κακές νοοτροπίες, μικροσυμφέροντα και παρασιτισμός, δεν του επέτρεπαν να λάβει αυτό που του αναλογούσε. Ούτε από την Πολιτεία, ούτε από την κοινωνία”.
Ο Κ. Ρέτσος δήλωσε ιδιαίτερα υπερήφανος που τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε το αποτύπωμα και η απήχηση του τουρισμού στην κοινωνία, ως μια σοβαρή οικονομική δραστηριότητα, με βάθος, με οφέλη, με προοπτική. Όχι ως μια ευκαιριακή απασχόληση που αποσκοπεί στο εύκολο κέρδος. Όχι ως μια αρπαχτή. Ούτε για τον επιχειρηματία, ούτε για τον εργαζόμενο. Η Ελλάδα αποτελεί την 5η ισχυρότερη τουριστική δύναμη παγκοσμίως. Αυτή είναι μια μεγάλη επιτυχία για ένα κράτος 10 εκατ. κατοίκων. Άποψή μου είναι, πως πρέπει πάντα στόχος μας να είναι η διατήρηση μας στην ελίτ του παγκόσμιου τουρισμού. Αυτό δεν είναι μόνο μια επιτυχία. Είναι ταυτόχρονα μια μεγάλη ευθύνη.
“Γιατί σε κάθε σχήμα που υπάρχει το ύψος, υπάρχει και το βάθος. Στο οποίο δε θα πρέπει να επιτρέψουμε να βρεθούμε. Διότι εξίσου δύσκολο, ίσως δυσκολότερο, με το να πιάσεις την κορυφή, είναι και να την κρατήσεις. Όσο καλά και αν είναι τα αποτελέσματα, όσο και αν μας γεμίζουν χαρά και ανακούφιση, δεν θα πρέπει να υπάρχει κανένας εφησυχασμός. Η κορυφή δημιουργεί χαλαρότητα σε όλες τις πλευρές και στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα”, σημείωσε ο κ. Ρέτσος.
“Δεν έχουμε όμως αυτό το περιθώριο. Δεν επιτρέπεται να εφησυχάσουμε. Δουλειά μας είναι μεμονωμένα και συλλογικά, να διατηρηθούμε στην κορυφή για να μπορεί η κοινωνία και η οικονομία μας σε εθνικό και σε περιφερειακό επίπεδο να επωφελείται τα μέγιστα από τον τουρισμό. Δουλειά μας είναι να είμαστε ανοιχτοί και εξωστρεφείς, χωρίς ίχνος έπαρσης ή αλαζονείας, γιατί αυτά είναι στοιχεία που η αγορά δε συγχωρεί. Ο κλάδος μας είναι στενά συνδεδεμένος με τις ανάγκες και τις επιθυμίες του κοινού που δημιουργεί τάσεις και διαμορφώνει νέα είδη τουρισμού”.
“Αυτό δε γίνεται, δε μπορούμε να το αγνοήσουμε. Πρέπει να εξελισσόμαστε διαρκώς, χωρίς να θεωρούμε τίποτα δεδομένο. Παράλληλα, οι τοπικές κοινωνίες αξιώνουν έλεγχο στον κορεσμό, σεβασμό στη φέρουσα αναπτυξιακή ικανότητα, και εφαρμογή της αρχής της βιωσιμότητας στην τουριστική ανάπτυξη. Οφείλουμε να τους ακούσουμε προσεκτικά. Ούτε αυτές είναι ανάγκες που μπορούμε να αγνοήσουμε με αποκλειστικό γνώμονα το πρόσκαιρο κέρδος”, προειδοποίησε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ.
Χρειάζονται ανοιχτά αντανακλαστικά και όχι εφησυχασμός, εξωστρέφεια και στενή αλληλεπίδραση του τουρισμού με την κοινωνία και τους άλλους οικονομικούς κλάδους, Κατά τον κ. Ρέτσο, “αυτά είναι τα κρίσιμα σημεία που πρέπει να πέσει το βάρος αν θέλουμε να παραμείνουμε στην κορυφή που έχουμε τη χαρά να απολαμβάνουμε τα τελευταία χρόνια. Αυτές θα πρέπει να είναι προτεραιότητες για εμάς, πριν από τις εισπράξεις και τις αφίξεις”.
“Και για να ανταπεξέλθουμε σε όλες αυτές τις προκλήσεις, οι πρώτοι που θα πρέπει να αλλάξουμε και να εξελιχθούμε είμαστε εμείς οι ίδιοι. Σε νοοτροπία, σε σκέψη, σε πράξεις. Και αυτό αφορά πάνω και πρώτα από όλα όλους και όλες εμάς. Να μην υποκύψουμε στον εύκολο αλλά καταστροφικό λαϊκισμό. Να μην υποκύψουμε σε συνδικαλιστικές νοοτροπίες και πράξεις που έρχονται από το χρεωκοπημένο παρελθόν και που όλοι θέλουμε να αφήσουμε πίσω. Να μην διαταράξουμε την ενότητα μας σκεπτόμενοι το μικρό και στενό συμφέρον. Η ενότητα μας οφείλει να είναι πάνω από όλα. Αυτή είναι η δύναμη μας, αυτή είναι η υπεροχή μας”, κατέληξε ο κ. Ρέτσος.