ΚΟΣΜΟΣ

H χώρα που για να μείνεις πρέπει να έχεις τουλάχιστον 500.000 ευρώ στην τράπεζα

Έχει έκταση λιγότερο από 2 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ το μήκος των συνόρων μετά βίας αγγίζει τα 4,4 χιλιόμετρα

Έχει έκταση λιγότερο από 2 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ το μήκος των συνόρων μετά βίας αγγίζει τα 4,4 χιλιόμετρα, αποτελώντας μία από τις μικρότερες χώρες στον κόσμο (δεύτερη μικρότερη).  

Όμως, μέσα σ’ αυτή τη μικροσκοπική έκταση κατοικούν σχεδόν 38.000 άνθρωποι, με αποτέλεσμα να αποτελεί την πιο πυκνοκατοικημένη χώρα παγκοσμίως.  

Και το καλύτερο είναι το εξής: Επτά στους 10 κατοίκους είναι εκατομμυριούχοι, δηλαδή έχουν περιουσιακά στοιχεία άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ.  

Ο λόγος για το Μονακό, την πατρίδα των εκατομμυριούχων και των δισεκατομμυριούχων, η οποία βρίσκεται στην Κυανή Ακτή και συνορεύει στα βόρεια, ανατολικά και δυτικά με τη Γαλλία, ενώ στα νότια βρέχεται από τη Μεσόγειο Θάλασσα.  

Ο Πρίγκιπας Αλβέρτος και η Πριγκίπισσα Γκρέις Κέλι είναι ενδεχομένως οι πιο γνωστοί κάτοικοι του Πριγκιπάτου, δίνοντας συνέχεια στην κυριαρχία της οικογένειας Γκριμάλντι, η οποία μετράει ήδη οκτώ δεκαετίες.  

Το ακριβό σπορ της κατοικίας  

Σε μια χώρα, όπου το 70% του πληθυσμού είναι πάμπλουτο, το να διαθέτεις κατοικία αποτελεί ένα ακριβό σπορ.  

Σύμφωνα με έρευνα της Savills για το 2022, η μέση τιμή αγοράς ξεπερνάει τα 50.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ η μέση τιμή ενοικίασης υπερβαίνει τα 91 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο μηνιαίως.  

«Είναι το πιο ακριβό real estate στον κόσμο» σχολιάζει στο CNN ο Έντουαρντ ντε Μάγετ Μόργκαν, στέλεχος της Knight Frank. «Πρόκειται για μια εξαιρετικά πυκνοκατοικημένη περιοχή με έναν απίστευτα πλούσιο πληθυσμό». Άρα, οι τιμές θα συνεχίσουν να αυξάνονται.  

Η Κερν Ρόγιερ μετακόμισε στο Μονακό πριν 17 χρόνια. Κι αυτό που έχει παρατηρήσει είναι το μικρό μέγεθος των ακινήτων. «Δεν είναι σαν να ζεις στο Μπέβερλι Χιλς, όπου έχει τεράστια σπίτια. Εδώ έχεις τιμές Μπέβερλι Χιλς, αλλά μικρά διαμερίσματα». 

Φυσικά, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι διαθέσιμες εκτάσεις είναι συγκεκριμένες και υπερβολικά μικρές. Άλλωστε, όπως προαναφέρθηκε, πρόκειται για τη δεύτερη μικρότερη χώρα του κόσμου.  

Πώς γίνεται κάποιος κάτοικος 

Για να γίνει κάποιος κάτοικος του Μονακό, θα πρέπει να τηρεί ορισμένες προϋποθέσεις. Να έχει νοικιάσει ή να έχει αγοράσει ακίνητο, αλλά και να ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό σε τοπική τράπεζα, ο οποίος θα διαθέτει τουλάχιστον 500.000 ευρώ.  

Για να λάβει δε, την υπηκοότητα του Μονεγάσκου, θα πρέπει να μένει στο Πριγκιπάτο τουλάχιστον για 10 χρόνια. Αφού συμπληρώσει αυτό το χρονικό όριο, τότε μπορεί να υποβάλλει αίτηση, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από τον Πρίγκιπα Αλβέρτο.  

Κι όλα αυτά, ισχύουν είτε παντρευτείς κάποιον ντόπιο, είτε ακόμη και να έχεις γεννηθεί στο Μονακό από πλούσιους μετανάστες γονείς.  
Αυτήν τη στιγμή, υπολογίζεται ότι στο Μονακό ζουν μόλις 8.000 Μονεγάσκοι, οι οποίοι αποτελούν μια εξαιρετικά προνομιούχα ομάδα, καθώς το κράτος τούς παρέχει σταθερή επιδότηση για τα έξοδα κατοικίας καθώς και εξασφαλισμένη εργασία.